Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Mangroveskogarna klarar sig bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat

🌿 Mangroveskogarna klarar sig bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat

Avverkningen av mangroveskogar har minskat kraftigt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mangroveskogar vÀxer mellan land och hav lÀngs med tropiska och subtropiska kuster och Àr viktiga bÄde för den biologiska mÄngfalden och för att skydda mot stormar.

Dessa mangroveskogar har varit bland de mest hotade miljöerna i vÀrlden, men en ny studie visar pÄ vad som förhoppningsvis Àr ett trendbrott, rapporterar World at Large.

Mellan 1996–2010 förlorade vi nĂ€mligen 317 kvadratkilometer mangroveskog varje Ă„r, men 2010–2020 hade den siffran sjunkit till 66 kvadratkilometer per Ă„r. En minskning med 79 procent. En ny analys visar ocksĂ„ att det finns mer mangroveskog i vĂ€rlden Ă€n forskarna tidigare trott.

En anledning till att skogarna klarar sig bÀttre nu Àr att de fÄtt mer skydd. 42 procent av alla mangroveskogar har idag nÄgon form av skydd som hindrar att de avverkas. En annan bidragande faktor Àr att det finns mÄnga projekt dÀr mangrovetrÀd Äterplanteras pÄ platser dÀr de tidigare avverkats.

I Senegal har till exempel 80 miljoner mangrovetrÀd Äterplanterats. I Kina har fyra miljoner mangrovetrÀd planterats och Indonesien har planer pÄ att plantera mangrovetrÀd pÄ hela 6 000 kvadratkilometer.

Det Àr ocksÄ lönsamt att bevara eller Äterplantera mangrove. Global Mangrove Alliance som ligger bakom studien har rÀknat ut att skyddet som mangroveskogar ger mot stormar och tsunamis har rÀddat vÀrden för 65 miljarder dollar för de samhÀllen som ligger nÀra skogarna.

LÀs hela studien hÀr.

🍃 Lönsamt att Ă„terskapa mangroveskog
Mangroveskogar skyddar mot stormar och kusterosion och att Äterskapa skogar som försvunnit kan vara ett ekonomiskt sÀtt att skydda bebyggelse i tropiska omrÄden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.