Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇯🇵 Japan testar banbrytande raketmotor

🇯🇵 Japan testar banbrytande raketmotor

Jakten på nya och bättre framdrivningssystem för rymdbruk fortsätter. Japan har nu som första land testat en motor som verkar enligt principen Roterande Detonation i rymden.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den 19 augusti meddelade Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA, att de med framgång testat en motor av Roterande Detonationstyp i rymden. Färden, som hade ägt rum den 27 juli, omfattade en enstegsraket som förde försöksmotorn ut i rymden, varefter den brann i sex sekunder innan återinträde till jorden, där den sedan återhämtades.

Motorn skapar roterande explosioner med hjälp av en ringkanal för att få ut mycket kraft från lite bränsle. Fördelen med motorn är att den är lätt och effektiv, vilket kan sänka den totala vikten av en rymdfarkost, vilket i sin tur minskar kostnaderna för uppskjutningar. Detta gör den även perfekt för interplanetär användning. Japan är inte det enda landet som utvecklar den här tekniken, men det här provet innebär att de är först med att framgångsrikt testa den i rymden.

Motorn i fråga hade ganska blygsam prestanda, bara 500 Newton. Enligt Jiro Kasahara, en professor vid Nagoya-universitetet som arbetat med motorn, hoppas Japan ha versioner av motorn i bruk om fem år.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.