Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 JUICE: Saftig mission till Jupiter

🚀 JUICE: Saftig mission till Jupiter

ESAs JUICE sköts framgÄngsrikt upp pÄ en Ariane 5-raket, och började en Ätta Är lÄng resa för att utforska Jupiters isiga mÄnar, Ganymedes, Europa och Callisto, pÄ jakt efter liv i de hav som man tror finns under ytan.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Lyckad uppskjutning

Efter en dags försening pÄ grund av ÄskovÀder lyckades Ariane 5-raketen lyfta frÄn Franska Guyana pÄ fredag morgon, med JUICE-sonden ombord.

Europeiska rymdorganisationen (ESA) tog kontroll över den ungefÀr 40 minuter efter uppskjutningen. En lovande start för den ambitiösa missionen, som syftar till att utforska Jupiters isiga mÄnar.

JUICE Àr pÄ vÀg frÄn Franska Guyana.

Ett stort uppdrag inleds

Med en vikt pÄ sex ton Àr Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) den största rymdsond som nÄgonsin har skickats av ESA. Rymdsonden, som byggdes av Airbus Defense & Space, Àr den första av organisationens L-klassuppdrag, reserverade för flaggskeppsprojekt som endast flyger ungefÀr en gÄng per Ärtionde.

Juice-uppskjutningen Àr en betydande milstolpe nÀr rymdsonden inleder sin ÄttaÄriga resa till det jovianska systemet.

Utforska Jupiters mÄnar: En jakt pÄ liv

Beslutet att skicka ivÀg JUICE pÄverkades av upptÀckter gjorda av NASAs Galileo- och Cassini-sonder, som avslöjade isbelagda mÄnar runt Jupiter och Saturnus, som möjligen gömmer underjordiska hav dÀr mikrobiellt liv kan finnas. Genom att studera dessa hav i detalj hoppas forskarna avgöra om dessa mÄnar kan vara livsmiljöer.

En utmanande resa framför sig

PÄ grund av rymdsondens massa krÀvs flera planetariska förbiflygningar för att bygga upp energin för att nÄ Jupiter. Efter uppskjutningen kommer JUICE att passera jorden tre gÄnger och Venus en gÄng innan den gÄr in i omloppsbana runt Jupiter 2031.

Mellan 2031 och 2034 kommer den att genomföra nÀstan tre dussin förbiflygningar av Ganymedes, Europa och Callisto och utforska deras isiga ytor mer ingÄende.

Kompletterande uppdrag: JUICE och Europa Clipper

ESAs JUICE-uppdrag kommer att arbeta tillsammans med NASAs Europa Clipper-farkost, som planeras att skjutas upp 2024. Med olika instrument ombord kommer bÄda rymdsonderna att genomföra en omfattande studie av de underjordiska haven i de yttre planetsystemen och kanske peka ut en lovande plats för en framtida landningsfarkost och en eventuell jakt pÄ liv.

Historisk omloppsbana runt Ganymedes

I slutet av 2034 planeras JUICE att gÄ in i omloppsbana runt Ganymedes, en manöver som aldrig tidigare försökts för nÄgon mÄne Àn vÄr egen mÄne.

Rymdsondens detaljerade analys av Ganymedes inre kan avslöja vÀrdefull information om mÄnens misstÀnkta inre ocean och magnetfÀlt.

Nya material för uppdraget

Jens Birch, professor i materialvetenskap vid Linköpings universitet, har utvecklat ett litet nytt material som ingÄr i JUICE-projektet. Han beskrev det under ett förarrangemang till Warp Space Summit.

Materialet mÄste kunna hantera den strÀnga kylan nÀra Jupiter, men ocksÄ extrem vÀrme nÀr JUICE svingar sig runt solen pÄ vÀg mot Jupiter.

"Vi kan lÀra oss att skapa exotiska material för rymden, som vi kan anvÀnda pÄ jorden."

En saftig mission

NÀr JUICE pÄbörjar sin lÄnga resa representerar det inte bara en betydande prestation för ESA, utan ocksÄ en möjlighet att omforma vÄr förstÄelse för Jupiters isiga mÄnar och deras potential för liv.

FrÄn nÀr jag besökte Franska Guyana.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.