Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hamsterboll ska utforska grottor på månen

🚀 Hamsterboll ska utforska grottor på månen

ESA vill utforska kilometerlånga lavagrottor på månen med hjälp av en robot som liknar en hamsterboll. Grottorna kan dölja vatten och viktiga material för framtida månmissioner och skulle också kunna fungera som ett naturligt skydd för astronauter.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

ESA vill hitta, utforska och kartlägga månens grottor och frågade redan 2019 efter förslag på hur. En av de fem vinnande idéerna var en hamsterboll, eller rättare sagt en sfärisk robot. Den hamsterbolliknande roboten är nu med i en större studie av framtida missioner till grottor på månen.

Roboten har fått namnet DAEDALUS, vilket står för the Descent And Exploration in Deep Autonomy of Lunar Underground Structures. DAEDALUS unika design är koordinerad av det tyska Julius-Maximilians-Universität of Würzburg (JMU).

Intresset för en sådan robot är stort. Månens yta är täckt av miljoner kratrar, men också av branta dalar. Tidigare har sonder kartlagt några av dessa djupa dalar och forskare misstänker att det kan finnas lavagrottor under ytan. Dessa lavagrottor tros ha bildats för miljarder år sedan när månen var aktiv, och kan vara uppbyggda av omfattande tunnlar som sträcker sig flera hundra kilometer.

Månens yta är täckt av kratrar och dalar. I bilden syns en lavagrotta i Marius Hills regionen. Bild: NASA/Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC)/Science Operations Center (SOC) 

Grottorna har potential att innehålla vatten och viktiga material. Samtidigt skulle de kunna fungera som första ett första habitat för astronauter som ett naturligt skydd mot exempelvis farlig strålning.

Dorit Borrmann från DAEDALUS teamet berättar om robotens design:

Designens utgångspunkt är att kunna observera i 360 grader och samtidigt skydda robotens innehåll från månens hårda klimat.

DAEDALUS är konstruerad som en sfär med en 23 cm radie och ska bland annat bära en stereoskopisk kamera, en laser för att kartlägga grottorna i 3D och temperatursensorer, tillsammans med en arm för att kunna ta bort hinder och samla in prover. Väl på månen kan roboten autonomt rulla fram i grottorna, efter att ha blivit nedsänkt.

Bilden illusterar DAEDALUS design och hur den kommer att röra sig på månens yta. Bild: Julius-Maximilians-Universität of Würzburg

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.