Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Återanvändningsbar raket ska testas på svensk mark

🚀 Återanvändningsbar raket ska testas på svensk mark

ESA, (the European Space Agency), tar efter SpaceX och planerar för att bygga återanvändningsbara raketer. Raketerna kommer dessutom att testas på svensk mark, på Esrange i Kiruna.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

ESA har påbörjat sin resa mot att bygga en återanvändingsbar raket, berättar organsiatonen i ett pressmeddelande. 2023 ska prototypen Themis börja testflygas, meddelar de. Den nya satsingen baseras på överkommelser under Space19+.

Det var SpaceX, i ledning av Elon Musk, som revolutionerade rymdindustrin redan 2017 med sin återanvändingsbara raket Falcon 9. Med Falcon 9 visade Musk att det går att bygga billigare och miljövänligare raketer med ny teknik.

Nu vill ESA äntligen ta efter.

Den 15 december i år skrev ESA kontrakt med ArianeGroup för att inleda det första steget i Themis-projektet, ett kontrakt värt 33 miljoner euro. Det första steget innebär bland annat att utveckla den teknik som krävs för att farkosten ska kunna flyga. Vidare inkluderas tester för själva uppskjutningen, något som kommer testas vid vår svenska rymdbas, Esrange.

Themis kommer vara 30 meter hög, med en diamter på 3,5 meter – som jämförelse är Falcon 9 70 meter hög och 3,7 meter i diameter. Raketen kommer att vara en enstegs-raket med en kapacitet att hålla 130 ton flytande bränsle (en blandning av syre och metan).

Daniel Neuenschwander, ESAs direktör för rymdtransport, berättar att:

Themis kommer att visa på nyckelteknologi och demonstrera återanvändingsbara förmågor i Europa. Detta kommer leda till mindre kostnader för europeisk rymdindustri och möjligöra flexibilititet för framtidens raketuppskjutningar.

Denna nyhet tar europeisk rymdinstri närmare framtiden!

Utvecklingsplanen för Themis, ESAs prototyp för en återanvändingsbar raket. Bildkälla: ESA


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.