Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☄ NASA ska testa asteroidavböjningsteknik

☄ NASA ska testa asteroidavböjningsteknik

Asteroider är ett hot mot livet på jorden. NASA har utvecklat åtgärder för att rädda jorden från Armageddon. Den här månaden kommer de att skjuta upp en rymdfarkost för att sätta sina teorier och teknik på prov.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I 90-talets katastroffilmer Armageddon och Deep Impact hotar asteroider att utplåna allt liv på jorden. De dåligt förberedda regeringarna på jorden förbereder desperata uppdrag med nagelbitande dåliga förutsättningar för framgång.

Förvisso är dessa bara konkurrerande storfilmer utan större ambitioner om realism, men det grundläggande scenariot är inte alltför långsökt. Asteroider utgör ett hot mot allt liv på jorden och för närvarande saknar vi verktyg att skydda oss mom ett sådant scenario.

Schematisk av DART-uppdraget Bild: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Men det börjar sakta ändras. Den 23 november kommer NASA att skjuta upp rymdfarkosten DART på en SpaceX Falcon 9-raket. Uppdraget kommer att vara en demonstration och utvärdering av en teknik de kallar kinetic impactor.

DART-uppdraget

DART är en förkortning för Double Asteroid Redirection Test och metoden består av att krascha in den 500 kg tunga rymdfarkosten i asteroiden med en hastighet av 24 000 km/h (15 000 mph). Istället för att förstöra asteroiden som gjordes i filmerna, är avsikten här att bara förskjuta dess bana.

Asteroiden i fråga är känd som Dimorphos, har en diameter på 160 meter och kretsar kring en större asteroid som kallas Didymos. Den har valts ut eftersom det kommer att vara möjligt att observera händelsen från jordbaserade teleskop och planetradar. Utöver nämnda teleskop kommer DART att skjuta ut en mindre satellit tio dagar före nedslaget. Denna satellit, gjord av den italienska rymdorganisationen, är utrustad med kameror.

Kollisionen beräknas inträffa mellan 26 september och 1 oktober 2022 och kommer att hjälpa forskare att förstå hur mycket kraft som skulle krävas för att avleda en asteroid om jorden någonsin skulle hotas i framtiden – och åtminstone för tillfälle verkar potentiella hot avlägsna.

Av de 27 000 jordnära asteroider som NASA har under uppsikt utgörs den största faran av en asteroid känd som Bennu. Det förutspås passera jorden år 2135 på ett avstånd som är jämförbart med hälften av det mellan jorden och månen, även då anses sannolikheten för nedslag vara låg.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.