Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Corona gör det enkelt att vara optimistisk om "coopetition"

🌏 Corona gör det enkelt att vara optimistisk om "coopetition"

Vaccin-racet kan vara det första imponerande exemplet pÄ hur kooperativ konkurrens, eller coopetition, kommer att prÀgla 2020-talet, skriver Anna Rennéus Guthrie.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

För drygt ett Är sedan, nÀr pandemin inte var mer Àn ett teoretiskt hot lÄngt borta pÄ den kinesiska horisonten, var redan flera globala konflikter pÄ vÀg att trappas upp.

Det kan vara svÄrt att komma ihÄg var vi riktade vÄr uppmÀrksamhet innan den globala krisen slog till. Det fanns bland annat svÄrigheter i det globala ekosystemet i form av vÀxande fientlighet mellan USA, Kina och Europa för att inte tala om spÀnningarna inom EU.

SvÄrigheterna med Brexit, internationell handel, klimatpolitik sÄvÀl som globalt ledarskap hamnade snabbt ur fokus nÀr vi insÄg att corona skulle drabba oss alla, oavsett förhÄllanden i enskilda lÀnder.

Men som det sÀgs: det finns ingen starkare enande kraft Àn en gemensam fiende.

Pessimisterna hade fel

Coronaviruset har verkligen visat sig vara en kraftfull och komplex fiende och svaret frÄn det globala vetenskapssamhÀllet har sÄledes varit bÄde resolut och innovativt. Resultatet av det distribueras nu över hela vÀrlden, mindre Àn ett Är innan utbrottet tog fart. Inte bara ett utan flera vacciner har innoverats, skapats, testats, tillverkats och distribuerats. Den snabbaste vaccinprocessen var tidigare pÄ 60-talet för pÄssjuka som tog fyra Är att fÄ fram.

Under pandemins tidiga dagar varnade flera röster, eller garanterade, det beror pÄ ditt perspektiv, att vaccin i en nÀra framtid bara var en dröm (och en illusion).

Pessimisterna visade sig ha fel (igen) och Àven om kampen mot covid lÄngt ifrÄn Àr över Àr vi nu vid en viktig milstolpe i och med de första vaccinomgÄngarna. Uppfinningsrikedomen vad gÀller covid-vaccinet Àr ocksÄ i sig vÀrt att nÀmna, eftersom den nya mRNA-tekniken anvÀnds för första gÄngen.

Hur kommer det sig att sÄ mÄnga av oss underskattade den snabba vetenskapliga forskningen? Som sÄ mÄnga gÄnger tidigare modellerades förvÀntningarna efter tidigare erfarenheter. Vad som Àr svÄrt att förestÀlla sig Àr naturligtvis Ànnu svÄrare att förverkliga.

En person som spelade en viktig roll i snabbheten med att lansera det första covidvaccinet Àr Pfizer-chefen Albert Bourla. Den tidigare veterinÀren som beskrivs som en riktig "people's person" har citerats och sagt att de flesta (mÀnniskor) "vet inte riktigt sina grÀnser / ... / vanligtvis har de en tendens att underskatta vad de kan Ästadkomma".

TÀnk dig hur mer av denna typ av tÀnkesÀtt, i kombination med globalt samarbete som liknar det som vi nu ser under pandemin, kan omforma andra viktiga omrÄden. Det finns mÄnga brÄdskande frÄgor som skulle kunna dra nytta av mer öppenhet och samarbete. Samarbete behöver inte nödvÀndigtvis vara motsatsen till konkurrens. Faktum Àr att sjÀlva fusionen av de tvÄ begreppen verkligen Àr vad som Àgde rum under pandemin.

Kooperativ konkurrens

"Coopetition" Àr ett vÀlkÀnt fenomen inom sport, dÀr ett lags interna samarbete Àr avgörande för att lyckas i en tÀvling. PÄ samma sÀtt som framgÄngsrika idrottare och lag förbereder sig för ett mÀsterskap, samarbetade medicinska forskare och företag med mer öppenhet och "laganda". Insikter om viruset delades vilket gjorde strÀvan efter ett fungerande vaccin mer genomförbart för alla inblandade.

Det har upptÀckts tecken pÄ att coopetition ökar, men naturligtvis inte utan komplikationer, inom olika företagssektorer. Vissa hÀvdar till och med att pandemin Àr ett unikt exempel snarare Àn starten pÄ en trend i detta sammanhang.

Å andra sidan kan det handla om att bara hantera de hinder som finns för att uppnĂ„ önskat resultat.

Hantering av data Àr ett av de omrÄden som behöver förbÀttras nÀr det gÀller samarbete. Med den kraftfulla teknikutvecklingen, som har accelererat under pandemin, Àr det nödvÀndigt för individer att ta ansvar och Àgandeskap för sina egna data.

Denna etiska dimension till integritet, oavsett om det gĂ€ller anvĂ€ndningen av forskningsresultat, en individs hĂ€lsoprofil eller internetaktivitet Ă€r Ă€n sĂ„ lĂ€nge olöst. Att sortera ut Ă€garaspekten Ă€r viktigt för att fĂ„ fördelarna med detsamma. Mer delad data kommer att kunna förbĂ€ttra livet pĂ„ en mĂ€ngd olika sĂ€tt. ÄndĂ„ gĂ„r mĂ„nga av dessa vĂ€rdefulla uppgifter i dag helt enkelt förlorade – och utnyttjas i vĂ€rsta fall av tveksamma aktörer och intressen.

EU har Ànnu inte hittat vÀgen framÄt pÄ detta omrÄde, vilket bÄde riskerar att kvÀva innovation och förlora möjligheten att skörda de större frukterna i en vÀxande global industri.

Den senaste vaccinprocessen Àr exempel pÄ hur grÀnser kan skjutas bortom vad som anses "möjligt". Men framgÄngen har ocksÄ avslöjat hur mycket arbete som ÄterstÄr att göra.

HÀlso- och sjukvÄrdssektorn i stort kan utan tvekan dra nytta av mer kooperativ konkurrens. FörestÀll dig hur framgÄngsrik kampen mot stora livshotande sjukdomar som cancer eller antibiotikaresistens kan bli med ett dedikerat svar som liknar covid-forskningen.

Förhoppningsvis Àr den senaste vaccinationen bara det första imponerande exemplet pÄ hur "coopetition" i större skala kommer att utvecklas under 2020-talet.


📊 Fakta om covidvaccin och vaccinens historia

Flera covidvacciner anvĂ€nder den nya mRNA-tekniken . Dessa innehĂ„ller inte ett levande virus. IstĂ€llet ”instrueras” cellerna hur viruset ska hanteras. Även om denna teknik Ă€r ny har den studerats i över ett decennium. Andra covidvacciner Ă€r kĂ€nda som vektorvaccin, dessa anvĂ€nder ett försvagat levande virus.

Vaccinen mot pÄssjuka tog fyra Är frÄn forskningsstart till licens. Detta var det snabbaste utvecklingsprogrammet för ett vaccin före covid-19. MÄnga vacciner tar 10-15 Är att utvecklas.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.