Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 EU miljardsatsar pĂ„ entreprenörskap i rymdsektorn

💰 EU miljardsatsar pĂ„ entreprenörskap i rymdsektorn

I ett försök att hÄlla kvar lovande startups pÄ kontinenten och skörda frukterna av den vÀxande rymdindustrin, har Europeiska unionen inrÀttat CASSINI Space Entrepreneurship Initiative.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Rymden verkar för nÀrvarande ett hett omrÄde. Priserna sjunker och möjligheterna ökar, vilket banar vÀgen för för en industri som förvÀntas ha en omsÀttning pÄ 1,4 biljoner dollar Är 2030. Naturligtvis vill inget land hamna pÄ efterkÀlken och missa fördelarna som den hÀr nya och meningsfulla rymdkapplöpning kan medföra.

Den 25 januari tillkÀnnagavs att Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden kommer att skjuta till minst en miljard euro till det nya CASSINI Space Entrepreneurship Initiative.

Pengarna Àr avsedda att stödja mindre och medelstora företag, sÄdana som utvecklar utrustning för rymdbruk, tillika de som utvecklar mjukvara och anvÀndningsomrÄden. Ett tydligt skÀl till att skapa fonden Àr att förhindra att lovande startups lÀmnar Europa för till exempel USA.

—Europa saknar tillgĂ„ng till finansiering för att tillĂ„ta industrin att blomstra(...) Europa Ă€r fullt av idĂ©er, det Ă€r fullt av energi, men de behöver medel för att omvandla dessa idĂ©er till projekt, till program och till aktiviteter, sa Josef Aschbacher, generaldirektör för ESA i en artikel skriven av SpaceNews.

Även om det Ă€r mycket pengar i sig, Ă€r tanken att slĂ„ sig ihop med privata investerare och uppmuntra investeringar Ă€ven dĂ€r. Utöver bara anslag för företag att ansöka om, inkluderar CASSINI Ă€ven mentorskap, nĂ€tverkande och hackathons.

Är du en blivande rymdentreprenör? FrĂ„n och med i mars kommer du att kunna ansöka till ett av fyra matchningsevenemang med olika teman som hĂ„lls i Ă„r. Dessa evenemang kommer att vara ett tillfĂ€lle att etablera partnerskap med andra företag och investerare. Teman Ă€r följande:

  1. Livscykelsupport för infrastruktur
  2. Försvara och sÀkra mot (och i) rymden
  3. Rymden för mÀnskligt vÀlbefinnande, utbildning och underhÄllning
  4. FörbÀttra tillgÄngen till rymden

CASSINI Business Accelerator kommer att lanseras under tredje kvartalet i Ă„r, enligt Europeiska kommissionen.

🚀 Kan nya rymdministern, Anna Ekström, lyfta svensk rymd?
Med smÄ insatser kan svensk rymd verkligen lyfta, men intresset frÄn svenska politiker har varit svalt. Om nya rymdminister Anna Ekström kan bidra till en nystart kommer vi se mÄnga nya jobb, spetsteknologi, en positiv pÄverkan pÄ mÀnniskans framtid och marknadsföring av Sverige.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.