Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Kina kommer inte att dominera vĂ€rlden om det inte blir en demokrati

🌏 Kina kommer inte att dominera vĂ€rlden om det inte blir en demokrati

Hur kan demokratiska lÀnder konkurrera med ett Kina som befaller fram innovation? Verklig banbrytande innovation kan inte skapas i ett slutet system. Ett demokratiskt Kina skulle vara bra för kineserna - och för mÀnskliga framsteg och innovation.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr en premium-artikel som Àr öppnad för dig av vÄra Premium Supporters. De stödjer vÄrt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du ocksÄ stödja oss kan du lÀsa mer hÀr.

Jag har flera gÄnger pratat med mÀnniskor som ÄtervÀnt frÄn en studieresa till Kina och de Àr mycket imponerade - och oroliga. De berÀttar ofta nÄgot sÄnt hÀr:

"VÄra kinesiska vÀrdar berÀttade att de hade studerat ett nytt grönt och effektivt sÀtt att bygga stÀder pÄ i land X. Sedan Äkte de hem och BOOM, nu har de byggt tio sÄdana stÀder. 15 miljoner mÀnniskor bor i dem - pÄ bara fyra Är! Hur ska vi kunna tÀvla med det?!"

Om Kina bara kan ta en bra idé och beordra fram nÄgot tio gÄnger större, hur ska demokratiska lÀnder kunna konkurrera med det?

Genom att se till att de demokratiska lÀnderna kontinuerligt utvecklas och förblir den bÀsta platsen för nya idéer.

Innovation i sin kÀrna Àr idéer

Om du kokar ner innovation till sin kÀrna Àr det idéer. Du mÄste naturligtvis skapa nÄgot ur dessa idéer, men allt börjar med en idé. Och den idén bygger pÄ miljontals andra idéer - kunskap. Om du stÀnger av dig frÄn mÄnga av de andra idéerna kommer dina nya idéer inte att vara sÄ bra, eller sÄ mÄnga. (Jag har skrivit om detta tidigare, till exempel i VÄr kollektiva intelligens visar varför framtiden Àr ljus.)

Det finns ett perfekt historiskt exempel pÄ det: Kina.

"För tusen Är sedan, nÀr Europa ansÄgs vara sÄ mycket av en bakvatten att mycket av det inte ens var vÀrt att plundra, navigerade kineserna redan med nautisk kompass, lÀste trycka böcker och anvÀnde krut i krig ..."
- Johan Norberg, Öppen/Sluten

Öppna Kina versus stĂ€ngda Kina

Under Song-dynastin (960-1297) var Kina en av de platser i vÀrlden som var mest öppen för nya idéer. Allt Àr relativt; detta var inte en demokrati, men i förhÄllande till andra lÀnder var Kina öppet.

Song-dynastin förlorade mot mongolerna som behöll mycket av öppenheten, men nÀr vi gÄr in i Ming-dynastin sa de att nu rÀcker det. Inga fler nya idéer, tack, förutom ett sista högteknologiskt projekt: Den kinesiska muren (för att stÀnga ute.)

De förstörde sina egna fartyg, vÀrldens dittills största armada, stÀngde sina grÀnser och slog ner hÄrt mot den interna intellektuella debatten.

Det var först i början av 1980-talet nÀr Deng Xiaoping började öppna Kina igen som vi fick se nÄgra riktiga framsteg. Hundratals miljoner mÀnniskor har lÀmnat extrem fattigdom i Kina, och dagens kineser Àr rikare och friskare Àn nÄgonsin.

Som mitt exempel ovan pekar pÄ har man kopierat vissa idéer frÄn andra lÀnder och implementerat dem i Kina. Inget fel med det, tvÀrtom. Men naturligtvis finns det ocksÄ verklig innovation i Kina. Flera imponerande företag och mÀnniskor Àr ledande inom innovation, inte bara kopiering.

Men om sÄ Àr fallet, hur kan vi konkurrera med ett land med 1,4 miljarder mÀnniskor?

Delvis öppen rÀcker inte för banbrytande innovation

För att det inte rÀcker att vara delvis öppen. TÀnk dig vilka framsteg Kina skulle ha gjort om det nu hade varit ett demokratiskt land. Om övergÄngen frÄn ett helt stÀngt samhÀlle under Mao till ett halvöppet land under Deng Xiaoping skapade allt vi ser i Kina nu, förestÀll dig hur mycket mer av det vi skulle ha haft med Ànnu mer öppenhet.

Som Johan Norberg pÄpekar hatar den kinesiska diktaturen överraskningar. Varje överraskning kan leda till att de tappar makten. DÀrför kommer bara idéer som regeringen gillar att ha en framtid. Och i dessa fall Àr Kina ofta en mycket bra plats för affÀrer och innovationer.

Men verklig innovation, verklig disruption, verkliga framsteg Àr nÄgot som etablissemanget ofta Àr emot överallt i vÀrlden, inte bara i Kina. Och nÀr etablissemanget kan tvinga dig att sluta kommer de revolutionÀra idéerna aldrig att födas. Eller sÄ fÄr de Ätminstone aldrig vÀxa upp.

NÀsta internet kommer inte att födas i Kina, sÄvida det inte blir en demokrati

Internet kunde aldrig ha fötts i Kina. SÄ nÀsta internet, nÀsta revolution med samma genomslag som internet kommer att födas nÄgon annanstans.

DÀrför mÄste vi se till att de demokratiska samhÀllen vi lever i Àr öppna för nya idéer. Det Àr rörigt och ibland vÀldigt irriterande, men det Àr framsteg.

SÄ lÀnge vÀrlden fortsÀtter att bli mer demokratisk finns det bara ett sÀtt för Kina att bli den dominerande makten: Att bli en demokrati. DÄ kan Kina bli den starkaste kraften för mÀnskliga framsteg i hela vÀrlden.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.