Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€ŽđŸ» Rymden Ă€r för alla – Ă€ven prinsar

đŸ€ŽđŸ» Rymden Ă€r för alla – Ă€ven prinsar

Är utforskning av rymden slöseri med energi? Vissa hĂ€vdar att det Ă€r det och att mer fokus borde ligga pĂ„ att ta hand om vĂ„r egen planet. Men tĂ€nk om rymden Ă€r en nyckel för att lösa lösa viktiga frĂ„gor om jorden, skriver Anna RennĂ©us Guthrie.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Rymden Àr inte bara "dÀr ute". Men de flesta mÀnniskor, inklusive kungligheter som hertigen av Cambridge, tenderar att tro det.

I ett försök att ta itu med klimatfrĂ„gan kritiserade prins William nyligen entreprenörer – "miljardĂ€rer" – för att de utforskade rymden istĂ€llet för att fokusera pĂ„ de utmaningar som jorden brottas med.

"Vi behöver nÄgra av vÀrldens bÀsta hjÀrnor och sinnen fokuserade pÄ att försöka laga den hÀr planeten, inte försöka hitta nÀsta stÀlle att bo pÄ", sa prinsen till BBC, vilket flera nyhetsmedier rapporterat om sedan dess.

Prins Williams oro angÄende jordens tillstÄnd Àr helt sÀkert Àkta. Dessutom har hans far, prins Charles, sedan mÄnga Är tillbaka varit engagerad i miljöfrÄgor. Troligtvis vill kungafamiljen i stort anvÀnda sin makt för att sÀtta press pÄ klimatpolitiken. Detta Àr ett beundransvÀrt stÀllningstagande i sig med tanke pÄ den rÀckvidd de har. Men uttalandet som sÄdant tyder pÄ att utforska och forska i rymden Àr motsatsen till att ta hand om jorden och utveckla livet som vi kÀnner det hÀr.

Prinsen fortsatte att avslöja hur han personligen inte har nÄgot intresse av att Äka upp i rymden och understryker hur irrelevant han ser de resor som genomförs av entreprenörer och innovatörer. Och Àrligt talat Àr det inte sÄ svÄrt att förstÄ var han kommer ifrÄn. Jag har kommit pÄ mig sjÀlv att tÀnka liknande om dessa frÄgor.

Det verkar finnas tillrÀckligt mycket vÀrt att upptÀcka pÄ jorden under en persons livstid. Varför ens bry sig om andra vÀrldar? Dessutom, för en som inte lÀst science fiction speciellt mycket eller engagerat sig i Star Trek Àr det en enkel uppgift att avfÀrda rymdentusiaster som nÄgra som fastnat i "pojkdrömmar". Speciellt nÀr jargongen om farkoster, material och berÀkningar blir för detaljorienterade för en lekman att hÀnga med i. Men hÀr skulle jag hÀvda att fler av oss som inte tidigare har haft rymden som ett intresse, och Àn mindre rymdfÀrder, behöver reflektera vidare över vad som stÄr pÄ spel.

Faktum Àr att utforskning av rymden har visat sig vara vÀrdefull i nÀstan alla aspekter av mÀnskligt liv nÀr man tÀnker pÄ det.

I grunden ger till exempel satelliter oss en överblick över livet pÄ jorden, vilket Àr essentiellt, sÀrskilt ur ett miljöperspektiv. Och sÄ finns det hela skalan av olika former av experiment som utförs i rymden som hjÀlper till att driva innovation och forskning inom olika tekniska omrÄden, inklusive hÀlso- och sjukvÄrd. LÀrdomar dÀr ute hjÀlper oss hÀr nere.

ÄndĂ„ kommer naturligtvis vissa delar av rymdturistkonceptet inte i varje givet ögonblick att uppfylla kriterierna för ett fullfjĂ€drat forskningsprogram i sig. Det finns naturligtvis en hel del rent och skĂ€rt nöje förknippat med dessa Ă€ventyr och resor.

Tanken pĂ„ att lĂ€mna jorden, om sĂ„ bara för ett ögonblick, Ă€r ocksĂ„ fortfarande mycket av en existentiell hĂ€ndelse. Än mer tanken pĂ„ att mĂ€nskligheten som helhet lĂ€mnar eller Ă„tminstone planerar att lĂ€mna jorden i framtiden. Effekten av dessa frĂ„gor gör det möjligt att sluta resonera som om vi vĂ€ljer rymden framför jorden bara genom att utforska och resa in i den.

Entreprenörer som Richard Branson och Elon Musk tÀnjer pÄ grÀnserna för bÄde mÀnsklig innovation och nÀrvaro i rymden och det Àr kanske inte alltid ett sÄ "snyggt" jobb. Som prinsen noterar Àr det ocksÄ förknippat med anvÀndningen av bÄde mÀnsklig (hjÀrn)energi och brÀnsleenergi, vilket har en inverkan pÄ jorden. Att avfÀrda hela rymdÀventyret som bara ett Àventyr i dess mest vardagliga betydelse Àr dock kontraproduktivt och missar ocksÄ helheten.

Jag har inget spÀnnande svar pÄ vad slutet pÄ allt detta utomjordiska utforskande kommer att innebÀra i det lÄnga loppet. Men jag ser ett behov av att fler "Tomas Tvivlaren" Àn rigida predikanter engagerar sig i debatten.

Hur lÄngt skulle mÀnskligheten ha kommit i nÄgon aspekt om nyfikenhet och innovation hade förbjudits och tyglats mer effektivt? Kreativitet och innovation mÄste fÄ verka fritt för att lyckas. Förhoppningsvis kommer fler, inklusive prinsar, att bli mer öppna för detta i framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.