Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 SĂ„ kan den gröna revolutionen lyckas

💬 SĂ„ kan den gröna revolutionen lyckas

Om vi vill bygga en verkligt hĂ„llbar vĂ€rld rĂ€cker det inte bara att skada miljön mindre. Vi mĂ„ste inse att planetens hĂ€lsa Ă€r en nödvĂ€ndighet – och att ta hand om den Ă€r oerhört givande, skriver Marco Borsari.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Klassisk tid, romantik, den industriella revolutionen, efterkrigsutvecklingen och den nuvarande digitala revolutionen. Det hÀr Àr de viktigaste epokerna dÄ mÀnniskor har utvecklat de bÀsta uppfinningarna, ökat mÀnsklighetens vÀlbefinnande mest och modigt drivit mot framtiden.

Men vad lÄg bakom alla dessa revolutioner? I grund och botten drevs de alla av en kreativ impuls: sökandet efter nÄgot bÀttre pÄ en kollektiv nivÄ.

LÄt oss nu tÀnka pÄ den efterlÀngtade ekologiska omstÀllningen.

HÀr bygger motivationen för nÀrvarande pÄ rÀdsla: rÀdslan för att förlora vÄr naturliga livsmiljö och förstöra sjÀlva planeten och dess livsformer. Det verkar inte vara en kreativ push, utan mer som att söka skydd frÄn ett monster.

Detta har gett upphov till uppfinningar som bara bygger pÄ en faktor: att agera mindre felaktigt mot miljön. NÄgra exempel Àr att framstÀlla biobrÀnslen av rÄvaror som kunnat bli livsmedel, gröna men mycket dyra bilar, Ätervunna produkter av mycket lÄgt vÀrde, som papper och glas.

HÀr finns en risk att vi i all hast förstör allt gott vi skapat under tusentals Är av framsteg. Vi ökar snarare Àn minskar vÄra problem med en endimensionell logik som enbart tar hÀnsyn till att minska miljöpÄverkan.

Att kÀnna igen den vinnande logiken

För det första, att agera genuint bra för miljön innebÀr att göra gott för alla. Vi lever i en sammankopplad helhet, dÀr naturen, djuren och mÀnniskorna Àr beroende av varandra.

För det andra kan respekt för miljön vara mycket lönsam. Det kan vara en verksamhet: att behandla avfall som en tillgÄng som ska vÀrdesÀttas snarare Àn ett avfall som ska kasseras leder till större inkomstmöjligheter och lÀgre rÄvarukostnader.

Den ekologiska omstÀllningen Àr i grund och botten praktisk för alla. LÄt oss till exempel tÀnka pÄ ett hus med noll pÄverkan, perfekt isolerat och energioberoende:

  • miljöpĂ„verkan minskar
  • möjliggör ett bekvĂ€mare hem
  • gör Ă€garna okĂ€nsliga för en volatil energimarknad och istĂ€llet sjĂ€lvförsörjande med exempelvis solpaneler
  • sparar pengar pĂ„ uppvĂ€rmning
  • gör det möjligt att skapa nya affĂ€rsmöjligheter för företag som bygger om hus och relaterade saker

Det hÀr Àr ett utmÀrkt exempel pÄ kaskadfördelar och win-win-logik: ingen förlorar, alla vinner.

Ett hus med noll klimatavtryck av den norska arkitektstudion SnĂžhetta.

Att titta bortom nytta

Den sanna ekologiska revolutionen kan alltsÄ vara en bra möjlighet för alla, bÄde pÄ en praktisk, miljömÀssig och ekonomisk nivÄ. Det skulle i huvudsak vara en frÄga om att utveckla en ny ekonomimodell som erkÀnner att slöseri Àr menigslöst och att det Àr bekvÀmt att vara oberoende.

Det saknas dock ett vÀsentligt element för att mÀnniskor och företag verkligen ska drivas mot en hÄllbar vÀrld. Detta Àr motorn i den kreativa driften: viljan att förÀndra.

För att gÄ lÀngre mÄste vi erkÀnna den underförstÄdda skönheten i att respektera miljön: ett rent hav, en blÄ himmel, en skog som kryllar av liv, men ocksÄ ett afrikanskt barn som inte dör av svÀlt. Det Àr vÀrderingar som Àr vÀrda att kÀmpa och förÀndra för.

I vÄr utilitaristiska och pragmatiska vÀrld Àr det en svÄrsmÀlt tanke.

