Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship kommer få stor påverkan, inte bara på lång sikt

🚀 Starship kommer få stor påverkan, inte bara på lång sikt

Starship kommer på kort sikt sänka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till två-tre procent, av vad kostnaden var för några år sedan.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag har flera gånger skrivit om vilken enorm påverkan SpaceXs Starship kommer ha på lång sikt. Men effekten kommer bli stor även på kort sikt.

Två saker sticker ut med Starship:

1) Raketen är designad för att snabbt kunna återanvändas.
2) Den är väldigt stor, och kommer kunna lyfta 100-150 ton till omloppsbana.

På lång sikt kommer Starship i bästa fall kunna pressa ner kostnaden för att skjuta upp ett kilo till rymden till en tusendel av vad det var för cirka tio år sedan. Från 100 000 kronor till 100 kronor.

Bild: Wikipedia

För att uppnå det krävs säkert ett par årtionden, eller mer, av utveckling. Men vi kommer se en rejäl effekt av Starship på mycket kortare tid än så. Det menar Eric Berger som är rymdjournalist vid Ars Technica och expert på SpaceX, bland annat via boken Liftoff: Elon Musk and the Desperate Early Days That Launched SpaceX.

Kostnaden för att bygga ett Starship tros bli ungefär 100 miljoner dollar. Den största kostnaden är i första steget, den så kallade boosterraketen, Super Heavy, med 33 motorer. När den kan massproduceras så kommer kostnaden rätt snabbt kunna pressas ner till ungefär 30 miljoner dollar, enligt Berger.

Det innebär att kostnaden per kilo blir mellan 2000 och 3000 kronor. (Då har vi inte ens räknat med återanvändbarheten.) Ungefär en tiondel av kostnaden för Falcon 9, och två-tre procent av var kostnaden låg för bara några år sedan.

Så snabbt kommer inte priset för kunder att sjunka, då SpaceX har många miljarder dollar i utvecklingskostnader att hämta igen, och framtida projekt att finansiera. Att ta mänskligheten till Mars är inte billigt. Men kostnadskurvan är tydlig – tillgången till rymden blir snabbt billigare – och även på kort sikt rätt dramatisk billigare.

🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana
SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framåt, i den senaste testflygningen. För första gången nådde den omloppsbana.

När är detta möjligt? Nästa år eller året efter verkar det troligt att Super Heavy och Starship flyger regelbundet.

När kostnaderna sjunker så här snabbt blir rymden tillgänglig för många fler. Inte bara jättelika projekt som kostar hundratals miljoner och tar tio år att genomföra, utan även tusentals små. Och de stora projekten, som rymdhotell eller stora satellitkonstellationer, kostar inte längre hundratals miljarder utan "bara" några få miljarder, vilket plötsligt gör dem möjliga.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.