Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Framtidens hotell ligger i rymden – och har artificiell gravitation

🚀 Framtidens hotell ligger i rymden – och har artificiell gravitation

Organisationen Orbital Assembly Corporation vill förändra rymdindustrin genom att bygga den första kommersiella rymdstationen med artificiell gravitation.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Vid första anblick påminner rymdstationen mycket om den i 2001: A Space Odyssey. Drömmen om "rymdhamnar" och hotell känns som något som bara existerar i sci-fi världen, men organisationen Orbital Assembly Corporation (OAC) vill börja bygga deras konstruktioner redan 2025 för att testa och utveckla deras roterande koncept.

OAC presenterade ny information om planerna för bland annat investerare under ett event den 29:e januari. De planerar att bygga den första rymdstationen med artificiell gravitation någonsin: Voyager Station. Rymdstationen ska kunna besökas av upp till 400 turister samtidigt.

Upp till 400 turister ska kunna besöka Voyager Station samtidigt.

The Gateway Foundation grundades 2012 av John Blincow, rapporterar space.com. 2018 grundade organisationen i sin tur OAC. I teamet finns bland annat NASA-veteraner, ingenjörer, piloter och arkitekter. På OAC:s webbplats står bland annat följande att läsa om projektet:

The Gateway Foundation grundades för att bygga den första rymdhamnen. För att lyckas med detta måste vi först bygga några mindre strukturer. Ett av de viktigaste projekten är våra Voyager-rymdstationer. De kommer troligtvis vara de första kommersiella projekten inom rymdkonstruktion i historien.

Artificiell gravitation

The Voyager Station är ett innovativt projekt baserat på ideér från raketforskaren Wernher von Braun som bland annat var en viktig del av NASA:s Apollo-program. Bland annat planeras rymdstationen att ha artificiell gravitation vilket kan eliminera de problem som uppstår i tyngdlöshet. På så sätt kan stationen göra det möjligt för människor att vistas längre i rymden.

Målet är att skapa en månliknande gravitation, det vill säga 1/4 av jordens gravitation, på rymdstationen.

Den roterande rymdstationen planeras att byggas i form av ett hjul, 200 meter i diameter, bestående av 24 stycken moduler där varje modul är cirka 20x12 meter.

The Voyager Station kommer att byggas i form av ett hjul.

För att skapa artificiell gravitation måste stationen dels rotera snabbt runt sin egen axel, samt befinna sig i en låg omloppsbana. Målet är att skapa en månliknande gravitation, det vill säga 1/4 av jordens gravitation. Den artificiella gravitationen kommer att möjliggöra en mer jordlik vardag med restauranger, barer, gym, biografer och annat ombord.

Den roterande rymdstationen planeras att byggas i form av ett hjul, 200 meter i diameter, bestående av 24 stycken moduler där varje modul är cirka 20x12 meter.

Men innan Voyager Station kan börja byggas måste prototyper testas. Planen är att först bygga ett mindre hjul på 61 meter i diameter som ska testas i låg omloppsbana med målet att skapa en stabil artificiell gravitation liknande den på Mars, vilket är cirka 2/5 av jordens gravitation. Om detta lyckas kommer det lägga en stor och betydande grund för kommande projekt, rymdhotellet inkluderat.

"Detta kommer bli den nya industriella revolutionen", konstaterar Blincow.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.