Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News-manifestet

💡 Warp News-manifestet

Nyhetsmedier bombarderar oss med negativa nyheter och rubriker. Det har gjort en majoritet av mÀnniskor till pessimister - och pessimister driver inte mÀnskligheten framÄt. För det behöver vi optimister. DÄ mÄste vi balansera nyheterna. Det Àr Warp News uppdrag.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Skapa framtiden

Warp News hyllning till optimisterna som förÀndrar vÀrlden.

Balansera övervikten av negativa nyheter

Allt du gör Àr fel! Du kommer aldrig att lyckas! Vilket misslyckande du Àr!

Om nĂ„gon sa ”du Ă€r vĂ€rdelös” till dig en gĂ„ng i timmen varje vaken timme, hur skulle det pĂ„verka dig? Det skulle kĂ€nna dig ganska risig.

TÀnk nu pÄ nyhetsmedierna du och alla andra konsumerar. Hur pÄverkar de konstanta negativa rubrikerna din uppfattning om verkligheten?

Detta Àr en viktig anledning till varför en majoritet av mÀnniskor i de flesta lÀnder Àr pessimistiska till framtiden. De tror att nyheterna representerar vad som verkligen hÀnder i vÀrlden.

Det Àr inte sÄ att nyheterna Àr fejk, men de Àr obalanserade. Nyheterna visar en bit av verkligheten, men utelÀmnar ut en stor del. Den del som visar pÄ allt som blir bÀttre.

En analys av nyheter i 130 lÀnder visar att medierapporteringen har blivit alltmer negativ.

Vi kan Àndra negativa nyhetsmedier

”Om du inte lĂ€ser tidningen Ă€r du oinformerad. Om du lĂ€ser tidningen blir du felinformerad. ”

SÄ vad ska man göra?

VĂ„rt svar: Faktabaserade optimistiska nyheter.

Om alla dagligen konsumerade faktabaserade optimistiska nyheter skulle de ha en mer balanserad syn pÄ vÀrlden, och mÄnga fler skulle vara mer optimistiska inför framtiden.

Det skulle göra underverk för vÀrlden! För som Kevin Kelly sÀger:

"I lÄnga loppet bestÀms framtiden av optimisterna."

Framtiden skapas av optimister

Optimister har fler idéer. De skapar mer utav idéerna. NÀr de stöter pÄ problem ger de inte upp lika lÀtt som pessimister. Om de misslyckas Àr det mer troligt att de försöker igen med en ny idé.

Optimister ser framför sig den framtid de vill ha, och sedan skrider de till handling och försöker skapa framtiden de ser.

Vi Àr optimister eftersom vi tittar pÄ fakta och ser stora framsteg. Vi har nu verktygen för att inte bara lösa alla mÀnsklighetens ÄterstÄende stora problem utan ocksÄ skapa vilken positiv framtid vi vill.

LĂ„t framtiden komma snabbare

VÄrt uppdrag Àr att fÄ framtiden att komma snabbare. Alla de stora utvecklingar vi ser i vÄr framtid, vill vi att de ska ske sÄ snart som möjligt. Det bÀsta sÀttet att uppnÄ det Àr att skapa fler optimister, byggare av framtiden.

FörÀndra negativa medier

Om vi ​​kan balansera de negativa medierna och förĂ€ndra mĂ€nniskors mediekonsumtion kommer vĂ€rlden att se miljoner och kanske miljarder nya optimister. Det betyder miljoner och miljarder drömmare och skapare.

VÀrlden skulle dÄ förbÀttras i en takt vi aldrig sett förut.

Faktabaserade optimistiska nyheter

Vad vi menar med optimism Àr att ha en positiv syn pÄ mÀnniskor och en övertygelse om att vi kan och bör lösa de problem vi möter. Det betyder att vi inte kan stanna vid beskrivningen av problemet, vi mÄste fokusera pÄ möjligheter och lösningar.

Optimistens fördel

Det Àr i möjligheterna och lösningarna som den faktabaserade optimisten har en fördel över alla andra.

Om nÄgon konsumerar för mycket negativa nyheter och tror att vÀrlden förvÀrras och ny teknik mestadels Àr farlig, kommer han eller hon naturligtvis inte att se mÄnga möjligheter.

