Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Forskare botar sjuka korallrev med antibiotika

🐠 Forskare botar sjuka korallrev med antibiotika

En krÀm med antibiotika reparerade 95 procent av de skador pÄ ett korallrev som orsakats av infektioner.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Korallreven har blivit allt sjukare det senaste decenniet och en av orsakerna Àr bakterieinfektioner. Men nu har forskare genomfört en studie som visar att det gÄr att anvÀnda existerande antibiotika för att bota infektioner i ett korallrev, precis som i mÀnniskor.

I ett pressmeddelande beskriver forskarna hur de bakade in antibiotikamedlet amoxicillin i en sorts salva (sÄ att inte antibiotikan flöt ut i vattnet) och smetade ut salvan pÄ infekterade stÀllen i tvÄ olika korallrev. Resultatet blev att 95 procent av skadorna reparerades.

Det resultatet var sÄ lovande att forskarna nu ska gÄ vidare och effektivisera metoden sÄ att det ska gÄ att snabbt och enkelt att behandla mÄnga rev med antibiotika.

– Framtida forskning bör fokusera pĂ„ att utreda eventuella biverkningar pĂ„ mikrober i korallreven och i omkringliggande organismer. Dessutom behövs det mer forskning för att optimera dosering och sĂ€ttet vi applicerar antibiotikan för att vi ska kunna skala upp behandlingarna, sĂ€ger Joshua Voss pĂ„ FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna vill ocksÄ ta reda pÄ varför en del omrÄden pÄ de behandlade reven drabbades av nya infektioner.

– Det Ă€r möjligt att det som orsakade infektionen fortfarande finns kvar i nĂ€rmiljön och kan Ă„terinfektera korallerna nĂ€r antibiotikakuren Ă€r klar. Det kan ocksĂ„ vara sĂ„ att dosen inte var hög nog eller att behandlingen inte varade lĂ€nge nog för att eliminera alla skadliga bakterier, sĂ€ger Erin N. Shilling pĂ„ FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab och försteförfattare till studien.

Ett till förbÀttringsomrÄde Àr dÀrför att utreda vilka doser och behandlingstider som Àr de optimala för olika typer av koraller och skador.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Joshua Voss, Ph.D., FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.