Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Än finns det hopp för korallreven

🐠 Än finns det hopp för korallreven

Forskare testar nu en rad olika metoder för att rädda korallreven från att utrotas av klimatförändringar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hälften av världens korallrev har försvunnit de senaste 20 åren, men nu försöker forskare att vända trenden. En hel rad med olika metoder testas nu för att inte bara rädda de rev som är kvar utan även skapa nya.

Flera av dessa projekt försöker skapa nya rev genom att skriva ut stommar till korallrev med 3D-skrivare. Dessa stommar är skräddarsydda efter olika koralldjurs behov. Förhoppningen är att larver från levande korallrev i närheten ska sprida sig till stommarna med strömmarna och starta ett nytt rev där.

En annan metod, som kan användas tillsammans med 3D-stommar, är att plantera levande koraller på nya platser. Coral Nurture Program samlar in bitar av korall som lossnat från ett rev och planterar bitarna på ställen där det finns hopp om att kunna skapa nya rev.

Plantering av koraller har tidigare krävt att dykare använt en speciell sorts lim för att fästa korallerna på revet. Det är en tidsödande process, men Coral Nurture Program har uppfunnit en effektivare metod.

Deras Coralclip-verktyg gör det möjligt att trycka fast koraller på revet utan att det behövs något lim. Det gör att ett team med åtta dykare kan plantera över 3 000 koraller per dag. I och med att korallerna kan flyttas långa sträckor kan dykarna ta koraller från ställen där reven dör och skapa nya på platser där de trivs bättre.

Det är viktigt för en annan metod där forskarna tar koraller som är tåliga mot värmen och flyttar dem till döende rev. Det här kan påverka det lokala ekosystemet och är inte optimalt. Men om valet står mellan att påverka ekosystemet eller låta det gå under helt kan det vara värt att testa nya korallarter.

Samarbete med lokalbefolkningen

Det bästa är förstås om de rev som finns idag kan fortsätta leva vidare. Det är också målet för Coral Reef Alliance. De samarbetar med lokalsamhällena för att rädda korallrev. Bland annat har de projekt för att stoppa fisket på rev under en tid så att fiskbeståndet får chans att återhämta sig.

För att de lokala fiskarna ska klara av det ekonomiska bortfallet kan organisationen ge dem tillfälliga arbeten med att vårda revet under tiden de inte får fiska där. Coral Reef Alliance hjälper också fiskarna att hitta alternativa inkomstkällor så att de inte ska vara så beroende av fiske.

Metoder som dessa ger hopp om att vi kommer att ha korallrev som myllrar av liv även i framtiden.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.