Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐉 Öppet eller stĂ€ngt kommer avgöra Kinas framgĂ„ng

🐉 Öppet eller stĂ€ngt kommer avgöra Kinas framgĂ„ng

Allt fler tror att framtiden tillhör Kina. Intressant nog Àr det ocksÄ vad vÀlinformerade kÀnnare antog redan för 1000 Är sedan. Men anledningen till varför förutsÀgelserna visade sig vara felaktiga dÄ, berÀttar nÄgot viktigt om Kinas utsikter att lyckas den hÀr gÄngen.

Johan Norberg
Johan Norberg

Dela artikeln

För Ärtusenden sedan, dÄ Europa ansÄgs vara sÄ underutvecklat att det inte ens vÀrt att plundra, navigerade kineserna redan med den nautiska kompassen, lÀste böcker tryckta med rörlig typer och anvÀnde vapen med krut.

Just dessa tre uppfinningar var ocksÄ de som Karl Marx, pÄ 1860-talet, krediterade för att ha inlett den vÀsterlÀndska kapitalismen,

Song-dynastin hade förvandlat Kina till ett öppet, kosmopolitiskt imperium med livlig handel. Forskare var fria att utforska ny kunskap och affÀrsmÀn var fria att experimentera med nya affÀrsmodeller. Kina blev platsen dÀr de största talangerna och galnaste idéerna möttes. Detta genererade en snabb tillvÀxt och innovation. I slutet av 1100-talet var jÀrnproduktionen i Kina nÀstan lika stor som hela Europas produktion pÄ 1700-talet.

Vissa forskare tror att Song-China var pÄ vÀg mot en industriell revolution. Varför blev det inte sÄ?

Det enkla svaret Àr militÀra invasioner och digerdöden. Men det Àr inte hela förklaringen. Arméer eller mikroorganismer dödar inte idéer. Den mest förödande faktorn var snarare Kinas svar pÄ invasionerna och digerdöden: man tappade kulturellt sjÀlvförtroende och landet radikaliserades och vÀnde sig inÄt. NÄgot som sedan ledde till att landet stÀngdes för handel.

Ming-dynastin som tog makten Är 1368 portrÀtterade sig sjÀlv som försvarare av
stabilitet och ordning. Den övergav innovation, förbjöd internationell handel och lade ner den största flottan som vÀrlden nÄgonsin sett. En Ming-kejsare förordade till och med att medborgarna skulle ÄterstÀlla klÀderna till hur de sÄg ut 500 Är tidigare, allt för att försöka Äterskapa det gamla goda Kina.

Men det enda stordÄdet som Ming-dynastin Ästadkom var Kinesiska muren. Dynastins antimoderna revolution var början pÄ en lÄng nedgÄng som gjorde vÀrldens mest avancerade civilisation till ett elÀndigt och fattigt land, attackerat och förödmjukat av europeiska makter under 1800-talet.

Det skulle dröja till 1900-talet innan Kina ÄtervÀnde pÄ vÀrldsscenen, dÄ landets ekonomi öppnats igen.

LĂ„t flugorna flyga in

MÄnga tror att den senaste ekonomiska och tekniska uppgÄngen i Kina dirigerats av listiga partitoppar i det allsmÀktiga kommunistpartiet. Det Àr ett missförstÄnd.

FörÀndringarna som ledde till avvecklingen av den maoistiska kommandoekonomin kom inte frÄn landets ledning utan svÀltande bybor. Bönder i Xiaogang i Anhui-provinsen började privatisera sin mark i hemlighet i december 1978. Initiativet spred sig till andra provinser snabbt som kycklingpest, sÄ som en jordbrukare uttryckte det. Bybor startade Àven smÄ butiker och företag, och det skapades ett prissystem - allt utanför planen.  

Ledarnas bidrag var att erkÀnna framgÄngen i dessa initiativ och ge dem sitt officiella godkÀnnande under Deng Xiaoping. Ha ska ha sagt att "om man öppnar Kinas fönster kan det flyga in nÄgra flugor, men det Àr bÀttre Àn att ruttna i brist pÄ frisk luft".

Denna politik av "reform och öppning" Àr det som Äterupplivade Kina. Reformerna upphörde dock under 2010-talet, och under Xi Jinping har de börjat att vÀnda.

Deng Xiaoping, frÄn Wikimedia commons.

Kinas paradox

Det finns en paradox i hjÀrtat av den kinesiska utvecklingsmodellen.

NÀr kommunistpartiet ser nÄgot det gillar, agerar det som Song, men nÀr det stöter pÄ nÄgot som det inte gillar eller förstÄr, beter det sig som Ming.

Företag som producerar nÄgot som ledarna vill ha belönas rikligt, men om en lÀkare avslöjar ett nytt Coronavirus eller en tech-entreprenör blir för framgÄngsrik sÀtter man kÀppar i hjulen.

Diktatorer gillar inte överraskningar. Och det Àr dÀrför som deras samhÀllen förr eller senare stagnerar. Blomstrande, innovativa ekonomier Àr beroende av experiment, feedback, och att vÄga prova och de Àr dÀrför oförutsÀgbara av naturen.

Den som vill stÀnga av allt som verkar vÀrdelöst, omöjligt eller dumt kommer att upptÀcka att oförutsÀgbarhet Àr ett nödvÀndigt ont nÀr man uttömt alla möjligheter att imitera andras innovationer.

Det finns en verklig risk att den auktoritÀra falangen inom det kommunistiska partiet vinner.

I sÄ fall kommer Kina att förlora. Igen.

Johan Norberg Ă€r dokumentĂ€rfilmare och författare till flera bĂ€stsĂ€ljande böcker, senast Öppen/Sluten.

Han Àr ocksÄ en Warp Premium Supporter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.