Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😀 Optimister lever lĂ€ngre

😀 Optimister lever lĂ€ngre

Optimister lever 5,4 procent lÀngre Àn andra och har tio procent större chans att bli över 90 Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som har en optimistisk grundsyn i livet har större chans att bli över 90 Är gamla enligt en studie frÄn Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA.

Studien startade redan pĂ„ 1990-talet dĂ„ forskarna började följa 160 000 amerikanska kvinnor i Ă„ldrarna 50–79 Ă„r. Deltagarna fick svara pĂ„ frĂ„gor som visade hur optimistiska de var och forskarna har nu analyserat resultaten.

De 25 procent som var mest optimistiska levde i snitt 5,4 procent lÀngre Àn de som var minst optimistiska. Det var ocksÄ tio procent fler optimister som blev över 90 Är gamla. SÄ optimism gör dig inte bara gladare utan Àven mer lÄnglivad.

Studien Àr en fortsÀttning pÄ en studie dÀr de första resultaten publicerades i fjol. Det nya med den hÀr studien Àr att forskarna tittat nÀrmare pÄ om olika etniciteter pÄverkas olika av att vara optimistiska.

Deltagarna i den hÀr studien representerade ett tvÀrsnitt av den amerikanska befolkningen vad gÀller etnicitet och forskarna kunde inte se nÄgon skillnad mellan olika befolkningsgrupper nÀr det gÀller nyttan av att vara optimistisk.

– Även om optimismen i sig kan pĂ„verkas av sociala strukturer som etnicitet sĂ„ visar vĂ„r studie att fördelarna med att vara optimist Ă€r lika stora för alla grupper, sĂ€ger Hayami Koga, forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att deras studie ska visa att det kan vara bra att se pÄ hÀlsa i ett större perspektiv.

– Vi tenderar att fokusera pĂ„ de negativa riskerna som pĂ„verkar vĂ„r hĂ€lsa. Men det Ă€r ocksĂ„ viktigt att tĂ€nka pĂ„ de positiva resurserna vi har, som optimism, som kan vara vĂ€lgörande för hĂ€lsan. Speciellt som vi kan se de fördelarna för alla etniska grupper, sĂ€ger Hayami Koga.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ‘” Gamla optimister har bĂ€ttre minne
Personer med en positiv attityd till tillvaron löper mindre risk att drabbas av minnesförsÀmringar nÀr de blir Àldre.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.