Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Nanoracks säkrar partners för ny kommersiell rymdstation

🛰 Nanoracks säkrar partners för ny kommersiell rymdstation

Nu tas betydande steg för att lansera den första kommersiella rymdstationen när Nanoracks inleder samarbete med flyg- och rymdjätte.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi har tidigare skrivit om att Nanoracks samarbetar med Abu Dhabi för att forska kring hur rymdteknik kan användas för att odla grödor i ogästvänliga områden. Bolaget har som mål att göra rymden tillgänglig för den kommersiella marknaden. Den 21 oktober meddelade de att de har hittat partners för ett annat delmål i sin strävan: kommersiella rymdstationer.

Parterna som ingår detta samarbete är deras nuvarande majoritetsägare, Voyager Space och Lockheed Martin. Detta specifika samarbete omfattar skapandet av en rymdstation som heter Starlab, där Nanoracks är huvudentreprenör medan Voyager Space står för strategi och Lockheed Martin för tillverkning och teknisk integration.

Företagen uppger att stationen kan vara i drift så snart som 2027. Och kanske är tidpunkten för samarbetet inte en slump: tidigare i år lanserade NASA programmet Commercial Low Earth Orbit Destinations (CLD). Programmets syfte är att är att finansiera studier av  kommersiella rymdstationer samt att sedan certifiera dem för att användas av NASA -astronauter.

Illustrering av StarLab. Bild: Nanoracks

Starlab – den nya rymdstationen

Själva stationen kommer att bestå av en stor, uppblåsbar livsmiljö, en dockningssektion av metall och ett kraft- och framdrivningselement på 60 kW. Nämnda livsmiljö verkar rymlig, med en avsedd volym på 340 kubikmeter. Nanoracks tänker ge stationen ett regenerativt miljöstyrningssystem (ECLSS).

På något under halva storleken på den internationella rymdstationen kommer den kunna husera fyra astronauter åt gången och innehålla vad som påstås vara ett toppmodernt laboratorium.

Bild: Nanoracks


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.