Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐺 Förnyat skydd för vargar i USA

🐺 Förnyat skydd för vargar i USA

Över stora delar av USA har skyddet för de hotade grå vargarna förnyats efter att ha tagits bort av den tidigare administrationen.

Linn Winge
Linn Winge

Efter att det federala skyddet för vargarna upphört beslutade domare Jeffery White (vid domstolen i Oakland, Kalifornien) i torsdags att återinföra skyddet. Han fann att vargpopulationer inte skulle kunna återhämta sig utan skydd.

Nu blir det olagligt att jaga och döda vargar i 47 delstater. Vargarna har varit nästintill utrotade. Med det återinförda skyddet (under lagen om utrotningshotade arter) har populationerna en möjlighet att återhämta sig ordentligt. Studier bekräftar att aktiv jakt av varg är ett stort hot mot arten.

Vargen spelar en viktig roll i ekosystemet och de är nödvändiga rovdjur som förhindrar hjort- och älgbestånden från att bli för stora. Om bestånden blir alltför stora så kommer älgar och hjortar att överbeta vegetationen i habitaten. Tack vare vargarna har så har faktiskt antalet viltolyckor på vägarna minskat. I synnerhet i områden där hjortbestånden har varit stora och där viltet ofta korsar vägar.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter