Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€” Men var det inte Kina som skulle uppfinna ChatGPT? Ni sa ju det

đŸ€” Men var det inte Kina som skulle uppfinna ChatGPT? Ni sa ju det

Kina kommer vinna AI-racet! Det var till nyligen en vanligt torgförd farhĂ„ga. Men den har inte hörts mycket sedan ChatGPT slĂ€pptes. Återigen underskattades röriga demokratier och överskattades planerade diktaturer.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Kina kommer vinna AI-racet! Det var till nyligen en vanligt torgförd Äsikt och farhÄga. Men den har inte hörts mycket sedan ChatGPT slÀpptes.

MÄnga som trodde det hÀnvisade till boken AI Superpowers: China, Silicon Valley and the New World Order av Kai-Fu Lee. Genom sin bakgrund som högt uppsatt chf pÄ Apple, Microsoft och Kina-chef för Google, och senare som riskapitalist i Kina, blev han en trovÀrdig kÀlla. Amerikanska senatorn, Mark Warner, rekommenderade andra politikintresserade i Washington att ha den pÄ sin lÀslista.

Men Kai-Fu Lee gjorde samma misstag som sÄ mÄnga andra.

Hans case för Kina gick ut pÄ att AI krÀver mÀngder av data att trÀna pÄ, vilket Kina har eftersom de inte bryr sig om personlig integritet.

"Om data Àr den nya oljan, Àr Kina det nya Saudiarbien," skrev han.

Kinesiska startups Àr ocksÄ mycket mer aggressiva Àn de amerikanska och stenhÄrt fokuserade pÄ marknad. Den inhemska marknaden Àr enorm, sÄ dessa startups kommer snabbt bli stora företag.

Amerikanska startups dÀremot Àr flummiga och mer fokuserade pÄ "disruption".

Men framförallt var det tvÄ system som stod mot varandra. Ett rörigt demokratiskt system, ofokuserat av ovÀlkomna maktskiften. Ett sÄdant system har svÄrt att sÀtta och upp och genomföra tydliga planer. Det auktoritÀra systemet led inte av dessa problem och hade en ambitiös och tydlig AI-plan fram till 2030.

Sammantaget gav dessa faktorer Kina ett klart övertag, menade han.

Alla har en plan, tills man blir slagen pÄ kÀften

Men likt sÄ mÄnga andra var just tron pÄ det auktoritÀra systemet Kai-Fu Lees huvudmisstag. Att demokratier Àr röriga Àr inte en svaghet, det Àr en styrka. För det viktigaste i en plan Àr att kunna korrigera kursen.

Alla har en plan, tills man blir slagen pÄ kÀften, som Mike Tyson sa.

Det demokratiska systemet Àr inte en garant för att det bÀsta beslutet fattas vid varje enskilt tillfÀlle, eller att den bÀsta ledaren eller partiet vÀljs. Men demokratier Àr bÀttre pÄ att Àndra sig och rÀtta till det som blir fel. Problem Àr omöjliga att undvika. Det bÀsta sÀttet att hantera dem Àr inte att ha en femÄrsplan som man inte Àndrar, utan att man Àr flexibel och kan anpassa sig.

Eftersom kritik Àr tillÄtet i demokratier kommer felen fram i ljuset och kan korrigeras. Om sittande ledare inte klarar av det, byts de ut.

Samma röriga system Àr ocksÄ bÀst pÄ att skapa nytt, att innovera. Den sortens "disruption" som Kai-Fu Lee sÄg som en svaghet.

Det var en sÄdan disruption som plötsligt gav USA en milsvidd ledning i AI-racet. NÀr ChatGPT slÀpptes i november 2022, var det startskottet för en ny era, med generativ AI. Ett dramatiskt genombrott som förÀndrar vÀrlden.

Varför sĂ„dana genombrottet Ă€r mycket troligare i demokratier Ă€n diktaturer förklarade vi pĂ„ Warp News för tre Ă„r sedan, dĂ„ mĂ„nga inte bara trodde Kina skulle dominera AI, utan flera andra omrĂ„den ocksĂ„. SĂ„ hĂ€r skrev Johan Norberg i Öppet eller stĂ€ngt kommer avgöra Kinas framgĂ„ng:

"Diktatorer gillar inte överraskningar. Och det Ă€r dĂ€rför som deras samhĂ€llen förr eller senare stagnerar. Blomstrande, innovativa ekonomier Ă€r beroende av experiment, feedback, och att vĂ„ga prova och de Ă€r dĂ€rför oförutsĂ€gbara av naturen."

Jag skrev ocksÄ pÄ samma tema i Kina kommer inte att dominera vÀrlden om det inte blir en demokrati:

"Internet kunde aldrig ha fötts i Kina. SÄ nÀsta internet, nÀsta revolution med samma genomslag som internet kommer att födas nÄgon annanstans."

SĂ„ blev det. Generativ AI Ă€r en revolution i klass med internet. Det fanns inte med i Kinas AI-plan. Det föddes i det röriga, flummiga – och demokratiska – USA.

Vad hÀnde med Kai-Fu Lee? Han har startat ett generativ AI-företag i Kina, som bygger pÄ AI-teknik licensierat frÄn... Facebook.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.