Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Fler bin ger färre skogsbränder i regnskogen

🐝 Fler bin ger färre skogsbränder i regnskogen

Genom att ge lokalbefolkningen kunskap och utrustning för att bli biodlare går det att få bort svedjebruket och minska antalet skogsbränder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Svedjebruk, där man fäller skog och sedan bränner den för att skapa ny jordbruksmark, är ett stort hot mot många regnskogar. Dels försvinner den del av skogen som huggs ner, dels kan svedjebruket starta skogsbränder som förstör stora arealer.

För många i de fattigaste områdena är svedjebruket ändå ett måste eftersom det är det enda sätt de har att försörja sig och sina familjer. Men den ideella organisationen Cameroon Gender and Environment Watch, Camgew, har testat en annan lösning som fungerat väldigt bra.

Camgew har lärt lokalbefolkning som bor i regnskogen i västra Kamerun att bli biodlare. Det gör att de kan tjäna tillräckligt med pengar på att sälja honung och bivax för att slippa hålla på med svedjebruk.

Bina är förstås helt beroende av växterna i regnskogen, vilket innebär att skogsbränder är något som lokalbefolkningen nu vill undvika till varje pris. Så inte nog med att de slutat med svedjebruket. De håller också uppsikt på skogen och om ett blixtnedslag eller något annat startar en brand samarbetar alla för att släcka den.

Resultatet är att skogsbränder nu är ovanliga samtidigt som lokalbefolkningen fått det bättre ekonomiskt. Satellitbilder visar också att regnskogen börjat växa igen i områden med många biodlingar.

Camgew har även startat ett projekt för att plantera träd på gamla svedjebruksodlingar som inte längre är bördiga. Här får skolbarn plantera träd och samtidigt lära sig om skogens betydelse. I ett annat projekt får lokala bönder utbildning i hållbar odling som ger mer avkastning än svedjebruksodling.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.