Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Flyttlassen gĂ„r – vad kan du tjĂ€na pĂ„ de-urbaniseringen?

💡 Flyttlassen gĂ„r – vad kan du tjĂ€na pĂ„ de-urbaniseringen?

StÀderna och det urbana livet Àr inte lÀngre det attraktiva förstahandsvalet. Men vad innebÀr det för mÀnniskor och samhÀlle nÀr de-urbaniseringen slÄr rot? Maria Eriksson reder ut hur du kan dra nytta av att vinden Àr pÄ vÀg att vÀnda.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

De flesta tror att urbaniseringstrenden Ă€r entydig – storstĂ€der blir större och befolkningen minskar pĂ„ alla andra platser.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

I mÄnga storstÀder i Europa och USA mÀrks ett trendbrott som skedde redan innan pandemin: yngre och barnfamiljer flyttar frÄn stadskÀrnor till förorter, mindre orter och mer naturnÀra omrÄden.

💡 Optimist's Edge

Deurbaniseringen innebÀr att platser som tidigare inte varit lika attraktiva nu fÄr ett uppsving. Tack vare den tekniska utvecklingen skapas möjligheter att jobba mer pÄ distans, men ocksÄ att fÄ olika typer av service som tidigare bara fanns i storstaden. Det hÀr öppnar möjligheter bÄde för den som sjÀlv vill lÀmna storstadslivet, men ocksÄ för den som vill dra ekonomisk nytta av ett uppsving pÄ nya orter.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Kanske vill du utnyttja de möjligheter som digitaliseringen ger för att helt enkelt sjÀlv flytta frÄn storstaden? Men Àven nÀr det gÀller investeringar kan man dra nytta av att kÀnna till deurbaniseringstrenden. Fler inflyttare ökar efterfrÄgan pÄ bostÀder, förskolor och fritidsnöjen.


📉 Vad folk tror

Urbanisering Àr vÄr tids stora megatrend. Alla flyttar till större stÀder och snart kommer landsbygden att vara helt utarmad. Eller?

Globalt sett bor mer Ă€n hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning i stĂ€der och Ă„r 2050 vĂ€ntas tvĂ„ tredjedelar göra det, Ă„tminstone enligt prognoser som gjordes innan pandemin. I de vĂ€rldsdelar som Ă€r mest urbaniserade bor Ă€nnu fler Ă€n sĂ„ i stĂ€der – fyra av fem i Nord- och Sydamerika och tre av fyra i Europa. SĂ„ ja, mycket talar för att urbaniseringen kommer att spela en stor roll Ă€ven framöver. Men det Ă€r inte hela sanningen


📈 HĂ€r Ă€r fakta

London, Berlin, Stockholm, New York
 trenden att allt fler unga och barnfamiljer vĂ€ljer att flytta frĂ„n storstaden Ă€r densamma i mĂ„nga delar av vĂ€stvĂ€rlden. I flera lĂ€nder finns med andra ord skĂ€l för att tala om en deurbanisering, det vill sĂ€ga att mĂ€nniskor flyttar frĂ„n större stĂ€der till mindre tĂ€tbefolkade omrĂ„den.

Och ja, pandemin har förstĂ„s gjort sitt till. Att genomleva en lockdown instĂ€ngd pĂ„ 43 kvm i London eller Paris har fĂ„tt mer Ă€n en att lĂ€ngta till orter med billigare kvadratmeterpris och naturen runt knuten. Vi har ocksĂ„ lĂ€rt oss att det fungerar att jobba – och i viss mĂ„n Ă€ven umgĂ„s – pĂ„ distans; digitaliseringen har fĂ„tt ett verkligt genomslag. En studie som publicerades förra Ă„ret uppskattade att 37 procent av alla jobb i USA skulle kunna utföras hemifrĂ„n helt och hĂ„llet. I Sverige vill nio av tio hemarbetare Ă€ven fortsĂ€ttningsvis jobba hemifrĂ„n Ă„tminstone nĂ„gon dag i veckan och dĂ„ kan ett större boende vara mer attraktivt.

Men granskar vi siffrorna nÀrmare Àr det tydligt att flytten frÄn storstÀderna inte Àr nÄgon ny trend, utan ett skifte som har pÄgÄtt en lÀngre tid i mÄnga storstadsregioner.

Ta Stockholm som exempel. Stockholms lÀn hade ett rekordlÄgt inrikes flyttnetto under 2020; mer Àn 5000 personer fler flyttade ut Àn in. Men lÀnet har tappat i befolkning till andra lÀn under de tre senaste Ären, det vill sÀga sedan innan pandemin. Och mest tappar Stockholms stad som ser en utflyttning till kranskommuner som Knivsta, HÄbo och NorrtÀlje. Samma trendbrott mÀrks i exempelvis USA dÀr allt fler milennials vÀljer att flytta frÄn city till förorten.

