Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧑‍🚀 Fuglesang om den nya rymdkapplöpningen – och att Ă„ka upp igen

🧑‍🚀 Fuglesang om den nya rymdkapplöpningen – och att Ă„ka upp igen

Intresset för rymden har inte varit sÄ hÀr stort pÄ 50 Är. MÀnniskan Àr pÄ vÀg tillbaks till mÄnen och siktet Àr instÀllt pÄ Mars. Vad Àr det som gör att detta sker nu? Det hÀr och mycket annat svarar astronauten, och Warp News rymdexpert, Christer Fuglesang pÄ.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Warp News sprider faktabaserade optimistiska nyheter med hjÀlp av vÄra Premium Supporters. LÀs mer om hur du kan bli en del av vÄrt community och stödja vÄr mission.

Intresset för rymden har inte varit sÄ hÀr stort sedan Apollo-programmets dagar, för ungefÀr 50 Är sedan. De traditionella aktörerna, som NASA, har fÄtt sÀllskap av en rad nya och det finns bÄde planer pÄ att ÄtervÀnda till mÄnen och att Äka till Mars.

– Att det hĂ€r sker just nu beror pĂ„ att teknologin har gĂ„tt framĂ„t sĂ„ mycket. Nu Ă€r det möjligt Ă€ven för mindre företag att investera och göra saker som har med rymden att göra, sĂ€ger Christer Fuglesang, den första svenska rymdfararen, professor inom rymdfart vid KTH och inte minst Warp News rymdexpert.

Eugene Cernan (Apollo 17), som var den som senast satte sin fot pÄ mÄnen 1972, kör Lunar Roving Vehicle vid landningsplatsen Taurus-Littrow. KÀlla: NASA

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.


Teknologisk utveckling leder till ny rymdkapplöpning

Christer Fuglesang förklarar att utvecklingen inom flera teknologiska omrÄden nu gör att intresset för rymden ökar starkt.

– Det handlar dels om teknologi som har med satellitbygge att göra. Komponenterna Ă€r nu miniatyriserade, kraftfulla och billiga. Men det handlar ocksĂ„ om teknik för att skicka upp saker i rymden. Det byggs nĂ€stan en raket i varje i garage just nu. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det SpaceX och RocketLab som har lyckats men snart har vi ett tiotal mindre företag som kan skicka upp raketer.

SpaceX och Blue Origin Àr tvÄ privata aktörer som byggt raketer som kan landa igen och dÀrmed ÄteranvÀndas. PÄ bilden frÄn missionen CRS-8 2016 landar första steget av SpaceX-raketen. KÀlla: SpaceX

Den tekniska utvecklingen har alltsÄ gjort att det Àr betydligt billigare och enklare att bygga satelliter. Tack vare miniatyriseringen Àr det Àven billigare att skicka upp dem, de vÀger mindre och tar inte lika mycket plats i rymdfarkosten. Utöver det har utvecklingen inom raketteknik utvecklats snabbt. Raketer kan idag ÄteranvÀndas vilket ocksÄ leder till att det blir vÀsentligt billigare att skicka upp saker i rymden.

– Utöver det fĂ„ngas mer data in frĂ„n rymden, inte minst data om jorden. Satelliter kan ocksĂ„ anvĂ€ndas för att skicka data mellan varandra och tillbaka ner till jorden. Det hĂ€r skapar affĂ€rsmöjligheter.

Den exponentiella teknikutveckling har lett till att komponenterna som krÀvs för att bygga satelliter har blivit mindre, billigare och mer kraftfulla. Idag Àr mÄnga satelliter sÄ kallade Cubesats. PÄ bilden ser vi en som Àr 1U, det vill sÀga en enhet. Flera kuber kan kombineras för att bygga större satelliter. KÀlla: Wikipedia

”Om 10 Ă„r kommer varje punkt pĂ„ jorden att kunna ses hela tiden”

Just nu Àr ett av de frÀmsta exemplen pÄ affÀrsmöjligheter kopplade till rymden SpaceX Starlink. Det Àr en satellitkonstellation som rör sig i lÄg omloppsbana runt jorden och ska förse hela planeten med internetuppkoppling. MÄlet Àr att nÀtverket ska tas i bruk under 2020. PÄ sikt ska det bestÄ av över 40,000 Starlink-satelliter.

