Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›© Minirobot behöver bara vind och ljus för att flyga

đŸ›© Minirobot behöver bara vind och ljus för att flyga

Roboten Fairy drivs av enbart vind och ljus och skulle i framtiden kunna anvÀndas för allt frÄn att övervaka vilda djur till att pollinera vÀxter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskarteam frÄn Tampere University i Finland har utvecklat en ny typ av minirobot som anvÀnder vind och ljus som sin energikÀlla. Fairy, som roboten heter, ser ut som ett maskrosfrö och vÀger bara 1,2 gram. Den Àr designad för att flyga omkring i utomhusmiljöer och kan i framtiden anvÀndas för en mÀngd syften som insamling av data i avlÀgsna omrÄden.

Forskarna driver och styr Fairy genom att lysa pĂ„ den med en LED-lampa eller en laser. Roboten kan dĂ„ Ă€ndra sin form för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt ”segla” genom luften. Forskarnas plan Ă€r nu att fĂ„ roboten sĂ„ energieffektiv att den kan drivas med enbart solljus och samtidigt kunna förses med en rad olika sensorer och GPS.

Det skulle ge Fairy mÄnga potentiella tillÀmpningar. Till exempel skulle den kunna anvÀndas för att övervaka vilda djur, spÄra vÀdermönster och samla in data om tillstÄndet pÄ grödor och skogar. Det finns rent av Ànnu mer revolutionerande saker Fairy skulle kunna hjÀlpa oss med i framtiden. Det handlar dÄ om att arbeta som pollinatör dÀr det inte finns tillrÀckligt med insekter för att pollinera viktiga grödor.

”Det lĂ„ter som science fiction, men vi har utfört experiment som visar att roboten vi utvecklat Ă€r ett viktigt första steg mot att realistiskt kunna utföra artificiell pollinering”, sĂ€ger Hao Zeng, forskare vid Tampere University och en av forskarna bakom Fairy, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Tampere University

đŸ„ Xenobots – sĂ„ kan vĂ€rldens första levande robot göra nytta inom medicinen
Xenobots- smÄ robotar skapade av hudceller kan vara framtidens verktyg för alltifrÄn cancerbehandling till att bota Älderdom.
đŸ•· VĂ€rldens minsta robotar skulle kunna hjĂ€lpa till med operationer och underhĂ„ll
Ingenjörer har skapat en halv millimeter smÄ robot-krabbor som kan gÄ inne i vÄra kroppar och rensa artÀrer, stoppa inre blödningar eller eliminera cancertumörer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.