Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩆 Miljöskydd för halva priset

🩆 Miljöskydd för halva priset

Att lÄta vissa Äkrar vÀxa igen och lÀgga mer resurser pÄ att öka avkastningen pÄ kvarvarande odlingsmark ger mest biologisk mÄngfald för pengarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns tvÄ metoder för att öka den biologiska mÄngfalden pÄ dagens jordbruksmark. BÄda metoderna kan hjÀlpa Storbritannien uppnÄ miljömÄlen visar en ny studie, men den ena metoden kostar bara hÀlften sÄ mycket.

Valet stÄr mellan land sparing och land sharing. Land sharing innebÀr att lantbrukarna skapar en bÀttre miljö för mÄnga arter pÄ den befintliga odlingsmarken. Det kan till exempel handla om att lÀmna smÄ dungar eller dammar i Äkrarna.

Land sparing Ä andra sidan betyder att lantbrukarna lÄter naturen ta tillbaka större sammanhÀngande delar av odlingsmarken. Hela Äkrar kan dÄ bli till skogar eller slÀtter som inte brukas alls. Det Àr denna metod som forskarna menar ger mest biologisk mÄngfald för pengarna.

Orsaken till det Ă€r att det blir billigare att betala bönderna för att ”förvilda” en del av deras mark och anvĂ€nda de pengarna för att öka avkastningen frĂ„n de Ă„krar som de har kvar.

Enligt forskarnas studie kostar land sparing bara 48 procent sÄ mycket som land sharing för samma resultat. Att fokusera odlingen pÄ mark som enbart Àr avsedd för odling ger ocksÄ större skördar. Forskarna rÀknar med att land sharing ger 30 procent lÀgre matproduktion i och med att mer mark gÄr Ät för att uppnÄ samma biologiska mÄngfald.

LÀs hela studien hÀr.

🐄 LantbruksĂ„terförvildande Ă€r bra för alla inblandade
Återförvildande av naturomrĂ„den i kombination med lantbruk skapar en “win-win situation” genom att förbĂ€ttra ekologisk mĂ„ngfald, samtidigt som det ger kött av högre kvalitet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.