Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€— Kraften i att dela: Ă€ga mindre men njuta av mer

đŸ€— Kraften i att dela: Ă€ga mindre men njuta av mer

Att flytta till ett samarbetssamhÀlle kan göra anvÀndningen av rÄvaror effektivare och lokala samhÀllen sjÀlvstÀndiga, förbÀttra anvÀndningen av flera produkter men ocksÄ frÀmja de bÀsta idéerna.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Individualismens logik har varit dominerande i det vÀsterlÀndska kapitalistiska samhÀllet under det senaste Ärhundradet.

Men det var inte alltid sÄ hÀr. I Ärtusenden hade allt varit delat i traditionella storfamiljer: frÄn boyta mellan mÀnniskor och djur, till alla materiella gods som klÀder och verktyg, till att uppfostra barn eller ta hand om Àldre.

Detta var en Äterspegling av den naturliga ordningen, eftersom alla levande varelser i varje ekosystem Àr nÀra kopplade till andra och ingenting anses vara vÀrdelöst.

Detta koncept av delning och ömsesidigt beroende har gradvis gÄtt förlorat i och med tillkomsten av industriell utveckling, ekonomisk tillvÀxt och den linjÀra ekonomin. I en vÀrld dÀr alla enkelt kan köpa det som behövs för sin försörjning, ses att dela resurser ofta som ett onödigt krÄngel.

Den hÀr typen av samhÀlle har producerat mÄnga fördelar, det Àr meningslöst att förneka det, och har lett till stort vÀlstÄnd inom nÄgra decennier. Men kan vi hitta nÄgot Ànnu bÀttre?

Vad hÀnder om vi frivilligt Àndrar spelreglerna?

Är det möjligt och önskvĂ€rt att Ă„tervĂ€nda till en delningsekonomi? Foto av Klara Kulikova / Unsplash

Även om ingen hoppas kunna Ă„tervĂ€nda exakt till en Ă„rhundrades gammal livsstil, erbjuder nĂ„gra nya industriella, organisatoriska och sociala modeller, baserade pĂ„ delning och pĂ„ bevis pĂ„ det ömsesidiga beroendet mellan alla levande varelser, pĂ„ intressanta win-win-möjligheter.

Dela rÄvaror

Det frÀmsta alternativet Àr den cirkulÀra ekonomin, som faktiskt Àr starkt kopplad till delning. TÀnk bara att genom att skapa cirkulÀra och ömsesidigt beroende försörjningskedjor Àr det möjligt att utgÄ frÄn en enda rÄvara - delad mellan sektorer som ursprungligen Àr separerade - för att utveckla produkter som Àr vÀldigt olika varandra, utan att slösa en enda droppe.

Vad betyder det? Gunther Pauli, grundare av Zeri-projektet, presenterar i boken Blue Economy nÄgra effektiva idéer och projekt.

Till exempel vÀxer svamp genom att konsumera matavfall och gör en högproteinmat och Àr dÀrför perfekta vektorer för en cirkulÀr ekonomi. En av de största och mest avfallsproducerande industrierna Àr kaffe: cirka 99,8 % av kaffet som kommer ut frÄn en plantage kasseras.

Genom att integrera de tvÄ industrierna, och dÀrför odla svamp pÄ kaffeavfall, Àr det möjligt att minska kostnaderna för svampproduktion samt pÄskynda bearbetningen.

Genom att kombinera de tvÄ produktionscyklerna för kaffe och svamp Àr det möjligt att eliminera bÄde kaffesvinn och behovet av att köpa svampodlingssubstratet.

Denna integrerade industriella modell översÀtts till:

  • en stor ökning av verksamhet med cirka 15 miljarder mer för kaffeindustrin om den Ă€ven integrerar produktionen av svamp
  • nya jobb, som uppskattas till 50 miljoner globalt
  • lĂ€gre miljöpĂ„verkan

LÄt oss istÀllet ta tomater: de tomatskal som vanligtvis kasseras kan ÄteranvÀndas i sjÀlva tomatleverantörskedjan, i andra livsmedelsindustrier, men ocksÄ för att producera röda pigment för fÀrgning av klÀder, röda lÀppstift och anti-UV-solkrÀmer.

