Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Fler bin ger fĂ€rre skogsbrĂ€nder i regnskogen

🐝 Fler bin ger fĂ€rre skogsbrĂ€nder i regnskogen

Genom att ge lokalbefolkningen kunskap och utrustning för att bli biodlare gÄr det att fÄ bort svedjebruket och minska antalet skogsbrÀnder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Svedjebruk, dÀr man fÀller skog och sedan brÀnner den för att skapa ny jordbruksmark, Àr ett stort hot mot mÄnga regnskogar. Dels försvinner den del av skogen som huggs ner, dels kan svedjebruket starta skogsbrÀnder som förstör stora arealer.

För mÄnga i de fattigaste omrÄdena Àr svedjebruket ÀndÄ ett mÄste eftersom det Àr det enda sÀtt de har att försörja sig och sina familjer. Men den ideella organisationen Cameroon Gender and Environment Watch, Camgew, har testat en annan lösning som fungerat vÀldigt bra.

Camgew har lÀrt lokalbefolkning som bor i regnskogen i vÀstra Kamerun att bli biodlare. Det gör att de kan tjÀna tillrÀckligt med pengar pÄ att sÀlja honung och bivax för att slippa hÄlla pÄ med svedjebruk.

Bina Àr förstÄs helt beroende av vÀxterna i regnskogen, vilket innebÀr att skogsbrÀnder Àr nÄgot som lokalbefolkningen nu vill undvika till varje pris. SÄ inte nog med att de slutat med svedjebruket. De hÄller ocksÄ uppsikt pÄ skogen och om ett blixtnedslag eller nÄgot annat startar en brand samarbetar alla för att slÀcka den.

Resultatet Àr att skogsbrÀnder nu Àr ovanliga samtidigt som lokalbefolkningen fÄtt det bÀttre ekonomiskt. Satellitbilder visar ocksÄ att regnskogen börjat vÀxa igen i omrÄden med mÄnga biodlingar.

Camgew har Àven startat ett projekt för att plantera trÀd pÄ gamla svedjebruksodlingar som inte lÀngre Àr bördiga. HÀr fÄr skolbarn plantera trÀd och samtidigt lÀra sig om skogens betydelse. I ett annat projekt fÄr lokala bönder utbildning i hÄllbar odling som ger mer avkastning Àn svedjebruksodling.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.