Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚁 Dragonfly ska utforska mĂ„nen Titans fascinerande landskap

🚁 Dragonfly ska utforska mĂ„nen Titans fascinerande landskap

NASAs Dragonfly-uppdrag syftar till att utforska Saturnus mÄne Titan med en unik helikopter som kommer att flyga och ta prover. Titan Àr den enda kÀnda himlakroppen i solsystemet, förutom jorden, som har vÀtska pÄ sin yta och ett dynamiskt vÀdersystem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • NASAs Dragonfly syftar till att utforska Saturnus mĂ„ne Titan med en unik helikopter som kommer att flyga och ta prover.
  • Uppdraget, som kostar drygt 3 miljarder dollar, Ă€r planerat att starta i juli 2028 och anlĂ€nda till Titan 2034.
  • Titan har en atmosfĂ€r och flytande kolvĂ€ten pĂ„ sin yta, vilket erbjuder en sĂ€llsynt inblick i en jordlik himlakropp med komplex meteorologisk dynamik.

NÀrmare titt pÄ Titan

Titan Àr den enda kÀnda himlakroppen i solsystemet, förutom jorden, som har vÀtska pÄ sin yta och ett dynamiskt vÀdersystem. Den har ett varierat landskap med sjöar, hav, kustlinjer, dalar, bergsryggar och dyner.

Denna stora mÄne till Saturnus har ocksÄ en tÀt atmosfÀr som huvudsakligen bestÄr av kvÀve, tillsammans med metan, som finns i bÄde gasformigt och flytande tillstÄnd pÄ Titan.

Miljön erbjuder en unik möjlighet att studera kemiska processer i förhÄllanden som inte liknar nÄgon annan kÀnd plats i solsystemet.

Innovativ uppdragsdesign

Designen för Dragonfly-uppdraget Àr inspirerad av de framgÄngsrika flygningarna av Marshelikoptern, Ingenuity, som avsevÀrt övertrÀffade det förvÀntade antalet flygningar.

Dragonfly kommer att utnyttja denna rotorcraft-teknologi för att navigera i Titans tjocka atmosfÀr, vilket underlÀttas av mÄnens lÄga gravitation, som endast Àr 14 procent av jordens. Var 16 jorddag, motsvarande en dag pÄ Titan, kommer Dragonfly att flytta till en ny plats, vilket möjliggör omfattande provtagning och analys av Titans komplexa organiska kemi och potentiella biosignaturer frÄn tidigare eller nuvarande liv.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.