Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👨‍🚀 23 000 personer vill bli astronauter

👨‍🚀 23 000 personer vill bli astronauter

Nu är ansökningsperioden till ESA:s astronautprogram avslutad och rekordmånga ansökningar har trillat in. Nytt för i år är att ESA har accepterat ansökningar från personer med funktionsvariationer.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

ESA har i år sökt nya astronauter och gensvaret har varit stort. Cirka 23 000 personer har ansökt till programmet och det är mer än en fördubbling jämfört med antalet ansökningar under den föregående rekryteringen år 2008.
Även antalet kvinnor som sökt har ökat med mer än 400 procent. Från Sverige kom 284 ansökningar.

ESA har i årets rekrytering fattat ett historiskt beslut att även acceptera ansökningar från personer med fysiska funktionsvariationer i syfte att påbörja arbetet med att göra rymdfarkoster tillgängliga för alla. 250 ansökningar kom in från denna grupp. På ESA:s hemsida kan man läsa:

"ESA är redo att investera att definiera vilka typer av anpassningar som krävs av nödvändig  hårdvara för att göra dessa i övrigt excellenta och kvalificerade personerna redo att jobba som besättningsmedlemmar på en säkra och viktiga rymduppdrag".

Antagningsprocess i flera steg

Det var den 31 mars som ansökningsperioden påbörjades och den avslutades den 18 juni. ESA har beslutat att upp till 1050 personer kan gå vidare till nästa steg som består av en psykologisk bedömning. Går man vidare från bedömningen följer ytterligare 4 steg varav det sista består av en intervju med direktören för ESA, Josef Aschbacher.

I en pressträff sade generaldirektören att det finns andra chanser att jobba med rymd trots att man inte blir utvald till astronautprogrammet. ESA kommer att anställa 500 personer kommande fem år.  

Direktören för "human and robotic exploration" David Parker fick frågan varför ESA rekryterar fler astronauter och han svarade:

"Vi har jobb att göra i rymden. Vi har jobb att göra för att upptäcka rymden, liksom att använda rymden som en plats att jobba och bo på".

I september går Warp Space Summit av stapeln. Läs mer här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.