Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Än finns det hopp för korallreven

🐠 Än finns det hopp för korallreven

Forskare testar nu en rad olika metoder för att rÀdda korallreven frÄn att utrotas av klimatförÀndringar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

HÀlften av vÀrldens korallrev har försvunnit de senaste 20 Ären, men nu försöker forskare att vÀnda trenden. En hel rad med olika metoder testas nu för att inte bara rÀdda de rev som Àr kvar utan Àven skapa nya.

Flera av dessa projekt försöker skapa nya rev genom att skriva ut stommar till korallrev med 3D-skrivare. Dessa stommar Àr skrÀddarsydda efter olika koralldjurs behov. Förhoppningen Àr att larver frÄn levande korallrev i nÀrheten ska sprida sig till stommarna med strömmarna och starta ett nytt rev dÀr.

En annan metod, som kan anvÀndas tillsammans med 3D-stommar, Àr att plantera levande koraller pÄ nya platser. Coral Nurture Program samlar in bitar av korall som lossnat frÄn ett rev och planterar bitarna pÄ stÀllen dÀr det finns hopp om att kunna skapa nya rev.

Plantering av koraller har tidigare krÀvt att dykare anvÀnt en speciell sorts lim för att fÀsta korallerna pÄ revet. Det Àr en tidsödande process, men Coral Nurture Program har uppfunnit en effektivare metod.

Deras Coralclip-verktyg gör det möjligt att trycka fast koraller pÄ revet utan att det behövs nÄgot lim. Det gör att ett team med Ätta dykare kan plantera över 3 000 koraller per dag. I och med att korallerna kan flyttas lÄnga strÀckor kan dykarna ta koraller frÄn stÀllen dÀr reven dör och skapa nya pÄ platser dÀr de trivs bÀttre.

Det Àr viktigt för en annan metod dÀr forskarna tar koraller som Àr tÄliga mot vÀrmen och flyttar dem till döende rev. Det hÀr kan pÄverka det lokala ekosystemet och Àr inte optimalt. Men om valet stÄr mellan att pÄverka ekosystemet eller lÄta det gÄ under helt kan det vara vÀrt att testa nya korallarter.

Samarbete med lokalbefolkningen

Det bÀsta Àr förstÄs om de rev som finns idag kan fortsÀtta leva vidare. Det Àr ocksÄ mÄlet för Coral Reef Alliance. De samarbetar med lokalsamhÀllena för att rÀdda korallrev. Bland annat har de projekt för att stoppa fisket pÄ rev under en tid sÄ att fiskbestÄndet fÄr chans att ÄterhÀmta sig.

För att de lokala fiskarna ska klara av det ekonomiska bortfallet kan organisationen ge dem tillfÀlliga arbeten med att vÄrda revet under tiden de inte fÄr fiska dÀr. Coral Reef Alliance hjÀlper ocksÄ fiskarna att hitta alternativa inkomstkÀllor sÄ att de inte ska vara sÄ beroende av fiske.

Metoder som dessa ger hopp om att vi kommer att ha korallrev som myllrar av liv Àven i framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.