Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
ūüźĘ Rekordstark √•terh√§mtning f√∂r havssk√∂ldpaddor

ūüźĘ Rekordstark √•terh√§mtning f√∂r havssk√∂ldpaddor

Fler oäkta karettsköldpaddor har lagt ägg i på stränderna i Georgia USA än de gjort på åtminstone över 30 år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den oäkta karettsköldpaddan är en hotad art, men den har återhämtat sig starkt de senaste åren. 2004 var det 358 honor som lade ägg på stränderna i Georgia i USA. I år är den siffran uppe i 3 694.

Det är den högsta siffran sedan 1989 då forskarna vid Georgia Department of Natural Resources började räkna hur många bon med ägg det fanns på stränderna. Det är också en rejäl ökning från ifjol då antalet bon kom upp i 2 493.

Populationen av oäkta karettsköldpaddor runt Georgias kuster har ökat med i snitt fyra procent per år sedan det tidiga 1990-talet. Nu räknar forskarna emellertid med att ökningen kommer att minska något.

Sk√∂ldpaddorna blir n√§mligen inte k√∂nsmogna f√∂rr√§n de √§r 30‚Äď35 √•r gamla och under det tidiga 2000-talet √∂kade inte stammen alls. Den b√∂rjade inte √∂ka igen f√∂rr√§n b√∂rjan av 2010-talet och det √§r f√∂rst n√§r dessa sk√∂ldpaddor blir k√∂nsmogna som vi kan f√• se en betydande uppg√•ng igen.

Men om dagens skydd för sköldpaddorna fortsätter vara i kraft även i framtiden räknar forskarna med att antalet oäkta karettsköldpaddor kommer att öka så mycket efter det att populationen kan bli lika stor som på 1950-talet.

ūüźÖ Ny m√§tning uppskattar 40 procent fler tigrar
Ny mätning visar att populationen av vilda tigrar mår bättre än vi tidigare trott. Enligt en uppdaterad lista finns det 40 procent fler vilda tigrar än vad som uppskattades vid den förra mätningen.
ūüźĘ J√§ttesk√∂ldpadda som ansetts utd√∂d √§r faktiskt vid liv
En jättesköldpadda som har trotts vara utdöd i mer än ett sekel lever faktiskt. För att vara säkra använde forskare genetisk sekvensering för att bekräfta upptäckten.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.