Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐄 LantbruksĂ„terförvildande Ă€r bra för alla inblandade

🐄 LantbruksĂ„terförvildande Ă€r bra för alla inblandade

Återförvildande av naturomrĂ„den i kombination med lantbruk skapar en “win-win situation” genom att förbĂ€ttra ekologisk mĂ„ngfald, samtidigt som det ger kött av högre kvalitet.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Enligt en rapport gjord vid University of Exeter kan en kombination av Äterförvildning och jordbruk bidra till att en ökad biologisk mÄngfald utan att behöva sÀtta kÀppar i hjulen för lantbrukare eller miljön.

I rapporten skriver forskarna om hur konceptet Äterförvildning tenderar att vara polariserande, dÄ det ofta tolkas som att ingen mÀnsklig aktivitet fÄr förekomma inom det omrÄde dÀr Äterförvildningen sker. Dock pekar de ut att dessa tvÄ koncept inte Àr ömsesidigt uteslutande; utan att man genom att kombinera Äterförvildning med betesmark kan uppnÄ samma biodesifiering, samtidigt som man kan utvinna kött av hög kvalitet och bibehÄlla en ekonomisk hÄllbarhet.

Kombinationen av betesmark och Ă„terförvildning ter sig kanske inte som en nyhet för en del svenska lĂ€sare, dĂ„ jordbruksverket redan har riktlinjer för hur Ă€ngs- och betesmarker kan nyttjas för att uppnĂ„ en hög biologisk mĂ„ngfald – bland annat genom att variera omrĂ„dena dĂ€r djuren betar, sĂ„ att Ă€ven blommor som blommar sent hinner sprida frön.

PÄ mÄnga stÀllen vÀrlden om upplevs det dock finnas en tydlig konflikt mellan Äterförvildning och lantbruk, och ÄtgÀrder för den biologiska mÄngfalden har dÀrmed blivit förpassad till natur som Àr helt vild. SÄledes kan rapporten bidra till ett mer nyanserat klimatarbete dÀr arbete för biologiska upptar större landytor, utan att köttproduktion nödvÀndigtvis exporteras till andra lÀnder eller till mer energikrÀvande system.

🐝 Busskurer förvandlas till trĂ€dgĂ„rdar för bin och fjĂ€rilar
Storbritannien planerar fler Àn 1 000 bibusshÄllplatser dÀr taket pÄ busskuren förvandlas till miniatyrtrÀdgÄrdar, fyllda med vÀxter som pollinatörer Àlskar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.