Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Framtidens hotell ligger i rymden – och har artificiell gravitation

🚀 Framtidens hotell ligger i rymden – och har artificiell gravitation

Organisationen Orbital Assembly Corporation vill förÀndra rymdindustrin genom att bygga den första kommersiella rymdstationen med artificiell gravitation.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Vid första anblick pÄminner rymdstationen mycket om den i 2001: A Space Odyssey. Drömmen om "rymdhamnar" och hotell kÀnns som nÄgot som bara existerar i sci-fi vÀrlden, men organisationen Orbital Assembly Corporation (OAC) vill börja bygga deras konstruktioner redan 2025 för att testa och utveckla deras roterande koncept.

OAC presenterade ny information om planerna för bland annat investerare under ett event den 29:e januari. De planerar att bygga den första rymdstationen med artificiell gravitation nÄgonsin: Voyager Station. Rymdstationen ska kunna besökas av upp till 400 turister samtidigt.

Upp till 400 turister ska kunna besöka Voyager Station samtidigt.

The Gateway Foundation grundades 2012 av John Blincow, rapporterar space.com. 2018 grundade organisationen i sin tur OAC. I teamet finns bland annat NASA-veteraner, ingenjörer, piloter och arkitekter. PÄ OAC:s webbplats stÄr bland annat följande att lÀsa om projektet:

The Gateway Foundation grundades för att bygga den första rymdhamnen. För att lyckas med detta mÄste vi först bygga nÄgra mindre strukturer. Ett av de viktigaste projekten Àr vÄra Voyager-rymdstationer. De kommer troligtvis vara de första kommersiella projekten inom rymdkonstruktion i historien.

Artificiell gravitation

The Voyager Station Àr ett innovativt projekt baserat pÄ ideér frÄn raketforskaren Wernher von Braun som bland annat var en viktig del av NASA:s Apollo-program. Bland annat planeras rymdstationen att ha artificiell gravitation vilket kan eliminera de problem som uppstÄr i tyngdlöshet. PÄ sÄ sÀtt kan stationen göra det möjligt för mÀnniskor att vistas lÀngre i rymden.

MÄlet Àr att skapa en mÄnliknande gravitation, det vill sÀga 1/4 av jordens gravitation, pÄ rymdstationen.

Den roterande rymdstationen planeras att byggas i form av ett hjul, 200 meter i diameter, bestÄende av 24 stycken moduler dÀr varje modul Àr cirka 20x12 meter.

The Voyager Station kommer att byggas i form av ett hjul.

För att skapa artificiell gravitation mÄste stationen dels rotera snabbt runt sin egen axel, samt befinna sig i en lÄg omloppsbana. MÄlet Àr att skapa en mÄnliknande gravitation, det vill sÀga 1/4 av jordens gravitation. Den artificiella gravitationen kommer att möjliggöra en mer jordlik vardag med restauranger, barer, gym, biografer och annat ombord.

Den roterande rymdstationen planeras att byggas i form av ett hjul, 200 meter i diameter, bestÄende av 24 stycken moduler dÀr varje modul Àr cirka 20x12 meter.

Men innan Voyager Station kan börja byggas mÄste prototyper testas. Planen Àr att först bygga ett mindre hjul pÄ 61 meter i diameter som ska testas i lÄg omloppsbana med mÄlet att skapa en stabil artificiell gravitation liknande den pÄ Mars, vilket Àr cirka 2/5 av jordens gravitation. Om detta lyckas kommer det lÀgga en stor och betydande grund för kommande projekt, rymdhotellet inkluderat.

"Detta kommer bli den nya industriella revolutionen", konstaterar Blincow.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.