Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Gör rymden till din arbetsplats: ESA letar efter astronauter

🚀 Gör rymden till din arbetsplats: ESA letar efter astronauter

Många barn drömmer om att en dag inta rymden för att utforska främmande planeter och avlägsna galaxer. Filmer såsom Interstellar och Star Wars får oss att längta efter intergalaktiska äventyr. Nu har du chansen, det dax att lämna kontorsjobbet bakom dig och bli astronaut.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

För första gången på 11 år letar The European Space Agency (ESA) efter nya astronauter, berättar byrån i ett pressmeddelande. Ansökan öppnar den 31:a mars och ESA uppmuntar kvinnor att söka för att skapa mer mångfald. ESAs generaldirektör Jan Wörner berättar om rekryteringens betydelse:

Tack vare ett starkt stöd från ESAs medlemsstater vid Space19+, vårt ministerråd 2019, intar Europa nu en ledande position inom rymdutforskningen.  Målet är att gå längre än någonsin förut och att titta bredare än någonsin tidigare. Denna rekrytering är första steget och jag ser fram emot att se byrån utvecklas de kommande åren inom rymdutforskning och innovation, tillsammans med våra internationella partners.

Astronautyrket är ett av de mest extrema och mest krävande jobb som finns. För att bli antagen som astronaut hos NASA krävs bland annat följande:

  1. Medborgarskap (USA)
  2. Masterexamen inom STEM (exempelvis ingenjörsutbildning, fysik, biologi, matematik med mera.)
  3. Minst två års arbetserfarenhet inom det område du är utbildad inom, eller 1000 timmars flygtid.  
  4. Klara NASAs astronauttester

Dessutom är antagningsprocesserna långa och krävande. ESA beräknar att deras antagning ska vara klar i oktober nästa år. Christer Fuglesang blev antagen till ESAs astronautprogram 1992, och i och med sin första rymdresa 2006 blev han Sveriges första astronaut!  I Rymdstyrelsens serie Astronauten (klipp nedan) berättar Christer Fuglesang om hans resa från forskare astronaut.

Har du det som krävs? Skicka in din ansökan här (tillgänglig den 31 mars till 28 maj) och bli en del av framtidens utforskning av universum!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.