Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘” Optimister lever lĂ€ngre

đŸ‘” Optimister lever lĂ€ngre

Enligt en studie lever kvinnor och mÀn betydligt lÀngre om de Àr optimister. För kvinnor var effekten nÀstan lika stor som skillnaden mellan de som inte har diagnostiseras med diabetes och de som har det.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Att vara optimist har sina givna fördelar- men en nÄgot ovÀntad och nu vetenskapligt studerad fördel Àr att optimism Àr kopplat till att leva lÀngre. Detta har forskare frÄn bland annat Harvard Medical School kommit fram till.

De amerikanska forskarna utgick frÄn befintliga databaser och i studien ingick drygt 69 000 kvinnor och drygt 1400 mÀn. För att avgöra graden av optimism bland personerna i studien hade kvinnorna gjort ett "Revised Life Orientation Test" och mÀnnen ett test som kallas "Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2".
NÀr studien inleddes var medelÄldern bland kvinnorna 70 Är och medelÄldern bland mÀnnen 60 Är. Personerna i studien följdes upp efter tio och 30 Är.

Forskarna  undersökte om de som angett en högre grad av optimism hade en större sannolikhet att passera 85, vilket kategoriserades som ett "exceptionellt lÄngt liv". Efter att ha kontrollerat för hÀlsofaktorer samt sociala faktorer fann de att optimism Àr kopplat till turen att fÄ fylla 86 Är, och mer Àn sÄ.

SĂ©rie sur une journĂ©e dans la vie d’un buraliste
Det lönar sig att se livet frÄn den ljusa sidan. Photo by Johann Walter Bantz / Unsplash

Starkt samband med socialt nÀtverk

Kvinnor som i hög grad var optimistiska hade ett nÀstan 15 procent lÀngre liv jÀmfört med de som visade lÀgst grad av optimism. För mÀn var siffran ett 11 procent lÀngre liv.
För att göra en jÀmförelse hade kvinnor som INTE diagnostiserats med diabetes typ 2 ett 17 procent lÀngre liv Àn de som hade diagnosen. De var inte bara gruppen med högsta graden av optimism som levde lÀnge, utan samma samband sÄgs i den gruppen med nÀst högst grad av optimism.

Andra saker som forskarna fann var kopplade till optimism och att leva lÀnge var starka sociala band sÄ som att vara gift och ha nÀra vÀnner.

LÀs hela studien hÀr.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.