Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt

Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag har flera gÄnger skrivit om vilken enorm pÄverkan SpaceXs Starship kommer ha pÄ lÄng sikt. Men effekten kommer bli stor Àven pÄ kort sikt.

TvÄ saker sticker ut med Starship:

1) Raketen Àr designad för att snabbt kunna ÄteranvÀndas.
2) Den Àr vÀldigt stor, och kommer kunna lyfta 100-150 ton till omloppsbana.

PÄ lÄng sikt kommer Starship i bÀsta fall kunna pressa ner kostnaden för att skjuta upp ett kilo till rymden till en tusendel av vad det var för cirka tio Är sedan. FrÄn 100 000 kronor till 100 kronor.

Bild: Wikipedia

För att uppnÄ det krÀvs sÀkert ett par Ärtionden, eller mer, av utveckling. Men vi kommer se en rejÀl effekt av Starship pÄ mycket kortare tid Àn sÄ. Det menar Eric Berger som Àr rymdjournalist vid Ars Technica och expert pÄ SpaceX, bland annat via boken Liftoff: Elon Musk and the Desperate Early Days That Launched SpaceX.

Kostnaden för att bygga ett Starship tros bli ungefÀr 100 miljoner dollar. Den största kostnaden Àr i första steget, den sÄ kallade boosterraketen, Super Heavy, med 33 motorer. NÀr den kan massproduceras sÄ kommer kostnaden rÀtt snabbt kunna pressas ner till ungefÀr 30 miljoner dollar, enligt Berger.

Det innebÀr att kostnaden per kilo blir mellan 2000 och 3000 kronor. (DÄ har vi inte ens rÀknat med ÄteranvÀndbarheten.) UngefÀr en tiondel av kostnaden för Falcon 9, och tvÄ-tre procent av var kostnaden lÄg för bara nÄgra Är sedan.

SĂ„ snabbt kommer inte priset för kunder att sjunka, dĂ„ SpaceX har mĂ„nga miljarder dollar i utvecklingskostnader att hĂ€mta igen, och framtida projekt att finansiera. Att ta mĂ€nskligheten till Mars Ă€r inte billigt. Men kostnadskurvan Ă€r tydlig – tillgĂ„ngen till rymden blir snabbt billigare – och Ă€ven pĂ„ kort sikt rĂ€tt dramatisk billigare.

🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana
SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framÄt, i den senaste testflygningen. För första gÄngen nÄdde den omloppsbana.

NÀr Àr detta möjligt? NÀsta Är eller Äret efter verkar det troligt att Super Heavy och Starship flyger regelbundet.

NÀr kostnaderna sjunker sÄ hÀr snabbt blir rymden tillgÀnglig för mÄnga fler. Inte bara jÀttelika projekt som kostar hundratals miljoner och tar tio Är att genomföra, utan Àven tusentals smÄ. Och de stora projekten, som rymdhotell eller stora satellitkonstellationer, kostar inte lÀngre hundratals miljarder utan "bara" nÄgra fÄ miljarder, vilket plötsligt gör dem möjliga.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.