Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👵 Optimister lever längre

👵 Optimister lever längre

Enligt en studie lever kvinnor och män betydligt längre om de är optimister. För kvinnor var effekten nästan lika stor som skillnaden mellan de som inte har diagnostiseras med diabetes och de som har det.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Att vara optimist har sina givna fördelar- men en något oväntad och nu vetenskapligt studerad fördel är att optimism är kopplat till att leva längre. Detta har forskare från bland annat Harvard Medical School kommit fram till.

De amerikanska forskarna utgick från befintliga databaser och i studien ingick drygt 69 000 kvinnor och drygt 1400 män. För att avgöra graden av optimism bland personerna i studien hade kvinnorna gjort ett "Revised Life Orientation Test" och männen ett test som kallas "Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2".
När studien inleddes var medelåldern bland kvinnorna 70 år och medelåldern bland männen 60 år. Personerna i studien följdes upp efter tio och 30 år.

Forskarna  undersökte om de som angett en högre grad av optimism hade en större sannolikhet att passera 85, vilket kategoriserades som ett "exceptionellt långt liv". Efter att ha kontrollerat för hälsofaktorer samt sociala faktorer fann de att optimism är kopplat till turen att få fylla 86 år, och mer än så.

Série sur une journée dans la vie d’un buraliste
Det lönar sig att se livet från den ljusa sidan. Photo by Johann Walter Bantz / Unsplash

Starkt samband med socialt nätverk

Kvinnor som i hög grad var optimistiska hade ett nästan 15 procent längre liv jämfört med de som visade lägst grad av optimism. För män var siffran ett 11 procent längre liv.
För att göra en jämförelse hade kvinnor som INTE diagnostiserats med diabetes typ 2 ett 17 procent längre liv än de som hade diagnosen. De var inte bara gruppen med högsta graden av optimism som levde länge, utan samma samband sågs i den gruppen med näst högst grad av optimism.

Andra saker som forskarna fann var kopplade till optimism och att leva länge var starka sociala band så som att vara gift och ha nära vänner.

Läs hela studien här.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.