Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș Förnyat skydd för vargar i USA

đŸș Förnyat skydd för vargar i USA

Över stora delar av USA har skyddet för de hotade grĂ„ vargarna förnyats efter att ha tagits bort av den tidigare administrationen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Efter att det federala skyddet för vargarna upphört beslutade domare Jeffery White (vid domstolen i Oakland, Kalifornien) i torsdags att Äterinföra skyddet. Han fann att vargpopulationer inte skulle kunna ÄterhÀmta sig utan skydd.

Nu blir det olagligt att jaga och döda vargar i 47 delstater. Vargarna har varit nÀstintill utrotade. Med det Äterinförda skyddet (under lagen om utrotningshotade arter) har populationerna en möjlighet att ÄterhÀmta sig ordentligt. Studier bekrÀftar att aktiv jakt av varg Àr ett stort hot mot arten.

Vargen spelar en viktig roll i ekosystemet och de Àr nödvÀndiga rovdjur som förhindrar hjort- och ÀlgbestÄnden frÄn att bli för stora. Om bestÄnden blir alltför stora sÄ kommer Àlgar och hjortar att överbeta vegetationen i habitaten. Tack vare vargarna har sÄ har faktiskt antalet viltolyckor pÄ vÀgarna minskat. I synnerhet i omrÄden dÀr hjortbestÄnden har varit stora och dÀr viltet ofta korsar vÀgar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.