Men du kanske undrar vad som Àr coolt med att köpa en solpanel? Tydligen ingenting. SÄ jag kan frÄga dig: vad Àr coolt med att köpa en bil? En noggrann analys av Äterbetalningstiden görs dock sÀllan nÀr man vÀljer bil. Nej, du vÀljer den modell du gillar bÀst. Inte för solpanelen, men varför? Jag tror att det i grunden handlar om perspektiv och marknadsföring.

MÄnga designers Àr engagerade i att göra hÄllbara uppfinningar attraktiva. Elon Musk var den första att förstÄ detta med Tesla: det rÀcker inte att tillverka en bil som gÄr pÄ el, utan det Àr ocksÄ nödvÀndigt att arbeta med grafik och marknadsföring för att skapa ett köpbehov hos konsumenter.

Till exempel, efter solpaneler, kommer vi kunna se vindpaneler som sjÀlva producerar energi i vÄra hem. Titta pÄ Wind Turbine Wall-projektet av den berömda arkitekten Joe Doucet.

VindturbinvÀgg av Joe Doucet.

Skulle det inte vara hÀrligt att ha en sÄdan fÀst pÄ husvÀggen?

Förutom att vara estetiskt tilltalande Àr detta projekt ocksÄ mycket anvÀndbart: det gör det möjligt att komprimera den traditionella vindbladsstrukturen till en diskret panel. De avsevÀrda och utstickande dimensionerna Àr i sjÀlva verket huvudproblemet som ska lösas innan man kan ta in vindkraftsparker i hus.

I Hamburg, Tyskland, har ett projekt bedrivits sedan 2013, dÀr man testar Algdrivna byggnader. Det Àr det första huset som odlar algbiomassa i sina fasader för att generera förnybar energi, vilket leder till enorma fördelar för ekonomin, miljön och komforten. Ett energimÀssigt oberoende hus, som alltid hÄller en konstant temperatur, som inte krÀver förorenande brÀnslen utan tvÀrtom absorberar CO2.

Ja, vi behöver vÀl pÄpeka hur hÀftigt det Àr att ha sjÀlvlysande grönalger som vÀxer i vÀggarna medan man tittar pÄ TV, eller hur? Det Àr hemtrÀdgÄrd taget till en ny nivÄ.

VÀrldens första bioreaktiva fasad genererar förnybar energi frÄn algbiomassa och solvÀrme.

En vacker vÀrld vid horisonten

Under lockdownen, kunde vi för första gÄngen se hur en vÀrld utan förorenande utslÀpp skulle kunna se ut. För första gÄngen pÄ flera Är hade storstÀderna ren luft och klarblÄ himmel.

I Indien, pÄ Ganges-slÀtten, kunde man se Himalaya vid horisonten. TÀnk er att vissa mÀnniskor aldrig hade sett det i hela sitt liv, och först dÄ upptÀckte de att de kunde se de höga bergen gnistra frÄn sin balkong.

Numera gillar ingen smutsiga strĂ€nder, vilket leder till en ny kĂ€nsla av respekt för landskapet. Inte för att det Ă€r ekonomiskt anvĂ€ndbart att hĂ„lla stranden ren, men – kom igen – skulle du nĂ„gonsin ta ett bad med plastflaskor och matrester? Projektet Ocean Clean-Up hjĂ€lper oss att stĂ€da upp strĂ€nder och hav, och med framgĂ„ng.

Smarta vÀgar Àr pÄ gÄng och kommer att möjliggöra sÀkrare körning. Dessutom kommer vÀgar utan trafikstockningar med en jÀmnare trafikflöde, kanske sjÀlvkörande, att göra det möjligt att se landskapet fridfullt svischa förbi under fÀrd.

Stadsplanerare kommer inte lÀngre att försöka skapa megastÀder tÀtt sammankopplade av infrastruktur, dÀr du mÄste röra dig snabbt genom en förorenad miljö för att tillgodose alla dina behov. Konceptet 15-minutersstaden gör att du bekvÀmt kan promenerea till alla anvÀndbara platser i en grön och lugn stad.

Den hÄllbara revolutionen kommer att bli framgÄngsrik eftersom den gör det möjligt att skapa en lönsam ekonomisk modell och frÀmjar oberoende och bekvÀmlighet.

Men, det kommer upplevas som störande innan det Àr allmÀnt erkÀnt hur vackert det Àr att respektera miljön och hur alla Àr beroende av den.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.