Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚁 Dragonfly ska utforska månen Titans fascinerande landskap

🚁 Dragonfly ska utforska månen Titans fascinerande landskap

NASAs Dragonfly-uppdrag syftar till att utforska Saturnus måne Titan med en unik helikopter som kommer att flyga och ta prover. Titan är den enda kända himlakroppen i solsystemet, förutom jorden, som har vätska på sin yta och ett dynamiskt vädersystem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • NASAs Dragonfly syftar till att utforska Saturnus måne Titan med en unik helikopter som kommer att flyga och ta prover.
  • Uppdraget, som kostar drygt 3 miljarder dollar, är planerat att starta i juli 2028 och anlända till Titan 2034.
  • Titan har en atmosfär och flytande kolväten på sin yta, vilket erbjuder en sällsynt inblick i en jordlik himlakropp med komplex meteorologisk dynamik.

Närmare titt på Titan

Titan är den enda kända himlakroppen i solsystemet, förutom jorden, som har vätska på sin yta och ett dynamiskt vädersystem. Den har ett varierat landskap med sjöar, hav, kustlinjer, dalar, bergsryggar och dyner.

Denna stora måne till Saturnus har också en tät atmosfär som huvudsakligen består av kväve, tillsammans med metan, som finns i både gasformigt och flytande tillstånd på Titan.

Miljön erbjuder en unik möjlighet att studera kemiska processer i förhållanden som inte liknar någon annan känd plats i solsystemet.

Innovativ uppdragsdesign

Designen för Dragonfly-uppdraget är inspirerad av de framgångsrika flygningarna av Marshelikoptern, Ingenuity, som avsevärt överträffade det förväntade antalet flygningar.

Dragonfly kommer att utnyttja denna rotorcraft-teknologi för att navigera i Titans tjocka atmosfär, vilket underlättas av månens låga gravitation, som endast är 14 procent av jordens. Var 16 jorddag, motsvarande en dag på Titan, kommer Dragonfly att flytta till en ny plats, vilket möjliggör omfattande provtagning och analys av Titans komplexa organiska kemi och potentiella biosignaturer från tidigare eller nuvarande liv.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.