Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 "Data frĂ„n rymden gör vĂ€rlden till en bĂ€ttre plats – varje dag"

🌍 "Data frĂ„n rymden gör vĂ€rlden till en bĂ€ttre plats – varje dag"

RÀdda valar frÄn att krocka med lastfartyg, larma om en översvÀmning som Àr pÄ vÀg eller övervaka utslÀpp. Varje dag gör data insamlad frÄn rymden skillnad pÄ jorden, menar Clint Crosier pÄ Amazon Web Services.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Presenteras av Amazon Web Services

Genom att anvÀnda data insamlad frÄn rymden sÄ skapar vi en bÀttre vÀrld hÀr pÄ jorden. Det Àr ett av Amazons motton. Och Àven Clint Crosiers. Crosier som tidigare varit generalmajor i amerikanska flygvapnet och chef för Pentagons rymdoperationer, basar numera över Amazon Web Services affÀrsomrÄde rymd- och satellitlösningar.

NÀr Crosier klev pÄ uppdraget för AWS för ett drygt Är sedan var det med syftet att gifta ihop rymdindustrin med molnteknologin. Var och en för sig sjÀlva starka industrier, men tillsammans verkligt potenta.

Under den pÄgÄende konferensen AWS Re:Invent levandegörs nyttan av utforskandet av rymden.

Molnet har möjliggjort en rad olika innovationer pÄ kort tid inom rymdsektorn. MÄnga av vilka vi direkt fÄr nytta av pÄ jorden.

– Rymddata anvĂ€nds varje dag i vardagen, ofta utan att man tĂ€nker pĂ„ det, sĂ€ger Crosier och exemplifierar med GPS-tekniken som ursprungligen utvecklades för rymden men har ett brett anvĂ€ndningsomrĂ„de idag.

Digital Earth Africa (DEA) Àr ett exempel pÄ hur data insamlat i digitala molnet gör skillnad för livet pÄ jorden. Genom satellitövervakning och varningssystem informeras lÀnder som berörs av olika klimatrelaterade hÀndelser. Crosier beskriver hur denna teknik kan flagga upp för översvÀmningar och stormar i tid, vilket gör det möjligt för de boende i omrÄdet att evakuera.

– Prognoserna som tas fram Ă€r 50 procent snabbare Ă€n de traditionella.

DEA ger ocksÄ möjligheten att arbeta mer proaktivt med till exempel jordbruk, den kan varna nÀr ett omrÄde risker att drabbas av torka eller informera nÀr skörden Àr mogen.

I Europa finns det liknande övervakningsprogram, som bland andra Satellite VU och HSAT tillhandahÄller, med fokus pÄ bland annat vÀxthusgaser och utslÀpp.

"Med hjĂ€lp av artificiell intelligens kan vi övervaka klimatet pĂ„ jorden frĂ„n rymden" – Clint Crosier

– Med hjĂ€lp av artificiell intelligens kan vi övervaka klimatet pĂ„ jorden frĂ„n rymden, sĂ€ger Clint Crosier.

ViltvÄrden Àr ocksÄ betjÀnt av denna teknikutveckling, fortsÀtter AWS-profilen och lyfter samarbetet med Gatehouse:

– Det finns till exempel en övervakning av fridlysta valar i Kalifornien via satellit som gör att fartyg kan förvarnas sĂ„ de inte inte gĂ„r in pĂ„ omrĂ„den dĂ€r valarna Ă€r.

Satellitdata kan anvÀndas för att skydda valar.

Molnteknologin Àr i sig sjÀlvt en miljövÀnlig teknik. Vad innebÀr det för företagen som kopplar upp sig?

– Företag som flyttar ut i molnet sparar inte bara pengar. De minskar ocksĂ„ sitt klimatavtryck, sĂ€ger Clint Crosier och fortsĂ€tter:

– En del sĂ€nker sina klimatavtryck med sĂ„ mycket som 70 procent.

Molnet möjliggör ocksĂ„ “digitala tvillingar”, vilket i praktiken innebĂ€r att företag kan testa sina ideer utan att för den sakens skulle behöva betala för material. Att skapa produkter och miljöer i molnet nĂ€r du fĂ„r tillgĂ„ng till 10 000 servrar som jobbar för dig samtidigt ger sĂ„klart ett visst försprĂ„ng.

Genom att anvÀnda sig av molnets simuleringsmöjligheter fÄr rymdindustrin en extra skjuts. Crosier har för Space News tidigare berÀttat om företaget Boom Supersonic som byggt en farkost baserat pÄ AWS moln genom att anvÀnda högpresterande digitala simuleringsmodeller. PÄ bara tre Är kunde de genomföra motsvarande 6000 Ärs arbete.

NÀr allt mer kopplas upp mot molnet och fler beslut hamnar i teknikens snarare Àn mÀnniskans hÀnder finns det farhÄgor om sÀkerheten.

– Det Ă€r bevisat sedan tidigare att det Ă€r mer pĂ„litligt med automatiserad beslutsfattande vid take-off och landning med flyg. Vi Ă€r övertygade om att beslutsfattande som krĂ€vs pĂ„ sekunden Ă€r sĂ„dant som mĂ€nniskan sjĂ€lv inte klarar av.

Vi kommer att kunna se allt mer inslag av privata investeringar i rymden framÄt. Det Àr företag och entreprenörer som utforskar rymden pÄ nya sÀtt, snarare Àn rika nationer som konkurrerar om rymden, menar Crosier.

Samtidigt sÄ försöker fler lÀnder nu hitta sin plats i den framvÀxande rymdmarknaden. AWS har nyligen slutit ett samarbetsavtal med den grekiska regeringen om att bistÄ med utveckling av landets rymdnÀrvaro.

Amazongrundaren Jeff Bezos Blue Origin Àr en av flera privata rymdaktörer.

Vilka fler lĂ€nder stĂ„r pĂ„ tur – och finns det nĂ„gon begrĂ€nsning för vilka lĂ€nder som kan vara aktuella som kunder?

– Det finns inga begrĂ€nsningar i vilka vi kan samtala med, sĂ€ger Clint Crosier och pekar pĂ„ att AWS sĂ„ sent som för bara nĂ„gra dagar sedan kom överens om ett liknande upplĂ€gg som det med Grekland, med Singapore.

– Vi Ă€r öppna för samtal med alla.

NÀr han blickar framÄt sÄ ser han en fortsatt kommersialisering av rymden.

Det har ocksÄ ganska nyligen visat sig vara en fördel med att transportera data i rymden jÀmfört med pÄ jorden, ljus fÀrdas betydligt snabbare i rymdens vakuum Àn i fiberkablar. Det Àr ett omrÄde som kan komma att utvecklas mer framöver, menar Crosier. Liksom att fler saker som behövs i rymden kan komma att tillverkas dÀr istÀllet för att skickas frÄn jorden.

– Det Ă€r spĂ€nnande tider att verka inom rymden, avslutar Crosier.

Presenteras av Amazon Web Services

đŸ‘†ïž Den hĂ€r artikeln Ă€r producerad av Warp News i partnerskap med Amazon Web Services.

❀ VĂ„ra partners gör att Warp News kan sprida faktabaserade optimistiska nyheter till tusentals nya lĂ€sare. I gengĂ€ld har de möjlighet att sprida sitt budskap och marknadsföra sig till dig som lĂ€sare i form av partnerinnehĂ„ll – som den hĂ€r artikeln.

✅ Artikeln Ă€r uppmĂ€rkt enligt de riktlinjer som TU tagit fram för branded content.

❓ Vill du veta mer? Skicka ett mail.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.