Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦋 “Utdöd” fjäril syns åter i England

🦋 “Utdöd” fjäril syns åter i England

Forskare har lyckats återintroducera en fjäril i England som inte funnits där på 150 år. Framgången gör projektet till ett av världens största och mest lyckade program för bevarande av insekter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett av världens största program för bevarande av insekter har hjälpt den globalt hotade arten Phengaris arion, också kallad Stora Blå, att för första gången på 150 år åter etablera sig i sydvästra England.

Nu har 750 fjärilar kläckts ur sina kokonger i det vilda vilket är en enorm framgång. Den gångna sommaren har varit ett lyckosamt år för fjärilarna som härstammar från populationer i Sverige.

För Englands biologer tog det endast fem år innan de lyckades påbörja återintroduceringen av den utrotningshotade fjärilsarten. Förra sommaren släppte experter ut 1100 larver i Rodborough Common i Gloucestershire, sydvästra England. Denna sommar har man sett 750 stycken Stora Blå, som inte går att förväxla med andra arter tack vare de stora svarta fläckar på det främre vingparet, rapporterar bland annat CNN.

Innan man kunde släppa ut larverna förbereddes platserna under fem år. Nyckeln till projektets framgång var områdets rödmyror som är livsviktiga för fjärilens livscykel.

David Simcox, ekolog och forskare, sa i en intervju att myrorna på sommaren luras av larvernas honungsdagg. Myrorna bär hem larverna till det underjordiska boet där larverna växlar från växtätare till rovdjur. Larverna äter upp sig fram till våren, då de förpuppas och sedan kläcks som fjärilar följande sommar.

För att värna om rödmyrornas livsmiljö så har experterna sett över betet av nötkreatur och främjat tillväxten av timjan och mejram. Båda dessa örter är värdväxter för larverna och en viktig äggläggningsmiljö för fjärilarna.

Eftersom Stora Blå är en viktig pollinerare stärker dess återkomst den positiva bilden av mångfaldens återhämtning, inte bara i England, utan i hela världen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.