Den faktabaserade optimisten ser istÀllet vÀrlden som den Àr, med problem men ocksÄ stora framsteg, och ny teknik som avsevÀrt kan förbÀttra livet för alla pÄ vÄr planet. Med en sÄdan instÀllning kommer du att se miljontals möjligheter.

Med denna grundlÀggande förstÄelse av vÀrlden kan du titta pÄ vilket omrÄde som helst och hitta de möjligheter som Àr dolda i den rÄdande pessimismen.

Att satsa pÄ framsteg, mÀnsklig uppfinningsrikedom och nyfikenhet ger nÀstan alltid positiv avkastning.

NĂ€r pessimisterna ser en nedĂ„tgĂ„ende trend, som i verkligheten Ă€r en uppĂ„tgĂ„ende trend, har den faktabaserade optimisten en obestridlig fördel: The optimist’s edge.

Framtiden som vi vill ska komma snabbare

En av superkrafterna hos optimister Àr att de kan förestÀlla sig framtiden och drömma om en bÀttre vÀrld. En annan superkraft Àr att de sedan försöker göra den drömmen till verklighet.

HÀr Àr vÄr dröm om framtiden.

En framtid som mÄnga mÀnniskor redan arbetar för att uppnÄ, men som vi vill ska komma snabbare. Ingenting hÀnder av sig sjÀlvt. Framstegen Àr inte automatiska. Vi mÄste skapa denna framtid, men det börjar med att förestÀlla sig den.

FörestÀll dig en vÀrld

FörestÀll dig en fredlig vÀrld, dÀr varje person har rÀtt att tÀnka och prata fritt, rikligt med nyttig mat för alla, ren energi i överflöd, alla Àr uppkopplade med supersnabb tillgÄng till gratis utbildning, kunskap och kraftfulla datorer.

FörestÀll dig en vÀrld dÀr alla kan förstÄ varandras sprÄk, leva lÄnga och hÀlsosamma liv, resa över hela vÀrlden och ut i rymden och förvandla idéer till verklighet med gratis verktyg och riklig tillgÄng till kapital.

Detta Àr en drömvÀrld, men en dröm som vi kan göra till verklighet. Vi Àr redan pÄ vÀg i den hÀr riktningen. Ingenting i den hÀr drömmen pÄgÄr inte redan. Men för att göra det verkligt mÄste vi snabba pÄ framtiden och warpa mÀnsklighetens utvecklingskurva.

HÀr Àr nÄgra av de teknologier och utvecklingar vi vill ska komma snabbare för att göra denna dröm till verklighet sÄ fort som möjligt.

Varje mÀnniska ska leva i demokrati

Demokrati Ă€r mĂ€nsklighetens bĂ€sta uppfinning. Den försvarar vĂ€rdet hos varje enskild mĂ€nniska och likt ingenting annat system slĂ€pps idĂ©er fria av demokrati. Det Ă€r idĂ©er som förvandlas till handling som driver mĂ€nskligheten framĂ„t. Demokrati Ă€r inte ”bara” röstning, det Ă€r ett system med institutioner som garanterar och skyddar mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.

En helt demokratisk vÀrld skulle innebÀra en fredlig vÀrld, eftersom demokratier aldrig gÄr i krig mot varandra.

Om alla mÀnniskor lever i demokrati skulle det förvandla mÀnskligheten fullstÀndigt. VÀrlden skulle inte sakna problem, men de stora problemen som har funnit med oss under hela vÄr existens skulle försvinna: Hunger, fattigdom och förtryck.

NÀsta steg för demokratin: Mer makt till varje enskild person

I en vÀrld dÀr alla har tillgÄng till fri kunskap och fritt kan kommunicera sina idéer kan vi decentralisera makten. IstÀllet för hos centrala myndigheter kommer makten att ligga i nÀtverk, som blockkedjor, kontrollerade av alla inblandade. Detta innebÀr mer makt för varje enskild person.

Koppla upp alla mÀnniskor

2021 har ungefĂ€r hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning tillgĂ„ng till internet. Även i rika lĂ€nder Ă€r internetuppkoppling bristfĂ€llig i mĂ„nga landsbygdsomrĂ„den. Med stora satellitkonstellationer kommer bredband att finnas tillgĂ€ngligt överallt i hela vĂ€rlden. Internet Ă€r det bĂ€sta verktyget vi har för att sprida idĂ©er, och ingenting pĂ„skyndar framsteg som fler idĂ©er.

Ren och billig energi i överflöd

Med solenergi, vind, batterier, smarta nĂ€t, uppkopplade hem, uppkopplade prylar och nĂ€sta generations kĂ€rnkraft - bĂ„de fusion och fission - kommer energi bli ren, billig och finnas i överflöd. Överskottet av energi blir dĂ„ nĂ€stan gratis och kan skapa en revolution som pĂ„minner om vad internet har gjort för gratis information.

Elektrifiera alla transporter

Med ren och billig energi i överflöd och billiga men högeffektiva batterier kan vi elektrifiera all transporter. Det kommer att rÀdda miljontals liv som förlorats pÄ grund av föroreningar, bromsa klimatförÀndringarna och göra resor mycket billigare. Alla kommer ha rÄd att resa vart de vill pÄ jorden.

Vi löser klimatförÀndringarna

Vi hÄller nu pÄ att lösa problemet med klimatförÀndringar, i det som troligen Àr mÀnsklighetens största gemensamma projekt nÄgonsin. Miljontals mÀnniskor med miljarder idéer innoverar oss ur detta problem. Det Àr exponentiella tekniska framsteg inom energi, livsmedel, tillverkning, byggnad, transport och mÄnga andra sektorer som kommer att fixa klimatförÀndringarna.

Skapa en hÄllbar jord för alla levande saker

Flera arter gör comeback och vi kan se till att inga djur utrotas. Det Àr bara början. Vi kan skapa en jord som Àr helt hÄllbar för alla. MÀnniskor, djur och alla andra levande saker kan bÄde samexistera och frodas tillsammans.

Alla fordon kommer att vara sjÀlvkörande, snabba, billiga och supersÀkra

Datorer kommer att köra alla vÄra fordon pÄ land, i luften och pÄ vatten. Med blixtsnabba reaktioner blir de supersÀkra och rÀddar miljontals liv som nu förloras i trafikolyckor. Det gör det ocksÄ möjligt för dem att Äka vÀldigt snabbt, vilket gör det lÀttare att bo var man vill, Àven lÄngt frÄn stÀder om man sÄ önskar. Utan de höga kostnaderna för mÀnskliga förare (och kostnaden för fossila brÀnslen) blir transporter mycket billigare.

Programmera vÄra gener för att bli av med sjukdomar och skapa bÀttre versioner av liv

Med CRISPR har redigering av gener blivit enklare och billigare. Vi kan nu programmera varje organism som har gener. Med hjÀlp av detta verktyg kan vi eliminera alla genrelaterade sjukdomar och skapa bÀttre versioner av alla levande ting. Exempelvis vÀxter som absorberar koldioxid supereffektivt eller mÀnskliga ögon med syn bÀttre Àn en hök.

Kraftigt förlÀngd livslÀngd

Vi kan nĂ„ den punkt dĂ€r du har levt ett Ă„r av ditt liv, men förlĂ€ngt din livslĂ€ngd med 13 mĂ„nader eller mer. Anledningen till att vi Ă„ldras tycks vara en ökande förlust av information i epigenomet. Det instruerar nya celler hur de ska fungera, och nĂ€r fel uppstĂ„r i denna process börjar hĂ„ret bli grĂ„tt. Om vi ​​kan Ă„terstĂ€lla informationen i epigenomet kan vi stoppa - och vĂ€nda - Ă„ldrandet.

Deep learning kommer att automatisera och snabba pÄ programmeringen

Det brukade vara sÄ att mÀnniskor programmerade datorer, men med deep learning skulle datorer sjÀlva kunna koda. Programmeringen kommer dÄ att ske automatiskt och gÄ avsevÀrt mycket snabbare.

Artificiell generell intelligens kommer att göra mÀnskligheten smartare

Med artificiell generell intelligens kan datorer lÀra sig alla intellektuella uppgifter som en mÀnniska kan. Det betyder att vi kommer att snabba pÄ vetenskapligt lÀrande och forskning och lÀra oss nya saker i en hastighet som vi aldrig varit nÀra tidigare. Att fÄ framtiden att komma mycket snabbare.

Ansluta vÄra hjÀrnor direkt till all information i vÀrlden

Internet gör information gratis och tillgÀnglig för alla. Men att ta till sig den hÀr informationen gÄr inte snabbare Àn vi kan lÀsa, lyssna eller titta pÄ informationen. Att dela med sig information begrÀnsas av hur snabbt vi kan prata eller skriva. Med ett brain-machine-interface kopplar vi upp vÄra hjÀrnor och tar emot och skickar information i samma hastighet som hjÀrnan.

Att förstÄ alla sprÄk med universell översÀttning

TjÀnster som Google Translate gör vilket sprÄk pÄ jorden som helst förstÄeligt för alla, men det Àr fortfarande inte perfekt. Det kommer det dock att bli, och det kommer att ta bort ett stort hinder för att skapa kontakt mellan mÀnniskor, lÀra sig om andra kulturer och dela idéer.

Miljarder mÀnniskor som lever i rymden

NÀsta stora steg i mÀnsklighetens utveckling Àr att ocksÄ flytta ut i rymden. Till mÄnen, Mars, andra mÄnar och planeter och rymdstationer. Detta kommer att öka mÄngfalden i mÀnskligheten, snabba pÄ utvecklingen och ge varje mÀnniska mer valfrihet i var och hur man ska leva sina liv.

Bryta mineraler pÄ asteroider

VÄrt solsystem Àr fullt av vÀrdefulla mineraler pÄ miljarder asteroider. NÄgra av dessa kan vi bryta för att göra liv i rymden möjligt, men ocksÄ flytta tung industri och gruvdrift bort frÄn jorden.

MÄnga fler mÀnniskor

Vi bör strÀva efter att vara mÄnga fler miljarder mÀnniskor, bÄde pÄ jorden och i rymden. Med ren energi, ett överflöd av livsmedels- och industriproduktion utan utslÀpp, finns det inga hinder för att bli mÄnga fler. Det betyder fler idéer och snabbare utveckling.

Ett överflöd av billig och nÀringsrik mat

Protein kan skapas av luft - koldioxid, syre och kvÀve. Vi kan anvÀnda det proteinet för att skapa mat utan att anvÀnda stora markomrÄden eller uppfödning av boskap. Mat kommer produceras i överflöd, helt hÄllbart, och mycket nÀringsrik, tillgÀnglig och prisvÀrd för alla.

Mer kapital tillgÀngligt för alla

Pengar och finansiering decentraliseras - med blockchains och crowdfunding - vilket ger fler mÀnniskor tillgÄng till kapital för att finansiera startups och andra projekt.

En digital tvillingvÀrld kommer att vara en ny plattform för kreativitet

Augmented reality-glasögon och andra prylar kommer att skanna den fysiska vÀrlden och skapa en digital kopia. Satelliter med högupplösta kameror kommer att göra detsamma och skapa en digital tvilling-jord. VÄr fysiska verklighet kommer att ha ett digitalt lager som blir en ny plattform för mÀnskligheten att uttrycka sin kreativitet pÄ.

Nanofabriker lÄter oss bygga med molekylÀr precision

Att bygga frÄn molekylÀr nivÄ och uppÄt kommer att skapa material med aldrig tidigare precision och effektivitet, vilket gör det möjligt att skapa helt hÄllbara produkter.

Det Àr nÀr teknik konvergerar som det hÀnder

Utvecklingen sÀtter riktig fart nÀr teknologier konvergerar.

CRISPR gör det möjligt att programmera gener som programvarukod. LÀgg till det djupinlÀrning och artificiell generell intelligens, sÄ har vi möjlighet att snabbt lÀra oss att programmera allt levande.

Med en digital kopia av hela jorden kan vi köra experiment med artificiell intelligens, utan att behöva riskera skapa problem i den verkliga vÀrlden om nÄgot gÄr fel.

Det Àr i dessa konvergenser som de stora överraskningarna kommer att intrÀffa. Ny teknik som vi inte ens förestÀllt oss.