Varför hÀnder inte detta vanligtvis? DÀrför att individuellt sett skulle dessa tomatbaserade processer inte vara ekonomiskt bekvÀma. Men allt integrerat i en produktionslinje av tomatbaserad mat, fÀrgÀmnen, lÀppstift och UV-krÀmer kan det vara ekonomiskt överkomligt.

Organic vegetable from our farm
Tomat: en enda utgÄngsrÄvara men mÄnga integrerade applikationer. Zeri-stiftelsen uppskattar att den tomatbaserade fÀrgpigmentsektorn ensam kan leda till ett potentiellt vÀrde pÄ 1,5 miljarder euro. Foto av Avin CP / Unsplash

LÀrdomen hÀr Àr att genom att ta sig ur kÀrnverksamhetens logik, att omfatta flera marknadsomrÄden som delar samma rÄmaterial, kan det skapas ett flertal fördelar.

Dela resurser lokalt

En gren av den cirkulÀra ekonomin kallas industriell symbios. Det innebÀr att bygga stora industridistrikt dÀr resurser delas lokalt mellan olika aktörer, som skapar ett stort gemensamt organ, dÀr:

  • material hanteras gemensamt sĂ„ att avfallet frĂ„n den ena blir en gratis resurs för den andre
  • uppvĂ€rmnings- och kylningscykler för flera industrier delas för att inte krĂ€va energi för att fungera
  • vatten och el hanteras av ett enda nĂ€tverk, vilket minimerar förlusterna
  • lokal integrerad förvaltning gör det möjligt att utnyttja de resurser som finns i nĂ€rliggande industrier, Ă€ven för helt separata leveranskedjor, utan transportbehov

Ett kÀnt och brett dokumenterat exempel pÄ industriell symbios Àr den danska stadsdelen Kalundborg. Det grundades pÄ 1960-talet och bestod ursprungligen av 6 privata partners, inklusive vÀrldens största insulinproducent, Novo Nordisk, vÀrldens största enzymproducent, Novozymes, norra Europas största avloppsreningsverk, det största elkraftverket och det största oljeraffinaderiet i den baltiska regionen.

En analys av Kalundborgs flöden som genomfördes 2015 kvantifierade de ekonomiska besparingarna för det Äret till cirka 24 miljoner euro. Minskningen av vattenförbrukningen berÀknas till cirka 25%. Dessutom fÄr 5 000 hus fjÀrrvÀrme tack vare fjÀrrverksamheten.

Även om det Ă€r kontraintuitivt kan delning av resurser dĂ€rför leda till större sjĂ€lvstĂ€ndighet för en gemenskap pĂ„ lokal nivĂ„.

Dela anvÀndningen av en produkt

Kanske förstÄr man det inte omedelbart, men att dela nÄgon produkts anvÀndning Àr en vinnande logik. Du gÄr in i den verkliga delningsekonomins vÀrld och den sÄ kallade Product-As-A-Service (PAAS).

MÄnga produkter hanteras redan med as-a-service-lÀget genom betalning av en avgift. TÀnk bara pÄ Spotify eller Netflix: du har inga cd-skivor med musik eller dvd-skivor med filmer, men du har en oÀndlig mÀngd multimedia tillgÀnglig via en enda plattform.

Denna logik tillÀmpad pÄ materiella produkter som bilar kan leda till Ànnu större fördelar.

TÀnk pÄ bildelningstjÀnster som Share'nGo. Leverantören sÀljer inte en materiell produkt utan en tjÀnst: antal timmar körning. Effektiviteten och underhÄllet av bilen Àr ett ansvar för leverantören, som dÀrför tar vara pÄ om bilen Àr effektiv och alltid vÀl underhÄllen. Annars skulle de förlora bÄde trovÀrdighet och inkomst.

