Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 NASA redo att åka till Mars och hämta hem prover till jorden

🛰 NASA redo att åka till Mars och hämta hem prover till jorden

NASA förbereder en resa till Mars med syftet att hämta hem fysiska prover. Att kunna analysera prover på hemmaplan erbjuder många nya och spännande möjligheter och är ett viktigt steg mot en framtida koloniseringen av vår granne.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

NASA berättar att de för första gången i vår historia är redo att resa till en annan planet och hämta hem fysiska prover. Denna nyhet publicerade ett utskott till byrån (MSR Independent Review Board, IRB) nyligen i en rapport.

Missionen, menar MSR, är ett viktigt steg i vår utforskning av Mars och med uppdraget hoppas forskare kunna svara på många av dagens astro-biologiska frågor. Med andra ord är det ett viktigt steg mot en framtida kolonisering av vår röda granne.

– Mars Sample Return är en satsning som NASA måste genomföra som ledande aktör inom rymdutforskning, berättar NASA-chefen Jim Bridenstine.

Resan kräver avancerad teknik och för att lyckas behövs tre huvudsakliga steg: resan till Mars, uppsamling av proverna samt resan hem igen. För att klara detta måste flera olika rymdfarkoster involveras.

Den första farkosten kommer att landa på planeten och samla in proverna, sedan kommer en ”upphämtnings-bil” att transportera dessa till en annan farkost som kan skicka upp dem i omloppsbana. Väl i omloppsbana kan proverna hämtas upp av en rymdfarkost som sedan tar sikte på jorden och återvänder hem. Om uppdraget lyckas planeras prover kunna vara tillbaka på jorden under 2030-talet.

Att dela in uppdraget i flera delar är nödvändigt i sökandet på utomjordiskt liv. De olika stegen är till för att minska risken för kontaminerade prover, det vill säga att molekyler från jorden påverkar det material som samlas in på mars.

Om exempelvis bakterier från jorden skulle blandas med de prover som tas upp finns det en risk att de misstas för biologiskt liv utanför jorden baserat på fel grunder. Detta gäller också när proverna transporteras till jorden, det får inte finnas en risk att marsmaterialet blandas med jordiska molekyler då konsekvenserna är okända.

I juli i år begav sig NASA:s marsbil, Mars 2020 Perseverance Rover, iväg mot planeten. Perserverance planerar att landa i februari nästa år för att samla in prover i jakten på mikrobiskt liv och ombord finns ett unikt utvecklat borrsystem för ändamålet.

Videon visar bland annat en animation av NASA:s Perseverance Rover när den samlar in prover.

Missionen kommer innebära svåra utmaningar och en viktig faktor för framgång är ett nära samarbete med ESA, European Space Agency. Nu återstår det att se hur NASA väljer att utveckla missionen, något de lovar att ha svar på inom ett år.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.