Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 NASA redo att Ă„ka till Mars och hĂ€mta hem prover till jorden

🛰 NASA redo att Ă„ka till Mars och hĂ€mta hem prover till jorden

NASA förbereder en resa till Mars med syftet att hÀmta hem fysiska prover. Att kunna analysera prover pÄ hemmaplan erbjuder mÄnga nya och spÀnnande möjligheter och Àr ett viktigt steg mot en framtida koloniseringen av vÄr granne.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

NASA berÀttar att de för första gÄngen i vÄr historia Àr redo att resa till en annan planet och hÀmta hem fysiska prover. Denna nyhet publicerade ett utskott till byrÄn (MSR Independent Review Board, IRB) nyligen i en rapport.

Missionen, menar MSR, Àr ett viktigt steg i vÄr utforskning av Mars och med uppdraget hoppas forskare kunna svara pÄ mÄnga av dagens astro-biologiska frÄgor. Med andra ord Àr det ett viktigt steg mot en framtida kolonisering av vÄr röda granne.

– Mars Sample Return Ă€r en satsning som NASA mĂ„ste genomföra som ledande aktör inom rymdutforskning, berĂ€ttar NASA-chefen Jim Bridenstine.

Resan krÀver avancerad teknik och för att lyckas behövs tre huvudsakliga steg: resan till Mars, uppsamling av proverna samt resan hem igen. För att klara detta mÄste flera olika rymdfarkoster involveras.

Den första farkosten kommer att landa pĂ„ planeten och samla in proverna, sedan kommer en ”upphĂ€mtnings-bil” att transportera dessa till en annan farkost som kan skicka upp dem i omloppsbana. VĂ€l i omloppsbana kan proverna hĂ€mtas upp av en rymdfarkost som sedan tar sikte pĂ„ jorden och Ă„tervĂ€nder hem. Om uppdraget lyckas planeras prover kunna vara tillbaka pĂ„ jorden under 2030-talet.

Att dela in uppdraget i flera delar Àr nödvÀndigt i sökandet pÄ utomjordiskt liv. De olika stegen Àr till för att minska risken för kontaminerade prover, det vill sÀga att molekyler frÄn jorden pÄverkar det material som samlas in pÄ mars.

Om exempelvis bakterier frÄn jorden skulle blandas med de prover som tas upp finns det en risk att de misstas för biologiskt liv utanför jorden baserat pÄ fel grunder. Detta gÀller ocksÄ nÀr proverna transporteras till jorden, det fÄr inte finnas en risk att marsmaterialet blandas med jordiska molekyler dÄ konsekvenserna Àr okÀnda.

I juli i Är begav sig NASA:s marsbil, Mars 2020 Perseverance Rover, ivÀg mot planeten. Perserverance planerar att landa i februari nÀsta Är för att samla in prover i jakten pÄ mikrobiskt liv och ombord finns ett unikt utvecklat borrsystem för ÀndamÄlet.

Videon visar bland annat en animation av NASA:s Perseverance Rover nÀr den samlar in prover.

Missionen kommer innebÀra svÄra utmaningar och en viktig faktor för framgÄng Àr ett nÀra samarbete med ESA, European Space Agency. Nu ÄterstÄr det att se hur NASA vÀljer att utveckla missionen, nÄgot de lovar att ha svar pÄ inom ett Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.