Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡ŻđŸ‡” Japan testar banbrytande raketmotor

đŸ‡ŻđŸ‡” Japan testar banbrytande raketmotor

Jakten pÄ nya och bÀttre framdrivningssystem för rymdbruk fortsÀtter. Japan har nu som första land testat en motor som verkar enligt principen Roterande Detonation i rymden.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den 19 augusti meddelade Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA, att de med framgÄng testat en motor av Roterande Detonationstyp i rymden. FÀrden, som hade Àgt rum den 27 juli, omfattade en enstegsraket som förde försöksmotorn ut i rymden, varefter den brann i sex sekunder innan ÄterintrÀde till jorden, dÀr den sedan ÄterhÀmtades.

Motorn skapar roterande explosioner med hjÀlp av en ringkanal för att fÄ ut mycket kraft frÄn lite brÀnsle. Fördelen med motorn Àr att den Àr lÀtt och effektiv, vilket kan sÀnka den totala vikten av en rymdfarkost, vilket i sin tur minskar kostnaderna för uppskjutningar. Detta gör den Àven perfekt för interplanetÀr anvÀndning. Japan Àr inte det enda landet som utvecklar den hÀr tekniken, men det hÀr provet innebÀr att de Àr först med att framgÄngsrikt testa den i rymden.

Motorn i frÄga hade ganska blygsam prestanda, bara 500 Newton. Enligt Jiro Kasahara, en professor vid Nagoya-universitetet som arbetat med motorn, hoppas Japan ha versioner av motorn i bruk om fem Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.