Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŸ Ny EU-lag ger hopp om ökad biologisk mĂ„ngfald

đŸŸ Ny EU-lag ger hopp om ökad biologisk mĂ„ngfald

EU-kommissionen vill skÀrpa kraven pÄ medlemslÀnderna nÀr det gÀller att sÀkra den biologiska mÄngfalden i unionens naturomrÄden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bara 15 procent av de omrÄden som bör skyddas för att garantera den biologiska mÄngfalden i EU:s medlemslÀnder har en tillrÀckligt god bevarandestatus visar statistik frÄn European Environment Agency, EEA. Den siffran vill EU-kommissionen nu höja betydligt.

Kommissionen har lagt ett nytt förslag till restaureringslag som innehÄller bindande krav som medlemslÀnderna mÄste leva upp till. Förslaget innehÄller det övergripande mÄlet att 20 procent av EU:s land och hav ska vara fullt restaurerade till 2030. 2050 ska alla ekosystem vara i gott skick enligt förslaget.

Inom miljöorganisationer som WWF Àr man nöjd med det nya förslaget.

– Det Ă€r en efterlĂ€ngtad lag som kan bidra till att vĂ€nda den negativa trenden för biologisk mĂ„ngfald. Behovet Ă€r stort bĂ„de i Sverige och i övriga EU. Det Ă€r viktigt att regelverket blir ambitiöst och att Sverige stödjer det, sĂ€ger Emelie Nilsson, policysakkunnig pĂ„ WWF, i ett pressmeddelande.

Restaureringen av viktiga naturomrÄden innebÀr bland annat att utdikade torvmarker ska Äterskapas. Det leder till att stora mÀngder koldioxid binds i marken.

Det finns fortfarande utrymme för förbÀttringar Àven i det nya lagförslaget, men det Àr mycket bÀttre Àn det som fanns tidigare menar man pÄ WWF.

– Vi skulle vilja se skĂ€rpningar till exempel kring mĂ„let om strömmande vatten och vĂ„tmarker samt en tydlig koppling till EU:s fiskeripolitik i restaureringslagen, men som helhet Ă€r det mycket vĂ€lkommet, sĂ€ger Emelie Nilsson.

🐂 Stark comeback för vilda djur i Europa
MÄnga stora dÀggdjur har ökat med hundratals och vissa fall tusentals procent pÄ de senaste 60 Ären.
🌳 Projektet “The Great Green Wall” ska Ă„terupptas
Den afrikanska stora gröna muren syftar till att ÄterstÀlla 100 miljoner hektar förstörd mark fram till 2030. Projektet har haft det kÀmpigt ett tag, men forskare tror nu att de har utvecklat mÀtningar och analyser som kommer kunna fÄ tillbaka projektet pÄ rÀtt spÄr.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.