– Det sker en satellit-explosion just nu. Antalet satelliter kommer att öka med en faktor 10 och de kommer i första hand att anvĂ€ndas för kommunikation. Men vi kommer ocksĂ„ att se fler och fler observations-satelliter. Om 10 Ă„r kommer varje punkt pĂ„ jorden att kunna ses hela tiden.

Satellitkonstellationen Starlink ska ge oss globalt internet. PÄ bilden ser vi hur en satellit vecklat ut sin energiförsörjning i form av solceller. KÀlla: SpaceX

Att kunna utnyttja all denna data Àr en enorm affÀrsmöjlighet menar Christer Fuglesang. Utöver satelliter som genererar data mÄste vi ocksÄ ha nÄgot som kan ta emot informationen frÄn rymden. DÀrför behöver vi ocksÄ bra antenn-teknologi och det Àr ytterligare ett omrÄde dÀr vi ser ett ökat intresse och investeringar.

– Det vi ser nu ocksĂ„ Ă€r att de stora planerna, det visionĂ€ra, börjar omsĂ€ttas i praktik igen. Det internationella projektet Artemis, som Ă€r en fortsĂ€ttning pĂ„ Apollo-programmet, Ă€r igĂ„ng med mĂ„let att mĂ€nniskan ska tillbaks till mĂ„nen. Vi ser ocksĂ„ en fortsĂ€ttning pĂ„ ISS, den internationella rymdstationen, och att Kina nu hĂ„ller pĂ„ och utforskar mĂ„nen med rovers, men pĂ„ sikt ocksĂ„ med mĂ€nniskor.

Artemisprogrammet Àr ett bemannat rymdprogram som genomförs av NASA i samarbete med bland annat ESA och privata amerikanska företag. MÄlet Àr att genomföra en bemannad mÄnlandning pÄ mÄnens sydpol 2024.

ISS fÄr sÀllskap av flera nya rymdstationer

Kina har ocksÄ  planer pÄ en egen rymdstation dÀr delar ska börja skickas upp under 2021 eller 2022. Christer Fuglesang tror att ISS kommer att fortsÀtta Ätminstone tio Är till.

– Ett företag som heter Axiom Space vill anvĂ€nda ISS som en slags sprĂ„ngbrĂ€da för att bygga en helt ny rymdstation vilket ska bli mycket intressant att följa. Planen Ă€r att de ska börja skicka upp moduler, som till en början blir en del av ISS, men som sĂ„ smĂ„ningom kopplas loss för att bilda en egen rymdstation.

En viktigt aspekt till att detta Àr möjligt, menar Christer Fuglesang, Àr de nya kommersiella bemannade farkosterna som Crew Dragon. Med dem kommer man att kunna skicka upp mÀnniskor som inte Àr statligt anstÀllda astronauter vilket ger helt nya möjligheter.

Axiom Space Àr en privat aktör som planerar att bygga en ny rymdstation, dÀr ISS kommer att anvÀndas som sprÄngbrÀda.

Blickar vi Ànnu lÀngre bort och framÄt i tiden Àr Mars mÄlet. SpaceX skapades ju just med syftet att skicka mÀnniskor till Mars och nu bygger man en stor raket som ska vara helt ÄteranvÀndningsbar och ha tillrÀcklig rÀckvidd för en Mars-resa.

– NASA har ocksĂ„ en vision att man ska till Mars. MĂ„nen blir som en slags förberedelse för det, menar Christer Fuglesang.

Astroid-brytning Àr ytterligare en vision dÀr det finns verkliga affÀrsmöjligheter. Men Christer Fuglesang tror att detta ligger Ànnu lÀngre fram i tiden.

Gruvdrift pÄ asteroider Àr Àn sÄ lÀnge mÄnga Är bort. Men vinsterna kan bli enorma. Vissa asteroider innehÄller exempelvis enorma mÀngder jÀrn, nickel och platinum.

”Hade jag chansen skulle jag Ă„ka igen”

Det Àr med andra ord en mÀngd mycket intressanta och extraordinÀra projekt som Àr igÄng, och fler vÀntar. SÄ vilka missioner Àr det som kittlar lite extra för en astronaut och professor i rymdfart?

