Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😀 Optimister lever längre

😀 Optimister lever längre

Optimister lever 5,4 procent längre än andra och har tio procent större chans att bli över 90 år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som har en optimistisk grundsyn i livet har större chans att bli över 90 år gamla enligt en studie från Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA.

Studien startade redan på 1990-talet då forskarna började följa 160 000 amerikanska kvinnor i åldrarna 50–79 år. Deltagarna fick svara på frågor som visade hur optimistiska de var och forskarna har nu analyserat resultaten.

De 25 procent som var mest optimistiska levde i snitt 5,4 procent längre än de som var minst optimistiska. Det var också tio procent fler optimister som blev över 90 år gamla. Så optimism gör dig inte bara gladare utan även mer långlivad.

Studien är en fortsättning på en studie där de första resultaten publicerades i fjol. Det nya med den här studien är att forskarna tittat närmare på om olika etniciteter påverkas olika av att vara optimistiska.

Deltagarna i den här studien representerade ett tvärsnitt av den amerikanska befolkningen vad gäller etnicitet och forskarna kunde inte se någon skillnad mellan olika befolkningsgrupper när det gäller nyttan av att vara optimistisk.

– Även om optimismen i sig kan påverkas av sociala strukturer som etnicitet så visar vår studie att fördelarna med att vara optimist är lika stora för alla grupper, säger Hayami Koga, forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att deras studie ska visa att det kan vara bra att se på hälsa i ett större perspektiv.

– Vi tenderar att fokusera på de negativa riskerna som påverkar vår hälsa. Men det är också viktigt att tänka på de positiva resurserna vi har, som optimism, som kan vara välgörande för hälsan. Speciellt som vi kan se de fördelarna för alla etniska grupper, säger Hayami Koga.

Läs hela studien här.

👵 Gamla optimister har bättre minne
Personer med en positiv attityd till tillvaron löper mindre risk att drabbas av minnesförsämringar när de blir äldre.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter