Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Busskurer förvandlas till trĂ€dgĂ„rdar för bin och fjĂ€rilar

🐝 Busskurer förvandlas till trĂ€dgĂ„rdar för bin och fjĂ€rilar

Storbritannien planerar fler Àn 1 000 bibusshÄllplatser dÀr taket pÄ busskuren förvandlas till miniatyrtrÀdgÄrdar, fyllda med vÀxter som pollinatörer Àlskar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Fenomenet med sÄ kallade bibusshÄllplatser dök först upp i Utrecht, en stad i NederlÀnderna, men nu sprider det sig genom Storbritannien, Europa, Kanada och Australien. BibusshÄllplatser Àr helt enkelt vanliga busskurer, men pÄ taket har det planterats en miniatyrtrÀdgÄrd, fylld med vÀxter som pollinatörer Àlskar. I slutet av detta Är kommer den hÀr typen av busshÄllplatser att öka med 50 % i Storbritannien.

Sedan 2021 tar Leicester ledningen i Storbritannien med 30 bibusshÄllplatser. Andra stÀder, som Newcastle, Oxford och Glasgow, har ocksÄ inrÀttat bibusshÄllplatser. I Brighton installerades en efter att 50 000 mÀnniskor skrivit pÄ en namninsamling.

"Vi vill göra det i sÄ mÄnga stÀder i Storbritannien som möjligt", sÀger Louise Stubbings, kreativ chef pÄ Clear Channel UK, som förvaltar 30 000 busskurer, till The Guardian.

Dessa busskurer hÄller i minst 20 Är. De med levande tak mÄste specialdesignas eftersom jorden Àr sÄ tung, sÀrskilt nÀr den Àr full av vatten, och de installeras bara dÀr busskurer behöver bytas ut.

"Vi vill inte byta ut helt funktionella busskurer. Man mÄste övervÀga noga och vara uppmÀrksam nÀr man planerar dessa saker och se till att fördelarna verkligen övervÀger", sÀger Stubbings.

Clear Channel vill sÀtta upp minst 1 000, och förhoppningsvis fler, bibusshÄllplatser i Storbritannien. Deras busshÄllplatser finns redan etablerade i NederlÀnderna, Sverige och Danmark. De byggs i Frankrike och Belgien och kommer vara klara senare i Är (2022). Kanada och Australien har ocksÄ skickat förfrÄgningar för att fÄ hÄllplatser för med taktrÀdgÄrdar för pollinerare.

"Vi vill rulla ut det hÀr till sÄ mÄnga lÀnder som möjligt. Vi ser detta som ett lÄngsiktigt, skalbart tillskott till vÄra busskurer. Vi skulle vilja göra dem överallt, de positiva effekterna Àr otroliga, sÀger Stubbings.

Wildlife Trust arbetar tillsammans med Clear Channel för att maximera busshÄllplatsernas fördelar för vilda djur. Inhemska blommor som njurvicker, timjan och mejram har valts för att locka till sig mÄnga olika pollinatörer som Äkerhumla, mörk jordhumla, pÄfÄgelöga, nÀsselfjÀril och blomflugor.

Förutom att hjÀlpa pollinatörer sÄ absorberar busshÄllplatserna Àven regnvatten och hjÀlper till att kompensera för den urbana vÀrmeöeffekten.

Ännu har inte busskurernas trĂ€dgĂ„rdar vuxit upp helt. De krĂ€ver dock vĂ€ldigt lite underhĂ„ll. Endast en till tvĂ„ gĂ„nger Ă„rligen behöver man rensa ogrĂ€s och trimma.

Bild: Clear Channel via The Guardian

Bild: Clear Channel via The Guardian


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.