– Det Ă€r de bemannade programmen, till mĂ„nen och vidare till Mars. Det Ă€r inte sĂ„ att jag valt att lĂ€gga skorna pĂ„ hyllan men min arbetsgivare vill inte skicka upp mig i rymden igen. Hade jag chansen skulle jag Ă„ka igen.

Virgin Galactic Àr en av flera aktörer inom rymdturism.

Även om det inte bĂ€r hela vĂ€gen till Mars sĂ„ kommer chansen att finnas för Christer Fuglesang, och mĂ„nga andra, tack vare den framvĂ€xande rymdturismen.

– Det förvĂ„nar mig att det inte kommit igĂ„ng Ă€n. DĂ„ menar jag det jag kallar för ”rymdskutten”, dĂ€r man skickas över 100 kilometer, upp till grĂ€nsen dĂ€r rymden börjar och sĂ„ ner igen.

Den hÀr typen av rymdresor, som bland annat Virgin Galactic och Blue Origin satsar pÄ, kommer att ta mellan 15 minuter och nÄgra timmar. Christer Fuglesang menar att de skulle kunna sÀtta igÄng nÀr som helst som han ser det. Det har  gjorts en mÀngd provskjutningar.

– En annan variant Ă€r att Ă„ka upp i bana runt jorden. Med de nya farkosterna kommer det att komma mĂ„nga fler möjligheter.

PÄ lÀngre sikt kommer det att komma rymdhotell, dÀr du kan spendera en vecka i rymden för runt 10 miljoner kronor.

Bo en vecka pÄ rymdhotell för 10 miljoner kronor. Perspektiv pÄ tillvaron garanteras.

”Det dök upp en annons dĂ€r det stod att ESA sökte astronauter”

I en nÀra framtid kommer det alltsÄ bli möjligt för dig och mÄnga andra att Äka upp i rymden. Det Àr inte sÄ höga fysiska krav för att Äka upp, menar Christer Fuglesang, sÄ om bara viljan och plÄnboken finns dÀr sÄ finns alla möjligheter. Annat var det nÀr han sjÀlv stÀllde in siktet pÄ att Äka upp i rymden. Men hur började det egentligen?

– Jag har alltid varit fascinerad av rymd och vetenskap, i synnerhet fysik. Sen har jag alltid gillat att resa. Men jag tĂ€nkte aldrig att jag skulle bli astronaut, men Ă€n att fasen vad hĂ€ftigt att Ă„ka upp i rymden. Jag skulle vilja göra det.

Christer Fuglesang blev uttagen i ESA-grupp 2 15 maj 1992. 14 Är senare, 9:e december 2006 blev han första svensk i rymden. 2009 deltog Fuglesang i en andra rymdfÀrjeuppskjutning. Under sina tvÄ missioner gjorde han totalt fem rymdpromenader. KÀlla: NASA

SÄ en dag dök det upp en annons dÀr ESA sökte astronauter, och Christer sökte.

– Jag jobbade hĂ„rt för att göra en bra ansökan. Det var massor av tester och intervjuer.

Han passerade nÄlsögat. Efter att ha blivit antagen var det mÄnga Ärs vÀntan innan möjligheten komma att Äka upp.

– Men jag visste att det var en tidsfrĂ„ga, inte om utan nĂ€r. Är man antagen sĂ„ kommer man upp om man inte sjĂ€lv Ă€ndrar sig eller rĂ„kar ut för nĂ„got. Jag tror inte att det Ă€r nĂ„gon antagen EuropĂ©, nĂ„gon frĂ„n ESA, som inte kommit upp om de sjĂ€lv ville.

28 Ă„r efter att han blev antagen och fem rymdpromenader senare har inte 63-Ă„rige Christer Fuglesangs rymdintresse svalnat det minsta. Han Ă€r full av entusiasm inför rymdindustrins nya guldĂ„lder. Efter att ha lĂ€st den hĂ€r intervjun hoppas vi att du ocksĂ„ Ă€r det. 🚀

Vill du lÀsa mer om den nya rymdkapplöpningen? E-boken "The New Space Race" laddar du som Premium Supporter ner kostnadsfritt.

Är du inte Premium Supporter sĂ„ Ă€r du varmt vĂ€lkommen att bli det hĂ€r. Du kan Ă€ven köpa boken pĂ„ Amazon.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.