Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦋 Stark återhämtning för monarkfjärilen i Kalifornien

🦋 Stark återhämtning för monarkfjärilen i Kalifornien

Antalet monarkfjärilar ökade dramatiskt under 2021, men forskarna är osäkra på orsaken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Beståndet av monarkfjärilar i Kalifornien har minskat dramatiskt de senaste decennierna. På 1980-talet fanns det runt 4,5 miljoner monarkfjärilar i delstaten. Vid en räkning som naturvårdsorganisationen Xerces Society genomförde 2020 fanns det bara 2 000 kvar.

Men fjolårets räkning av monarkfjärilar gav forskarna en oväntat positiv överraskning. 2021 kunde man nämligen räkna in 247 237 monarkfjärilar.

Exakt vad ökningen beror på är forskarna inte helt säkra på. Det kan bero på att bränderna i Kalifornien har gjort markerna bättre för monarkfjärilar när växtligheten tagit fart igen. Det kan också vara så att fler fjärilar flyger in från andra delstater än tidigare, men forskarna är inte riktigt nöjda med någon av förklaringarna.

I och med att populationen fluktuerar så kraftigt från ett år till ett annat behövs det mer forskning innan det går att dra några långtgående slutsatser om orsaker. Men forskarna ser ändå resultatet som ett tecken på att monarkfjärilen kan räddas.

– Nu har vi ett gyllene tillfälle att utöka våra åtgärder för att bevara monarkfjärilen. Att dra nytta av den här uppgången kan vara vår bästa chans att hjälpa monarkfjärilen och andra hotade fjärilar, säger Isis Howard på Xerces Society, i ett pressmeddelande.

🦋 “Utdöd” fjäril syns åter i England
Forskare har lyckats återintroducera en fjäril i England som inte funnits där på 150 år. Framgången gör projektet till ett av världens största och mest lyckade program för bevarande av insekter.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.