Det Àr dÀrför som allt i den hÀr listan inte kommer att ske exakt som vi skissar och tror. Men vi kan inte veta nu vad förÀndraringa eller de ovÀntade utvecklingarna Àr.

Wisdom of Crowds

MÀnskligheten hade en riktigt lÄngsam start. Under hundratusentals Är var det oftast ett steg framÄt, ett steg tillbaka. Men för ungefÀr hundra tusen Är sedan började vi accelerera och tog ett första jÀttekliv framÄt.

Anledningen var att tillrÀckligt mÄnga mÀnniskor bodde tillrÀckligt nÀra varandra för att idéer skulle spridas mellan dem. För första gÄngen började kunskap ackumuleras. Ny kunskap lades ovanpÄ gammal kunskap.

Utvecklingen var inte snabb, men vi började ta tvÄ steg framÄt och bara ett steg tillbaka.

Med införandet av demokratin tog mÀnskligheten ett andra enormt kliv framÄt och för första  gÄngen började mÀnniskor levnadsstandard snabbt förbÀttras. Demokrati betyder en explosion av idéer, eftersom du i en demokrati har rÀtt att tÀnka och fritt uttrycka dessa idéer.

Med internet har vi ett sÀtt att koppla ihop alla mÀnniskor, sprida idéer lÀttare Àn nÄgonsin tidigare och en plats att samla vÄr gemensamma kunskap.

Vi befinner oss i ett historiskt ögonblick

Internet betyder att vi befinner oss i början av den tredje stora accelerationen, det tredje jÀtteklivet, för mÀnskligheten. Den största skillnaden nu, Àr att du och jag som individer har mer att sÀga till om mÀnsklighetens framtid Àn nÄgonsin tidigare. VÄra idéer kan spridas som aldrig förr.

Framtiden skapas av optimister

Optimister har fler idéer eftersom de Àr mer öppna för idéer frÄn andra. De Àr ocksÄ mer benÀgna att göra nÄgot med dessa idéer, att skapa nÄgot.

‘Wisdom of crowds’ frĂ„n en grupp faktabaserade optimistiska mĂ€nniskor kommer att vara den starkaste kraften för utveckling som nĂ„gonsin skapats.

Att vara faktabaserad Àr viktigt för att förstÄ verkligheten. Om din syn pÄ vÀrlden Àr för pessimistisk, kommer du inte ens se möjligheterna, vilket naturligtvis gör det omöjligt att fÄnga dem.

FörutsÀgelser Àr svÄra, sÀrskilt om framtiden. Det Àr dÀrför det Àr sÄ viktigt med den stora mÀngden idéer. Det i sig betyder att vi bör uppmuntra fler innovationer, inte fastna i varför idéer "inte fungerar".

Att vara optimistisk Àr lika viktigt eftersom vi behöver drömma och förestÀlla oss den framtid vi vill ha. Optimism behövs för att inte lÄta pessimism ta över och förlama oss. FramgÄngsrika projekt Àr en produkt av fantasi.

Framtiden kommer att hÀnda, det kan vi vara sÀkra pÄ. Men vilken framtid? Det Àr inte automatiskt.

Det Àr upp till oss att bestÀmma vilken framtid vi vill ha - och sedan skapa den.

Mathias Sundin

med bidrag frÄn Magnus Aschan, Rich Spuller, Warp News Premium Supporters, Warp Institutes community och Warp Volunteers Per Söderström, Robin Djerv, Tomas Wahlgren, Sadira Beekha, Martin Olsson och Thomas Ahlström.

5ïžâƒŁ HĂ€r Ă€r fem saker du kan göra för att vara en del av att skapa den hĂ€r framtiden

  1. Skicka den hÀr artikeln till en vÀn, eller tvÄ.
  2. Ansök om att bli en Warp Volunteer.
  3. Kontakta nyhetsmedia (e-post, Twitter, Facebook) och be dem pÄ ett artigt sÀtt att hitta och rapportera fler optimistiska nyheter.
  4. Prenumerera pÄ vÄrt gratis veckobrev för att se till att din nyhetsdiet Àr balanserad.
  5. Bli en Warp News Premium Supporter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.