Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 James Webb-teleskopet – det hĂ€r behöver du veta

🔭 James Webb-teleskopet – det hĂ€r behöver du veta

Den 24 december kommer James Webb-teleskopet att skjutas upp. Dess anmÀrkningsvÀrda förmÄga gör att vi kan se lÀngre bort och Ànnu lÀngre in i det förflutna Àn vi nÄgonsin sett tidigare.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Efter att ha tjÀnat tappert i 30 Är kommer rymdteleskopet Hubble inom kort att lÀmna över facklan som NASA:s frÀmsta rymdteleskop till dess eftertrÀdare, James Webb Space Telescope. Den 7 december anlÀnde teleskopet till Franska Guyana dÀr den för nÀrvarande genomgÄr uppskjutningsförberedelser i slutmonteringsbyggnaden pÄ Europe's Spaceport. Uppskjutningen Àr för nÀrvarande planerad till den 24 december.

Teleskopet rengörs innan det paras ihop med bÀrraketen. Bild: NASA/Chris Gunn

James Webb Àr ett samarbete mellan NASA (USA:s National Aeronautics and Space Administration), ESA (European Space Agency) och CSA (Canadian Space Agency). Det Àr ett infrarött teleskop med uppgift att se lÀngre bort i rymden och lÀngre in i det förflutna Àn nÄgot tidigare teleskop.

Varför infrarött?

Det finns tre huvudskÀl till varför det infraröda spektrumet Àr anvÀndbart. För det första kan infrarött ljus passera genom kosmiskt damm utan att spridas i samma utstrÀckning som synligt ljus. Genom att penetrera sÄdant stoft kommer teleskopet att kunna se protostjÀrnor som bildas inuti nebulosor eller titta genom atmosfÀren pÄ en planet och faststÀlla dess kemiska sammansÀttning.

En förklaring av Redshift . Bild: NASA och A. Feild (STScI)

För det andra finns ett fenomen som kallas Redshift: nÀr universum expanderar strÀcks ljuset, frÄn synliga vÄglÀngder till IR-spektrumet. PÄ grund av detta kan teleskopet se mer avlÀgsna destinationer. Och naturligtvis, pÄ grund av universums enorma storlek, tillÄter Redshift oss att "se in i det förflutna": 13,5 miljarder Är in i det förflutna för att vara specifik.

Förhoppningen Àr att denna förmÄga ska göra det möjligt för forskare att se universums, stjÀrnornas och planeternas uppkomst och utveckling och pÄ sÄ sÀtt belysa fenomen som mörk materia och energi. Den kommer ocksÄ att kunna studera exoplaneter som kretsar runt andra stjÀrnor.

Uppdraget

Till skillnad frÄn Hubble-teleskopet Àr James Webb inte byggd med underhÄll och uppgraderingar i Ätanke. Det beror pÄ dess nÄgot ovanliga L2-bana. Den kommer att nÄ ett avstÄnd pÄ 1 500 000 km frÄn jorden och kommer tekniskt sett att kretsa runt solen snarare Àn jorden. NÄgot förenklat kommer den att gömma sig i jordens skugga för att minimera exponeringen för vÀrme och ljus frÄn solen, jorden och mÄnen.

En visuell representation av L2-banan. Bild: ESA

Denna omloppsbana Àr instabil och James Webb kommer att krÀva stÀndiga kurskorrigeringar. Att förbruka brÀnsle för att upprÀtthÄlla en stabil omloppsbana i kombination med de fientliga förhÄllandena i rymden och oförmÄgan att upprÀtthÄlla en tillgÄng sÄ lÄngt frÄn jorden innebÀr att James Webb förvÀntas hÄlla i fem Är, Àven om förhoppningar Àr att det kommer att hÄlla nÀrmare 10 Är.

Bild: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.