Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩋 Stark Ă„terhĂ€mtning för monarkfjĂ€rilen i Kalifornien

🩋 Stark Ă„terhĂ€mtning för monarkfjĂ€rilen i Kalifornien

Antalet monarkfjÀrilar ökade dramatiskt under 2021, men forskarna Àr osÀkra pÄ orsaken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

BestÄndet av monarkfjÀrilar i Kalifornien har minskat dramatiskt de senaste decennierna. PÄ 1980-talet fanns det runt 4,5 miljoner monarkfjÀrilar i delstaten. Vid en rÀkning som naturvÄrdsorganisationen Xerces Society genomförde 2020 fanns det bara 2 000 kvar.

Men fjolÄrets rÀkning av monarkfjÀrilar gav forskarna en ovÀntat positiv överraskning. 2021 kunde man nÀmligen rÀkna in 247 237 monarkfjÀrilar.

Exakt vad ökningen beror pÄ Àr forskarna inte helt sÀkra pÄ. Det kan bero pÄ att brÀnderna i Kalifornien har gjort markerna bÀttre för monarkfjÀrilar nÀr vÀxtligheten tagit fart igen. Det kan ocksÄ vara sÄ att fler fjÀrilar flyger in frÄn andra delstater Àn tidigare, men forskarna Àr inte riktigt nöjda med nÄgon av förklaringarna.

I och med att populationen fluktuerar sÄ kraftigt frÄn ett Är till ett annat behövs det mer forskning innan det gÄr att dra nÄgra lÄngtgÄende slutsatser om orsaker. Men forskarna ser ÀndÄ resultatet som ett tecken pÄ att monarkfjÀrilen kan rÀddas.

– Nu har vi ett gyllene tillfĂ€lle att utöka vĂ„ra Ă„tgĂ€rder för att bevara monarkfjĂ€rilen. Att dra nytta av den hĂ€r uppgĂ„ngen kan vara vĂ„r bĂ€sta chans att hjĂ€lpa monarkfjĂ€rilen och andra hotade fjĂ€rilar, sĂ€ger Isis Howard pĂ„ Xerces Society, i ett pressmeddelande.

🩋 “Utdöd” fjĂ€ril syns Ă„ter i England
Forskare har lyckats Äterintroducera en fjÀril i England som inte funnits dÀr pÄ 150 Är. FramgÄngen gör projektet till ett av vÀrldens största och mest lyckade program för bevarande av insekter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.