Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 ÅteranvĂ€ndningsbar raket ska testas pĂ„ svensk mark

🚀 ÅteranvĂ€ndningsbar raket ska testas pĂ„ svensk mark

ESA, (the European Space Agency), tar efter SpaceX och planerar för att bygga ÄteranvÀndningsbara raketer. Raketerna kommer dessutom att testas pÄ svensk mark, pÄ Esrange i Kiruna.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

ESA har pÄbörjat sin resa mot att bygga en ÄteranvÀndingsbar raket, berÀttar organsiatonen i ett pressmeddelande. 2023 ska prototypen Themis börja testflygas, meddelar de. Den nya satsingen baseras pÄ överkommelser under Space19+.

Det var SpaceX, i ledning av Elon Musk, som revolutionerade rymdindustrin redan 2017 med sin ÄteranvÀndingsbara raket Falcon 9. Med Falcon 9 visade Musk att det gÄr att bygga billigare och miljövÀnligare raketer med ny teknik.

Nu vill ESA Àntligen ta efter.

Den 15 december i Är skrev ESA kontrakt med ArianeGroup för att inleda det första steget i Themis-projektet, ett kontrakt vÀrt 33 miljoner euro. Det första steget innebÀr bland annat att utveckla den teknik som krÀvs för att farkosten ska kunna flyga. Vidare inkluderas tester för sjÀlva uppskjutningen, nÄgot som kommer testas vid vÄr svenska rymdbas, Esrange.

Themis kommer vara 30 meter hög, med en diamter pĂ„ 3,5 meter – som jĂ€mförelse Ă€r Falcon 9 70 meter hög och 3,7 meter i diameter. Raketen kommer att vara en enstegs-raket med en kapacitet att hĂ„lla 130 ton flytande brĂ€nsle (en blandning av syre och metan).

Daniel Neuenschwander, ESAs direktör för rymdtransport, berÀttar att:

Themis kommer att visa pÄ nyckelteknologi och demonstrera ÄteranvÀndingsbara förmÄgor i Europa. Detta kommer leda till mindre kostnader för europeisk rymdindustri och möjligöra flexibilititet för framtidens raketuppskjutningar.

Denna nyhet tar europeisk rymdinstri nÀrmare framtiden!

Utvecklingsplanen för Themis, ESAs prototyp för en ÄteranvÀndingsbar raket. BildkÀlla: ESA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.