Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Projektet "The Great Green Wall" ska Ă„terupptas

🌳 Projektet "The Great Green Wall" ska Ă„terupptas

Den afrikanska stora gröna muren syftar till att ÄterstÀlla 100 miljoner hektar förstörd mark fram till 2030. Projektet har haft det kÀmpigt ett tag, men forskare tror nu att de har utvecklat mÀtningar och analyser som kommer kunna fÄ tillbaka projektet pÄ rÀtt spÄr.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För 15 Är sedan tog projektet "Den stora gröna muren" (African Great Green Wall), fart. De senaste Ären har projektet, som syftar till att hejda ökenspridningen i Sahel-regionen söder om Sahara i Afrika, haft en del problem. Under de senaste tvÄ Ären har projektet dÀrför avstannat och har endast uppnÄtt mellan 4 och 20 procent av mÄlet. Nu har forskare tagit fram mÀtningar och analyser som de tror kan fÄ projektet tillbaka pÄ rÀtt spÄr.

Optimist Daily beskriver hur den stora gröna muren förenar 21 afrikanska nationer. LÀndernas ledare har lovat att Äterskapa skogarna och ÄterstÀlla markerna över hela Afrika, till gagn för folken och planeten likasÄ.

Hittills har utmaningarna, som gjort det svÄrt för projektet att gÄ vidare, handlat om finansiering och bristande enighet. Till exempel sÄ lovade den franske presidenten Emmanuel Macron, vid toppmötet om biologisk mÄngfald 2021, att donera 14 miljarder dollar till projektet. Hur pengarna ska komma till de inblandade nationerna Àr dock oklart Àn i dag. FN-utsedda experter föreslÄr att problemen kring projektet bör ÄtgÀrdas med mer förutsÀgbar finansiering, bÀttre transparens och organisatorisk tillsyn.

För att övervinna hindren som sinkar projektet sÄ har FN kommit med flera rekommendationer i sin senaste rapport om markförstöring. En av rekommendationerna var att minimera anvÀndningen av snabbvÀxande vÀxter och trÀd för ÄtervÀxt eftersom dessa bara binder en brÄkdel av den koldioxid som projektet planerar att fÄnga upp. Utöver detta tillhandahöll FN detaljerad statistik för hur nationerna kan gÄ vidare med projektet och sÀrskilt fokusera pÄ de befolkningar som Àr mest sÄrbara för ökenspridning.

Senare under maj kommer den internationella sammanslutningen som Àr ansvarig för den stora gröna muren att trÀffas i Abidjan pÄ Elfenbenskusten. Syftet med mötet Àr att upprÀtta en plan för hur man ska fÄ tillbaka arbetet med Äterbeskogningen pÄ rÀtt spÄr med hjÀlp av de ÄtgÀrdsförlag som FN gett dem.

Om du vill lĂ€sa hela studien kan du göra det hĂ€r: ​Nature — How to make Africa’s ‘Great Green Wall’ a success (nature.com)

🌳 HjĂ€lp till ursprungsbefolkning att skydda tropiska skogar
En grupp som kallas Tenure Facility hjÀlper ursprungsbefolkningar att sÀkra sina mark- och skogsrÀttigheter. Detta för att kunna skydda naturarv.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.