Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŸ VĂ€rldens största "ekodukt" hjĂ€lper djur över motorvĂ€gen

đŸŸ VĂ€rldens största "ekodukt" hjĂ€lper djur över motorvĂ€gen

En stor övergÄng ska göra det sÀkrare för djur att korsa en tiofilig motorvÀg och koppla ihop isolerade populationer av bland annat pumor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som har Äkt pÄ en motorvÀg har sÀkert sett resterna efter djur som blivit pÄkörda nÀr de försökt ta sig över vÀgen. Ett sÀtt att göra det sÀkrare för djuren att korsa motorvÀgen Àr att bygga ekodukter, viadukter med vÀxtlighet, över vÀgen. VÀrldens största ekodukt ska nu byggas i Kalifornien.

Ekodukten kommer att gÄ över en tiofilig motorvÀg och kopplar samman ekosystem som motorvÀgen nu gÄr som en mur igenom.

– Ekodukten Ă„terskapar ekosystem som splittrats och kopplar samman djur varit Ă„tskilda. Det hĂ€r handlar inte bara om att bevara miljöer och arter utan Ă€r ett förnyande av miljön som har behövts lĂ€nge, sĂ€ger Wallis Annenberg, ordförande för Annenberg Foundation som ligger bakom idĂ©n till ekodukten.

Totalt kommer ekodukten att kosta runt 200 miljoner kronor och den ska vara fÀrdig 2025. Bland de djur som nu enklare ska kunna ta sig över motorvÀgen utan att riskera livet finns bland annat pumor, prÀrievargar och hjortar.

Pumorna Àr en hotad art i omrÄdet och ekodukten ska göra det enklare för de fÄ pumorna pÄ vardera sidan motorvÀgen att hitta varandra och para sig. NÄgot som förhoppningsvis ska öka populationen inom en snar framtid.

Ekodukter tÀcks av buskar, trÀd och annan vegetation, vilket ska göra att djuren kÀnner sig mer bekvÀma att gÄ över vÀgen dÀr i stÀllet för att försöka springa över vÀgbanan. Studier visar ocksÄ att ekodukter fungerar bra och att djuren gÀrna anvÀnder dem för att ta sig över vÀgar.

🩋 Stark Ă„terhĂ€mtning för monarkfjĂ€rilen i Kalifornien
Antalet monarkfjÀrilar ökade dramatiskt under 2021, men forskarna Àr osÀkra pÄ orsaken.
đŸș Förnyat skydd för vargar i USA
Över stora delar av USA har skyddet för de hotade grĂ„ vargarna förnyats efter att ha tagits bort av den tidigare administrationen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.