Fler stÀder som tappar

Stockholm Ă€r inte ensamt om att ha ett negativt inrikes flyttnetto, det vill sĂ€ga tappa i befolkning till andra orter. HĂ€r Ă€r fler storstĂ€der som hade större utflytt Ă€n inflytt – redan innan pandemin:

En stor del av flyttarna sker alltsĂ„ i nĂ€romrĂ„det. Det talas ocksĂ„ om ’exurbs’, storstadsnĂ€ra mindre stĂ€der som ligger lĂ€ngre bort Ă€n förorten, men fortfarande pĂ„ pendlingsavstĂ„nd med bil. Ett nĂ„got större avstĂ„nd till kontoret blir lĂ€ttare att hantera om man bara behöver Ă„ka in nĂ„gra dagar i veckan. Det kan förklara varför orter som Trosa eller Esbo och Vanda vĂ€xer sĂ„ det knakar.

För andra lockar en ny livsstil och kanske nĂ„got mer naturnĂ€ra. Paris je te quitte – Paris, jag lĂ€mnar dig – heter ett franskt initiativ som guidar den som vill flytta frĂ„n storstaden till den franska landsbygden. PĂ„ websidan kan man bland annat vĂ€lja region utifrĂ„n kriterier som ”soligt”, ”havsnĂ€ra”, ”berg”. I USA vĂ€ljer millennials bort New York och Chicago till förmĂ„n för Texas, Colorado, Washington och Arizona. I England lockar Cornwalls strĂ€nder allt fler.

Distansarbete har gjort det möjligt för Madridbor att jobba frĂ„n Kanarieöarna och Stockholmare att flytta till Åre eller JĂ€rvsö. Åres befolkning ökade till exempel med hela 1000 personer till 12 000 invĂ„nare under förra Ă„ret.

Under pandemiĂ„ret hade dessutom JĂ€mtlands, VĂ€rmlands och GĂ€vleborgs lĂ€n större inflyttning Ă€n utflyttning – för första gĂ„ngen pĂ„ tjugo Ă„r. Samtidigt tappar storstĂ€derna Stockholm och Göteborg invĂ„nare.

JÀmte digitaliseringen pÄgÄr ocksÄ en grön vÄg som gör att intresset för att flytta ut pÄ landet vÀxer. Dagens gröna vÄgare kan dessutom kombinera ett distansjobb i it-branschen med att odla grönsaker och hÄlla höns.

Skaffa nÄgra nya kollegor.

💡 Optimist's Edge

NĂ€r fördelarna med en flytt frĂ„n storstaden diskuteras lyfter mĂ„nga fram en ökad livskvalitet. Billigare och större boende, mindre tid till pendling, mer tid för familjen, nĂ€rmare till friluftsliv
 Var skulle du bo om du kunde jobba varsomhelst?

MĂ„nga av vĂ„ra grundlĂ€ggande behov kan tillgodoses lika bra – eller bĂ€ttre – pĂ„ lagom avstĂ„nd frĂ„n storstaden. Trygghet, frisk luft och tak över huvudet, check! Digitaliseringen innebĂ€r ocksĂ„ att sĂ„dant som befinner sig högre upp pĂ„ behovstrappan nu Ă€r lĂ€ttare att fĂ„ tag pĂ„ var som helst. Shopping, konserter och högre utbildning, check pĂ„ dem ocksĂ„!

Men deurbaniseringsvÄgen kan ocksÄ fÄ ekonomiska effekter. Ta till exempel fastighetsmarknaden. NÀr fler jobbar hemifrÄn, Ätminstone delvis, gör fÀrre affÀrsresor och shoppar mer via nÀtet minskar efterfrÄgan pÄ kontorsfastigheter, hotell och butiker.

DĂ€remot kan fastighetspriserna vĂ€ntas öka pĂ„ orter som blir mer attraktiva. Kanske blir VĂ€sterĂ„s, Drammen, Tavastehus och Roskilde de nya vinnarna post-covid? Visste du förresten att den gata dĂ€r priserna pĂ„ lĂ€genheter ökat mest i hela Sverige de senaste tvĂ„ Ă„ren ligger
 i Haparanda.

NÀr flyttlassen gÄr i motsatt riktning mot vad vi Àr vana vid ökar ocksÄ efterfrÄgan pÄ service pÄ de orter dit mÀnniskor flyttar. Obemannade butiker Àr en vÀxande trend och kan vara en lösning för bÄde glesbygd, turistomrÄden och stadsdelar som saknar mataffÀr.

Eftersom det ofta Àr barnfamiljer som flyttar ökar ocksÄ efterfrÄgan pÄ skolor och förskolor. Man kan ocksÄ tÀnka sig att efterfrÄgan pÄ annan service som Àr svÄr att digitalisera, som restauranger och caféer, ökar pÄ inflyttarorter, vare sig det Àr förort, nÀrort eller skidort. Om de som flyttar dit frÄn storstaden sÀnker sina boendekostnader innebÀr det ocksÄ att de fÄr mer pengar över till exempelvis fritidssysselsÀttningar.

