Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Forskare botar sjuka korallrev med antibiotika

🐠 Forskare botar sjuka korallrev med antibiotika

En kräm med antibiotika reparerade 95 procent av de skador på ett korallrev som orsakats av infektioner.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Korallreven har blivit allt sjukare det senaste decenniet och en av orsakerna är bakterieinfektioner. Men nu har forskare genomfört en studie som visar att det går att använda existerande antibiotika för att bota infektioner i ett korallrev, precis som i människor.

I ett pressmeddelande beskriver forskarna hur de bakade in antibiotikamedlet amoxicillin i en sorts salva (så att inte antibiotikan flöt ut i vattnet) och smetade ut salvan på infekterade ställen i två olika korallrev. Resultatet blev att 95 procent av skadorna reparerades.

Det resultatet var så lovande att forskarna nu ska gå vidare och effektivisera metoden så att det ska gå att snabbt och enkelt att behandla många rev med antibiotika.

– Framtida forskning bör fokusera på att utreda eventuella biverkningar på mikrober i korallreven och i omkringliggande organismer. Dessutom behövs det mer forskning för att optimera dosering och sättet vi applicerar antibiotikan för att vi ska kunna skala upp behandlingarna, säger Joshua Voss på FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna vill också ta reda på varför en del områden på de behandlade reven drabbades av nya infektioner.

– Det är möjligt att det som orsakade infektionen fortfarande finns kvar i närmiljön och kan återinfektera korallerna när antibiotikakuren är klar. Det kan också vara så att dosen inte var hög nog eller att behandlingen inte varade länge nog för att eliminera alla skadliga bakterier, säger Erin N. Shilling på FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab och försteförfattare till studien.

Ett till förbättringsområde är därför att utreda vilka doser och behandlingstider som är de optimala för olika typer av koraller och skador.

Läs hela studien här.

Bild: Joshua Voss, Ph.D., FAU Harbor Branch, Coral Reef and Health Ecology Lab.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.