Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 VĂ€rmetĂ„liga koraller ger nytt hopp för korallreven

🐠 VĂ€rmetĂ„liga koraller ger nytt hopp för korallreven

En del korallarter som fÄr tid att anpassa sig till högre temperaturer i haven har en bra chans att överleva en höjning av havstemperaturen med tvÄ grader.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

TvÄ av de vanligaste korallerna har visat sig vara ovÀntat tÄliga mot höjda havstemperaturer, rapporterar National Geographic.

Ett amerikanskt forskarlag flyttade koraller frÄn existerande rev till vatten som var tvÄ grader varmare och lÀt korallerna leva dÀr i tvÄ Är.

Resultatet blev att tvÄ tredjedelar av korallerna överlevde. Korallreven Àr fortfarande hotade, men om vi lyckas hÄlla temperaturökningen till tvÄ grader finns det gott hopp om att Ätminstone en del korallrev kommer att leva vidare.

– Vi hade förvĂ€ntat oss att se större dödlighet Ă€n vi sĂ„g eller att korallerna skulle överleva med nöd och nĂ€ppe. Vi blev chockade av hur hög överlevnadsgraden faktiskt var, sĂ€ger Rowan McLachlan, forskare vid Oregon State University och försteförfattare till studien, i en kommentar till National Geographic.

Forskarna tog prover frÄn fyra olika rev runt Oahu i USA. I proverna ingick rice coral, finger coral och lobe coral. Proverna placerades i 40 stycken 70-liters vattentankar dÀr forskarna ocksÄ placerade sand, fiskar, plankton och annat som normalt finns i ett rev.

Det gav en realistisk revmiljö dÀr forskarna kunde reglera temperaturen. Förutom att öka temperaturen i en del tankar sÄ höjde forskarna Àven surhetsgraden i nÄgra tankar.

Experimentet pÄgick i 22 mÄnader och att det varade sÄ lÀnge menar forskarna var viktigt för att fÄ en rÀttvisande bild.

– Vi sĂ„g en förĂ€ndring över tid dĂ€r korallerna blev stressade till att börja med, men efterhand anpassade de sig. Det antyder att om koraller fĂ„r tillrĂ€ckligt lĂ„ng tid pĂ„ sig för anpassning till nya förhĂ„llanden kan en del koraller överleva stress som kommer av klimatförĂ€ndringar, sĂ€ger AndrĂ©a Grottoli, forskare vid Ohio State och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🐠 Än finns det hopp för korallreven
Forskare testar nu en rad olika metoder för att rÀdda korallreven frÄn att utrotas av klimatförÀndringar.
🐠 Forskare botar sjuka korallrev med antibiotika
En krÀm med antibiotika reparerade 95 procent av de skador pÄ ett korallrev som orsakats av infektioner.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.