Deurbaniseringen kan ocksÄ öppna möjligheter att etablera företag pÄ nya orter dÀr exempelvis lokalkostnaderna Àr lÀgre Àn mitt i city. För företag som anammar distansarbete finns möjligheter att rekrytera anstÀllda oavsett var i vÀrlden de befinner sig.

FortsÀtter deurbaniseringen kommer transporter att spela en stor roll. SjÀlvkörande fordon dÀr man kan göra annat medan man fÀrdas kan till exempel bidra till att möjliggöra lÀngre jobbpendling. FörestÀll dig till exempel att du har din egen sovvagn utanför dörren. PÄ kvÀllen lÀgger du dig i den bekvÀma sÀngen, kollar pÄ ett par avsnitt av din senaste favoritserie och somnar för att vakna lagom till en mötesdag i Stockholm eller Köpenhamn. NÀsta steg Àr att drönarflyg blir en reell möjlighet för privatpersoner. DÄ krymper avstÄnden ytterligare nÀr du kan gÄ och lÀgga dig i FunÀsdalen för att vakna i Paris.

Transporter av saker, det vill sÀga paketleveranser, kommer ocksÄ att bli allt viktigare, inte minst i takt med att e-handeln ökar, sÀrskilt pÄ orter dÀr fysiska butiker Àr sÀllsynta. Under 2020 vÀxte e-handeln med 40 procent i Sverige.

FÄr vi dÄ se en fortsatt deurbanisering? Det ÄterstÄr förstÄs att se i vilken utstrÀckning den utveckling som beskrivits ovan blir lÄngvarig eller om det handlar om ett tillfÀlligt hack i kurvan.

Den urbanisering som vi sett under 1900-talet har till stor del hÀngt ihop med att det Àr i stÀderna som jobben finns, Àven om ett större utbud av service, nöjen och potentiella partners ocksÄ bidragit till attraktionskraften. Digitaliseringen dÀremot innebÀr att allt fler, Ätminstone i teorin, kan jobba var som helst ifrÄn. Det betyder att vi för första gÄngen i mÀnsklighetens historia har en arbetsmarknad som till stor del Àr oberoende av geografiska faktorer. Rimligtvis kan detta Àven fÄ andra konsekvenser pÄ sikt. Exempelvis ökar möjligheterna att rösta med fötterna.

Företag och medborgare kan flytta dit kostnader för lokaler och bostÀder eller skatter Àr lÀgre, och regleringar mer förmÄnliga. Eller dÀr fritiden mer givande. Det i sin tur kan öka efterfrÄgan pÄ fler digitaliserade tjÀnster.

Inom exempelvis utbildnings och hÀlsoomrÄdet har den utvecklingen bara börjat. SjÀlvkörande skolskjutsar eller hemleverans med drönare kan vara andra exempel pÄ hur tekniken kan öka attraktiviteten pÄ landsbygden. TÀnk bara pÄ hur e-handel har gjort det möjligt att bestÀlla böcker, elektronik och klÀder frÄn hela vÀrlden. Och förestÀll dig att detsamma gÄr att göra med mat. Finns det ingen restaurang i nÀrheten som serverar den balinesiska rÀtt du just blev sugen pÄ? Lyckligtvis gÄr det att bestÀlla hem lagom till middagen med en automatisk leverans. Kanske behöver du inte flyga till Paris denna vecka nÀr du ÀndÄ kan fÄ en pÄse perfekta croissanter levererade utanför dörren lagom till frukost?

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

SÄ hur kan du fÄ en fördel av att ha koll pÄ den hÀr trenden?

Flytta sjÀlv?

Dra nytta av de nya trenderna kring hemarbete och digitaliserade tjÀnster för att bo nÀrmare naturen eller pÄ en ort dÀr din livskvalitet Àr högre.

  • Tasteget.nu  Àr en guide för dig som vill flytta till JĂ€mtland/HĂ€rjedalen
  • Provbo pĂ„ gotska Östergarnslandet

Se över dina fastighetsinvesteringar

FortsĂ€tter de-urbaniseringen – och digitaliseringen – kan det pĂ„verka marknader för bĂ„de bostĂ€der, kontor och andra lokaler.

Dags att anstÀlla?

För dig som Àr arbetsgivare kan det vara lÀge att fundera över hur du bÀst attraherar den talang du behöver. VarifrÄn vill de arbeta och hur?

Kanske anstÀller du ingen alls och öppnar en obemannad butik?

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupporters i vÄr. Facebook-grupp

đŸ€“ LĂ€s mer

SCB:s prognos över befolkningen i Sveriges lÀn och kommuner 2021-2040.

SÄ hÀr flyttade svenskarna under 2020.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.