Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⭐️ 2020 avslutas med "hoppfull" julstjärna - för första gången på 800 år

⭐️ 2020 avslutas med "hoppfull" julstjärna - för första gången på 800 år

"Julstjärnan" eller "Betlehemstjärnan" är den första astronomiska händelsen av sitt slag på 800 år. Det betyder att de människorna som senast bevittnade fenomenet levde under medeltiden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den 21 december 2020, kommer man kunna se ett underbart kosmiskt fenomen som kallas "Julstjärnan" eller "Betlehemstjärnan" (uppkallad efter närhet till julen)."Julstjärnan" är den första astronomiska händelsen av sitt slag på 800 år. Det betyder att de människorna som senast bevittnade fenomenet levde under medeltiden, enligt GreenMatters.

Betlehems stjärna 2020 – ett astronomiskt fenomen

Du kanske undrar vad som är orsaken till denna fantastiska händelse? Det är helt enkelt en extremt sällsynt linjär placering av Jupiter och Saturnus. Astronomen Patrick Hartigan från Rice University förklarade för Forbes vad som gör denna stjärna så betydelsefull.

– Att dessa två planeter placerar sig linjärt är ganska sällsynta, förekommer en gång vart 20:e år eller så, men denna “uppradning” är exceptionellt sällsynt på grund av hur nära planeterna verkar vara varandra. Du måste se tillbaka ända till före gryningen den 4 mars 1226 för att hitta en likande uppställning av planeterna.

Hur kommer du kunna se denna magiska uppradning av himlakroppar? Om du befinner dig på norra halvklotet behöver du ett teleskop eller kikare att rikta mot den sydvästra delen av himlen. En bra idé är att ta sig upp på högre höjder i närheten av där du bor. Mental Floss skriver att man bör se till att det inte finns ljusförorening från exempelvis gatlyktor eller städer, vilket ljusar upp himlen och förstör sikten på natthimlen.

Vissa människor, till exempel stjärnskådare, är väldigt glada över att få en glimt av denna sällsynta händelse, medan andra är glada att 2020 får ett magnifikt och mirakulöst avslut. Vissa människor ser till och med detta som ett tecken på att bra saker kommer hända under 2021.

Vilken anledning du än har att titta efter “julstjärnan” – vet att andra också blickar upp mot stjärnhimlen. Att “julstjärnan” förenar oss genom tid och rum– förhoppningsvis för en bättre framtid.

Bild: Creative Commons


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.