Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 Laddroboten laddar elbilen där det inte finns fasta laddare

🔌 Laddroboten laddar elbilen där det inte finns fasta laddare

Om det inte finns tillräckligt med laddstolpar på parkeringen kan en laddrobot komma till undsättning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Försäljningen av elbilar ökar närmast exponentiellt, men utbyggnaden av laddstolpar håller inte samma tempo. Nu ska Volkswagen i början av 2021 lansera en lösning som åtminstone temporärt kan minska problemet.

Det handlar om en robot som helt automatiskt kan åka runt och ladda elbilar. Bilen kan via Car-to-X skicka en begäran till roboten om att bli laddad. Roboten åker då till bilen, ber bilen att öppna laddluckan, kopplar in laddkabeln och laddar bilens batteri. Om bilen inte har Car-to-X-teknik så finns det en app som kan användas istället.

Nu är det inte tänkt att en armé med robotar ska cirkulera runt i städerna och leta efter bilar som behöver laddas. Istället ska roboten användas på speciella platser där det finns en brist på laddstolpar.

Det kan till exempel röra sig om parkeringshus eller stora parkeringsplatser utanför externa köpcenter där behövs mer laddare under vissa perioder. Ett annat exempel kan vara parkeringar utanför evenemangsarenor där besökarna kan vilja ladda bilen under evenemanget, men där det annars är rätt tomt på bilar.

Roboten gör med andra ord mest nytta på platser där det behövs många stolpar under kort tid eller där utbyggnaden av laddstolpar inte hunnit med än för att täcka behovet. Med roboten behövs egentligen bara en laddstolpe som är reserverad för roboten, eller robotarna om det är många fordon som ska laddas.

– Vår utveckling fokuserar inte bara på kundernas behov och de tekniska kraven hos elfordon. Utan produktutvecklingen tar också hänsyn till de ekonomiska möjligheterna som den kan ge våra partners. Nu kan de som äger parkeringshus och parkeringsplatser snabbt och enkelt ”elektrifiera” varje parkeringsplats med hjälp av vår robot, säger Thomas Schmall, vd på Volkswagen Group Components.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.