Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 DĂ€rför mĂ„ste vi börja förstĂ„ det riktigt stora och det riktigt lilla

💬 DĂ€rför mĂ„ste vi börja förstĂ„ det riktigt stora och det riktigt lilla

Paradoxalt nog Àr det evolutionen som fört oss hit. För vi mÀnniskor lever i en slags mellanvÀrld. Vi har svÄrt att greppa det som Àr riktigt stort, lÄngsamt, litet och snabbt. Nu Àr det hög tid att det Àndras.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

MÀnniskor Àr inte bra pÄ vare sig vÀldigt stort eller vÀldigt smÄtt. Vi Àr gjorda för att verka i det som Àr mittemellan.

Vi ser till exempel bara en liten smal strimma i mitten av det elektromagnetiska spektrumet och hör bara frekvenser mellan 20 till 20,000 hertz, Àven om vi ju faktiskt kan "kÀnna" lÀgre frekvenser.

Vi uppfattar bara storheter som Àr lagom stora för oss. Saker som Àr vÀldigt smÄ, atomer och molekyler, eller vÀldigt stora, som planeter eller vÄrt universum, har vi svÄrt att begripa.

Vi behöver inte bli fullt sÄ extrema som atomer och universum för att hitta en grund för det pÄstÄendet. Det rÀcker med att sÀtta sig in i en situation dÀr vi ökar pÄ ett bud i samband med en budgivning pÄ en bostad.

LÄt sÀga att vi ökar pÄ med 50,000 kronor, en summa som Ätminstone i Sveriges storstadsregioner inte Àr sÄ vÄldsamt stor nÀr det handlar om just bostÀder. Vi lÀgger i alla fall det dÀr budet, utan nÄgra större betÀnkligheter, varpÄ vi Äker och handlar pÄ Willys eftersom vi har en rabattkupong som sparar oss femtio kronor i jÀmförelse med att handla pÄ Ica-affÀren nÀstgÄrds.

Vi har alltsÄ till och med svÄrt att greppa storheten i nÄgot sÄ vardagligt som pengar.

Detsamma gÀller tid. Saker som gÄr extremt fort, som berÀkningar i en processor, eller vÀldigt lÄngsamt, som evolution, Àr ocksÄ det i det nÀrmaste omöjligt för oss att greppa.

PÄ tal om just evolution sÄ har vi utvecklats till att förstÄ och hantera den verklighet som ligger oss nÀrmast. Det som Àr sÄdÀr mellan-stort, lÄngt, högt och brett. Att begripa resten har inte varit till nÄgon fördel för vÄr överlevnad.

Fram till och med nu.

I takt med att mÀnniskans tekniska utveckling fortsÀtter i en allt högre takt stöter vi allt oftare pÄ ytterligheterna. Det vÀldigt lilla och det vÀldigt stora. Vi mÄste hitta sÀtt att förstÄ och förhÄlla oss till detta.

Att ignorera vÄr brist att greppa dessa storheter och smÄheter leder till stora problem. Obegripligt nog sÀtter vissa till och med en stolthet i att inte förstÄ.

Dödligt virus, för litet att se med blotta ögat, tros inte existera. Gaser som vare sig kan ses i luften eller kÀnnas i lungorna kan orimligen vÀrma upp planeten. Enbart det som kan kÀnnas, ses och höras Àr verkligt. Det kÀnns rejÀlt och riktigt.

En del av detta Ă€r givetvis rena dumheter och en god dos av Dunning–Kruger-effekten. Men det vilar pĂ„ en fond av att inte förstĂ„ sina egna begrĂ€nsningar, att vi bara lever i och uppfattar en smal strimma av det som Ă€r verkligheten, dĂ€r atomer, molekyler, galaxer och supernovor Ă€r högst lika verkliga som du och jag.

Vi har nu nÄtt en punkt i vÄr evolution dÀr vi mÄste utvecklas vidare. VÄra sinnen Àr inte lÀngre begrÀnsade till vÄr kropp. Elektronmikroskop kan se det verkligt lilla, som ett virus, och med spektroskopi kan vi se gaser, till och med pÄ planeter i andra solsystem.

Vi Àr gjorda för att verka i det som Àr mittemellan. En ljus framtid bygger pÄ nÀsta steg i evolutionen: att vi vidgar vÄra perspektiv.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.