Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimistens dilemma

💡 Optimistens dilemma

Som optimist stĂ€lls man ofta inför ett intressant dilemma: resten av vĂ€rlden tror att vĂ€rlden blir sĂ€mre, och sjĂ€lv tror man att den blir bĂ€ttre – bör man försöka övertyga alla andra om att det verkligen blir bĂ€ttre, frĂ„gar sig Nicklas Berild Lundblad.

Nicklas Berild Lundblad
Nicklas Berild Lundblad

Dela artikeln

Som optimist stĂ€lls man ofta inför ett intressant dilemma: resten av vĂ€rlden tror att vĂ€rlden blir sĂ€mre, och sjĂ€lv tror man att den blir bĂ€ttre – bör man försöka övertyga alla andra om att det verkligen blir bĂ€ttre? Eller Ă€r det sĂ„ att vi utvecklats, biologiskt, sĂ„ att vi ser de vĂ€rsta möjligheterna och inte de bĂ€sta? Är det – enkelt uttryckt – vĂ€rt det att försöka rekrytera optimister?

Ur ett rent egoistiskt perspektiv Ă€r svaret förmodligen ”nej”. Om vi tror att alla andra systematiskt underskattar framsteget sĂ„ kan vi formulera allt frĂ„n livsplaner till investeringsportföljer ovan pĂ„ det antagandet och förmodligen ha ett rejĂ€lt konkurrensövertag. Om alla andra underskattar hur det kommer att gĂ„ har optimisten ett fint lĂ€ge för att investera och planera som alla andra saknar.

Å andra sidan Ă€r optimismen inkluderande – vi optimister tror att vĂ€rlden kan bli Ă€nnu litet bĂ€ttre om pessimisterna slĂ€pper rinken och kommer in i spelet.

Pessimismen Àr en friktion i framsteget, en sorts tyngd som vÀger ned det mÀnskliga projektet. Intressant nog Àr det förmodligen sÄ att uppsidan i att vÀrva pessimister till optimismens sida Àr större Àn den uppsida man fÄr av att bara investera pÄ ett sÄdant sÀtt att man slÄr vad mot pessimismen.

Det hĂ€r Ă€r ganska viktigt – det förklarar dels varför Warp finns som projekt, men ocksĂ„ varför optimister Ă€r evangelister. Pessimister tror inte att nĂ„gon annan kan förĂ€ndras och dĂ€rför missionerar man inte. Men optimismen Ă€r missionerande för att den tror att om fler mĂ€nniskor sĂ„ det positiva i tillvaron sĂ„ skulle tillvaron bli Ă€nnu bĂ€ttre.

Pessimisten tror inte det kan bli vĂ€rre, optimisten tror att det bara kan bli bĂ€ttre – bara mĂ€nniskor justerar sina förvĂ€ntningar.

Warp har redan satt avtryck hĂ€rvidlag. HĂ€romdagen sĂ„g jag en samling mestadels positiva nyheter pĂ„ en av Sveriges största dagstidningar, och frĂ„gan om framtiden stĂ„r högt pĂ„ agendan i politiken. Politikens syn pĂ„ optimismen Ă€r intressant – det handlar litet om hur man ser pĂ„ framtiden.

Ur ett perspektiv gynnar det politiken att vara pessimistisk, att sĂ€ga att allt hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ Ă„t fanders. DĂ„ behövs ju politikern! Men för att politikern skall behövas mĂ„ste dystopin ha sprickor – smĂ„, smĂ„ sprickor dĂ€r politikern kan gripa in och förĂ€ndra framtiden. Politikens naturliga tendens Ă€r dĂ€rför pessimistisk, men med en liten, optimistisk udd.

En bĂ€ttre vĂ€rld Ă€r möjlig, vill politikern sĂ€ga, men inte sannolik. Åtminstone om du inte röstar pĂ„ parti X.

Optimistens evangelism hĂ„lls ofta emot henne. Dessa optimister som vill att alla skall bli mer positiva, se vĂ€rlden i ljusare dagrar, se fram mot framtiden - vilka Ă€r de att slĂ„ sĂ„dana dunster i mĂ€nniskornas ögon? Det enda rimliga svaret pĂ„ den frĂ„gan Ă€r en omvĂ€ndning – vem Ă€r pessimisten att ta ifrĂ„n mĂ€nniskan hennes hopp? Hennes handlingskraft?

Optimismen Àr inte deterministisk. VÀrlden blir inte bÀttre per automatik, den blir bÀttre för att vi gör den bÀttre. Pessimismen, dÀremot, mÄste vara deterministisk eftersom den mÄste peka ut en entydig riktning nedÄt. Pessimismen mÄste förkorta bort mÀnniskan ur ekvationen.

Det Àr till sist dÀrför som optimismen Àr en humanism, och pessimismen en antihumanism. Optimismen stÀller mÀnniskan i centrum och bygger pÄ en tro pÄ hennes förmÄga. Pessimismen, dÀremot, vill bortse frÄn mÀnniskan och förpassa henne in i ett jÀrnfast mönster som leder ned i avgrunden.

Och ju fler som tror att vi hÄller pÄ att gÄ under, desto svagare blir kurvan mot en annan, mot en bÀttre, vÀrld.

Det finns viktiga nyanser kvar att debattera för optimisten. Den konservative optimisten tror att förbĂ€ttringen Ă€r lĂ„ngsam, den liberale att den kan Ă„stadkommas i stora steg – men det Ă€r en ideologisk diskussion inom optimismen.

Pessimismen kan aldrig hÄlla upp en ideologi, eftersom den inte tror pÄ mÀnniskan.

Pessimismen Ă€r – nĂ€r vi klĂ€r av den dess förmenta visdom – en nihilism.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.