Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍃 Lönsamt att Ă„terskapa mangroveskog

🍃 Lönsamt att Ă„terskapa mangroveskog

Mangroveskogar skyddar mot stormar och kusterosion och att Äterskapa skogar som försvunnit kan vara ett ekonomiskt sÀtt att skydda bebyggelse i tropiska omrÄden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att Äterskapa mangroveskog Àr inte bara en bra naturvÄrdsÄtgÀrd utan det kan ocksÄ ge stor ekonomisk nytta. De pengar som behövs för Äterskapandet finns ocksÄ redan i mÄnga fall, de anvÀnds bara till mindre effektiva ÄtgÀrder idag. Det visar en studie frÄn University of California Santa Cruz i USA.

Den ekonomiska nyttan med mangroveskog Àr att de Àr vÀldigt bra pÄ att skydda kuster mot stormar. Mangroven utgör dÀrigenom ett naturligt skydd för mÀnniskor som bor vid kusten. Skogarna skyddar Àven mot kusterosion.

För att se hur stor ekonomisk nytta mangroveskogarna kan ge anvÀnde forskarna samma modeller som försÀkringsindustrin anvÀnder för att analysera vad det skulle kosta att betala för de skador som en mangroveskog skulle kunna förhindra.

Resultatet blev att mangroveskogar var en kostnadseffektiv skyddsÄtgÀrd lÀngs omrÄden runt Floridas kust och ett 20-tal lÀnder i Karibien. PÄ Kuba till exempel rÀknar forskarna med att varje hektar av mangroveskog som Äterskapas ger ett ekonomiskt vÀrde pÄ 850 000 dollar. Totalt sÄ rÀknar forskarna med att det finns mÄnga platser dÀr varje investerad dollar ger tillbaka 15 dollar eller mer.

Nu kostar det att Äterskapa mangroveskogar, men forskarna menar att de pengarna i mÄnga fall redan finns. Det Àr bara det att lÀnderna nu lÀgger de pengarna pÄ att bygga betongbarriÀrer och andra artificiella skydd. Om de pengarna i stÀllet lades pÄ mangroveskogar skulle skyddet bli lika bra eller bÀttre samtidigt som fiskar, skaldjur, apor, fÄglar, reptiler och groddjur skulle fÄ större livsmiljöer.

LÀs hela studien hÀr.

🐝 Fler bin ger fĂ€rre skogsbrĂ€nder i regnskogen
Genom att ge lokalbefolkningen kunskap och utrustning för att bli biodlare gÄr det att fÄ bort svedjebruket och minska antalet skogsbrÀnder.
đŸŒČ Avskogningen minskar och nu börjar vĂ€rldens skogar bli större igen
Effektivare jordbruk gör att behovet av jordbruksmark gÄr ner och det gör att avskogningen ocksÄ minskar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.