Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hamsterboll ska utforska grottor pĂ„ mĂ„nen

🚀 Hamsterboll ska utforska grottor pĂ„ mĂ„nen

ESA vill utforska kilometerlÄnga lavagrottor pÄ mÄnen med hjÀlp av en robot som liknar en hamsterboll. Grottorna kan dölja vatten och viktiga material för framtida mÄnmissioner och skulle ocksÄ kunna fungera som ett naturligt skydd för astronauter.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

ESA vill hitta, utforska och kartlÀgga mÄnens grottor och frÄgade redan 2019 efter förslag pÄ hur. En av de fem vinnande idéerna var en hamsterboll, eller rÀttare sagt en sfÀrisk robot. Den hamsterbolliknande roboten Àr nu med i en större studie av framtida missioner till grottor pÄ mÄnen.

Roboten har fĂ„tt namnet DAEDALUS, vilket stĂ„r för the Descent And Exploration in Deep Autonomy of Lunar Underground Structures. DAEDALUS unika design Ă€r koordinerad av det tyska Julius-Maximilians-UniversitĂ€t of WĂŒrzburg (JMU).

Intresset för en sÄdan robot Àr stort. MÄnens yta Àr tÀckt av miljoner kratrar, men ocksÄ av branta dalar. Tidigare har sonder kartlagt nÄgra av dessa djupa dalar och forskare misstÀnker att det kan finnas lavagrottor under ytan. Dessa lavagrottor tros ha bildats för miljarder Är sedan nÀr mÄnen var aktiv, och kan vara uppbyggda av omfattande tunnlar som strÀcker sig flera hundra kilometer.

MĂ„nens yta Ă€r tĂ€ckt av kratrar och dalar. I bilden syns en lavagrotta i Marius Hills regionen. Bild: NASA/Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC)/Science Operations Center (SOC) 

Grottorna har potential att innehÄlla vatten och viktiga material. Samtidigt skulle de kunna fungera som första ett första habitat för astronauter som ett naturligt skydd mot exempelvis farlig strÄlning.

Dorit Borrmann frÄn DAEDALUS teamet berÀttar om robotens design:

Designens utgÄngspunkt Àr att kunna observera i 360 grader och samtidigt skydda robotens innehÄll frÄn mÄnens hÄrda klimat.

DAEDALUS Àr konstruerad som en sfÀr med en 23 cm radie och ska bland annat bÀra en stereoskopisk kamera, en laser för att kartlÀgga grottorna i 3D och temperatursensorer, tillsammans med en arm för att kunna ta bort hinder och samla in prover. VÀl pÄ mÄnen kan roboten autonomt rulla fram i grottorna, efter att ha blivit nedsÀnkt.

Bilden illusterar DAEDALUS design och hur den kommer att röra sig pĂ„ mĂ„nens yta. Bild: Julius-Maximilians-UniversitĂ€t of WĂŒrzburg

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.