Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 JUICE: Saftig mission till Jupiter

🚀 JUICE: Saftig mission till Jupiter

ESAs JUICE sköts framgångsrikt upp på en Ariane 5-raket, och började en åtta år lång resa för att utforska Jupiters isiga månar, Ganymedes, Europa och Callisto, på jakt efter liv i de hav som man tror finns under ytan.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Lyckad uppskjutning

Efter en dags försening på grund av åskoväder lyckades Ariane 5-raketen lyfta från Franska Guyana på fredag morgon, med JUICE-sonden ombord.

Europeiska rymdorganisationen (ESA) tog kontroll över den ungefär 40 minuter efter uppskjutningen. En lovande start för den ambitiösa missionen, som syftar till att utforska Jupiters isiga månar.

JUICE är på väg från Franska Guyana.

Ett stort uppdrag inleds

Med en vikt på sex ton är Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) den största rymdsond som någonsin har skickats av ESA. Rymdsonden, som byggdes av Airbus Defense & Space, är den första av organisationens L-klassuppdrag, reserverade för flaggskeppsprojekt som endast flyger ungefär en gång per årtionde.

Juice-uppskjutningen är en betydande milstolpe när rymdsonden inleder sin åttaåriga resa till det jovianska systemet.

Utforska Jupiters månar: En jakt på liv

Beslutet att skicka iväg JUICE påverkades av upptäckter gjorda av NASAs Galileo- och Cassini-sonder, som avslöjade isbelagda månar runt Jupiter och Saturnus, som möjligen gömmer underjordiska hav där mikrobiellt liv kan finnas. Genom att studera dessa hav i detalj hoppas forskarna avgöra om dessa månar kan vara livsmiljöer.

En utmanande resa framför sig

På grund av rymdsondens massa krävs flera planetariska förbiflygningar för att bygga upp energin för att nå Jupiter. Efter uppskjutningen kommer JUICE att passera jorden tre gånger och Venus en gång innan den går in i omloppsbana runt Jupiter 2031.

Mellan 2031 och 2034 kommer den att genomföra nästan tre dussin förbiflygningar av Ganymedes, Europa och Callisto och utforska deras isiga ytor mer ingående.

Kompletterande uppdrag: JUICE och Europa Clipper

ESAs JUICE-uppdrag kommer att arbeta tillsammans med NASAs Europa Clipper-farkost, som planeras att skjutas upp 2024. Med olika instrument ombord kommer båda rymdsonderna att genomföra en omfattande studie av de underjordiska haven i de yttre planetsystemen och kanske peka ut en lovande plats för en framtida landningsfarkost och en eventuell jakt på liv.

Historisk omloppsbana runt Ganymedes

I slutet av 2034 planeras JUICE att gå in i omloppsbana runt Ganymedes, en manöver som aldrig tidigare försökts för någon måne än vår egen måne.

Rymdsondens detaljerade analys av Ganymedes inre kan avslöja värdefull information om månens misstänkta inre ocean och magnetfält.

Nya material för uppdraget

Jens Birch, professor i materialvetenskap vid Linköpings universitet, har utvecklat ett litet nytt material som ingår i JUICE-projektet. Han beskrev det under ett förarrangemang till Warp Space Summit.

Materialet måste kunna hantera den stränga kylan nära Jupiter, men också extrem värme när JUICE svingar sig runt solen på väg mot Jupiter.

"Vi kan lära oss att skapa exotiska material för rymden, som vi kan använda på jorden."

En saftig mission

När JUICE påbörjar sin långa resa representerar det inte bara en betydande prestation för ESA, utan också en möjlighet att omforma vår förståelse för Jupiters isiga månar och deras potential för liv.

Från när jag besökte Franska Guyana.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.