Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌔 NASA upptĂ€cker vatten pĂ„ ytan av den solbelysta delen av mĂ„nen

🌔 NASA upptĂ€cker vatten pĂ„ ytan av den solbelysta delen av mĂ„nen

Observationsdata frÄn NASA:s Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA, har identifierat vattenmolekyler i Clavius-kratern pÄ mÄnens södra halvklot.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

NASA har gjort en banbrytande upptÀckt som bekrÀftar att det finns vatten pÄ mÄnens yta i det omrÄde som exponeras för solljus.

Tidigare undersökningar har visat att vatten finns i form av is pÄ den mörka delen av mÄnen. Det hÀr Àr en del av anledningen till att nÀsta uppdrag till mÄnen Àr till mÄnens sydpol dÀr man tror att vattenis kan finnas gömt i kratrar som aldrig utsÀtts för direkt solljus.

Forskare har tidigare fÄtt indikationer pÄ att vatten finns pÄ ytan av mÄnens soliga sida men nu Àr det alltsÄ bekrÀftat. Detta tack vare observationsdata frÄn NASA:s Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA, som identifierat vattenmolekyler i Clavius-kratern pÄ mÄnens södra halvklot.

Att det tagit sĂ„ pass lĂ„ng tid att verifiera nĂ€rvaron av vatten beror pĂ„ att det inte finns i sĂ€rskilt rikliga mĂ€ngder. NASA sĂ€ger att de kunde upptĂ€cka mellan 100 och 412 delar per miljon i ett omrĂ„de som strĂ€cker sig över en kubikmeter mark. För att sĂ€tta det i sammanhang pĂ„pekar NASA att "Saharaöknen har 100 gĂ„nger den vattenmĂ€ngden” jĂ€mfört med vad SOFIA kunde upptĂ€cka.

Det Àr dock mycket intressant att vattnet finns kvar trots de relativt hÄrda förhÄllandena pÄ den soliga mÄnytan och fler studier Àr att vÀnta. Bland annat kommer det att studeras för potentiellt framtida anvÀndning av mÀnskliga upptÀcktsresande, eller varför inte bofasta som kommer att ha en permanent nÀrvaro pÄ mÄnytan. Framtida SOFIA-uppdrag tittar bland annat pÄ olika kratrar och solbelysta omrÄden för fler vattenfyndigheter.

Ett lÄngsiktigt mÄl Àr att upprÀtta en station pÄ mÄnen för att bedriva forskning och sÄ smÄningom nÄ destinationer lÀngre ut, som Mars. Att anvÀnda resurser pÄ plats, inklusive vatten, skulle kunna göra oss till multiplanetÀra varelser betydligt snabbare utan att krÀva mer komplicerade lösningar. Vatten utgör inte bara grunden för mÀnsklig överlevnad. Det Àr ocksÄ en nödvÀndig resurs för ytterligare uppdrag frÄn mÄnen, som raketbrÀnsle.

NASA upptÀcker vatten pÄ mÄnens soliga sida.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.