Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👹‍🚀 23 000 personer vill bli astronauter

👹‍🚀 23 000 personer vill bli astronauter

Nu Àr ansökningsperioden till ESA:s astronautprogram avslutad och rekordmÄnga ansökningar har trillat in. Nytt för i Är Àr att ESA har accepterat ansökningar frÄn personer med funktionsvariationer.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

ESA har i Är sökt nya astronauter och gensvaret har varit stort. Cirka 23 000 personer har ansökt till programmet och det Àr mer Àn en fördubbling jÀmfört med antalet ansökningar under den föregÄende rekryteringen Är 2008.
Även antalet kvinnor som sökt har ökat med mer Ă€n 400 procent. FrĂ„n Sverige kom 284 ansökningar.

ESA har i Ärets rekrytering fattat ett historiskt beslut att Àven acceptera ansökningar frÄn personer med fysiska funktionsvariationer i syfte att pÄbörja arbetet med att göra rymdfarkoster tillgÀngliga för alla. 250 ansökningar kom in frÄn denna grupp. PÄ ESA:s hemsida kan man lÀsa:

"ESA Àr redo att investera att definiera vilka typer av anpassningar som krÀvs av nödvÀndig  hÄrdvara för att göra dessa i övrigt excellenta och kvalificerade personerna redo att jobba som besÀttningsmedlemmar pÄ en sÀkra och viktiga rymduppdrag".

Antagningsprocess i flera steg

Det var den 31 mars som ansökningsperioden pÄbörjades och den avslutades den 18 juni. ESA har beslutat att upp till 1050 personer kan gÄ vidare till nÀsta steg som bestÄr av en psykologisk bedömning. GÄr man vidare frÄn bedömningen följer ytterligare 4 steg varav det sista bestÄr av en intervju med direktören för ESA, Josef Aschbacher.

I en presstrÀff sade generaldirektören att det finns andra chanser att jobba med rymd trots att man inte blir utvald till astronautprogrammet. ESA kommer att anstÀlla 500 personer kommande fem Är.  

Direktören för "human and robotic exploration" David Parker fick frÄgan varför ESA rekryterar fler astronauter och han svarade:

"Vi har jobb att göra i rymden. Vi har jobb att göra för att upptÀcka rymden, liksom att anvÀnda rymden som en plats att jobba och bo pÄ".

I september gÄr Warp Space Summit av stapeln. LÀs mer hÀr.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.