Resultatet av bildelning Àr att enstaka produktanvÀndning maximeras och varaktighet sÄvÀl som hÄllbarhet inom ett miljöperspektiv förbÀttras. Dessutom behöver slutanvÀndaren inte utföra trÄkiga underhÄllsaktiviteter. Foto av SHARE NOW / Unsplash

Men vad hÀnder nÀr tillverkaren sjÀlv sÀljer en tjÀnst och inte produkten?

Till exempel frÀmjar Ikea projektet Circular Hub för att leverera möbler genom prenumeration. Den stora skillnaden hÀr Àr att tillverkaren förblir Àgaren till sin produkt, sÄ det Àr mycket bekvÀmare för dem att utveckla hÄllbara produkter som Àven Àr lÀtta att Ätervinna nÀr kontraktet gÄr ut.

Programvara, bilar, möbler, dÀck, hus (Airbnb), klÀder (Rent my wardrobe). Alla produkter kan delas effektivt, för att fÄ fÀrre egenskaper men bÀttre och bekvÀmare tjÀnster.

💡 Optimist’s Edge: LĂ„t dina saker tjĂ€na pengar Ă„t dig
TvĂ€rtemot vad de flesta tror gĂ„r det att tjĂ€na bra pengar pĂ„ att hyra ut sina saker. HĂ€r ger vi exempel pĂ„ vad som Ă€r populĂ€rt pĂ„ delningssajterna, hur mycket man kan tjĂ€na – och vĂ„ra bĂ€sta tips för hur du kommer igĂ„ng.

Dela idéer

Ännu mer komplext att acceptera Ă€n att dela material, avfall eller produkter Ă€r att dela idĂ©er. Även om den vetenskapliga forskningsvĂ€rlden Ă€r alltmer öppen för att dela uppfinningar och forskning, arbetar industrin i omvĂ€nd riktning. Varje liten innovation omfattas av ett patent och tillĂ€mpas endast pĂ„ ett enda företag.

LĂ„ngt ifrĂ„n att föreslĂ„ ett avskaffande av industriell sekretess, frĂ€mjar mĂ„nga företag forskning genom Öppen Innovation. Detta innebĂ€r att dela produktdesign och utvecklingsidĂ©er i partnerskap med andra industrier, företag, forskningscentra, anvĂ€ndare och konsumenter.

De enklaste exemplen Àr mjukvaruplattformar med öppen kÀllkod som Mozilla, dÀr bÄde produkten och kÀllkoden Àr fritt tillgÀngliga för alla. Ett annat exempel Àr Samsung, som i stor utstrÀckning anvÀnder sig av samarbetsstrategier genom flera satsningar, partnerskap och nystartade företag.

Inom Local Motors gick man lÀngre eftersom produktutvecklingen Àr helt öppen med hjÀlp av en samskapande plattform, tillgÀnglig för ingenjörer, utvecklare eller enkla bilentusiaster. Du behöver inte ens vara registrerad pÄ deras plattformssida för att se och bidra till de nya designerna.

KĂ€lla: https://www.youtube.com/c/localmotorsvideo

IstÀllet för att minska deras inkomster frÀmjar öppen innovation vidareutveckling av företag och projekt, genom att fokusera pÄ de bÀsta idéerna och pÄskynda deras översÀttning till en produkt som finns tillgÀnglig pÄ stormarknadshyllorna.

Dela fördelarna

Naturen tÀnker inte som individer utan som hela ekosystem.

Naturens och fysikens regler kan inte Àndras, men ekonomins och vÄr industris och samhÀllets regler kan.

För att bygga en mer eko-hÄllbar och bekvÀm vÀrld, för att frÀmja social jÀmlikhet men ocksÄ ny handel, Àr ett bra alternativ att öka delning och anamma en gemensam vision av vÀrlden.

Vi Àr inte individer utan en art insatt i en djupt sammankopplad vÀrld. Det Àr ett faktum, och genom att resonera i enlighet med verkligheten kan vi upptÀcka sÄ mÄnga fördelar som vi inte ens tror Àr möjliga.

Marco Borsari


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.