Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Avskogningen minskar och nu börjar vĂ€rldens skogar bli större igen

đŸŒČ Avskogningen minskar och nu börjar vĂ€rldens skogar bli större igen

Effektivare jordbruk gör att behovet av jordbruksmark gÄr ner och det gör att avskogningen ocksÄ minskar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sedan förra istiden har en tredjedel av vĂ€rldens skogar försvunnit pĂ„ grund av mĂ€nniskans aktiviteter. VĂ€rst var det pĂ„ 1920–1980-talet dĂ„ i snitt en yta motsvarande hela Sydafrika avskogades varje decennium. Men efter 1980-talet har avskogningen minskat och nu vĂ€xer det i stĂ€llet mer skog pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen i vĂ€rlden visar siffror som Our World in Data har sammanstĂ€llt.

Under 1980-talet, nÀr avskogningen var som vÀrst, förlorade vi 150 miljoner hektar pÄ ett decennium. Under det förra decenniet var den siffran nere i 47 miljoner hektar.

En enorm förbÀttring, Àven om vi fortfarande förlorar mycket skog. Och det ser Ànnu bÀttre ut inför framtiden. De senaste 30 Ären har trenden gÄtt mot att det blir mer skog i vÀrlden. Det mÀrks i första hand i temperade skogar, som finns pÄ det norra halvklotet. De skogarna har vÀxt med sex miljoner hektar det senaste decenniet.

De tropiska skogarna har det svÄrare, men Àven hÀr har avskogningen minskat ordentligt sedan 1980-talet. Det Àr frÀmst innovationer inom jordbruket gör att Our World in Data menar att vi har en Àrlig chans att helt stoppa avskogningen och i stÀllet börja Äterskapa vÀrldens skogar.

En nyckel till att lyckas med detta Àr som sagt att vi satsar pÄ att reformera jordbruket och satsa pÄ innovationer inom det omrÄdet. Den klart största anledningen till avskogningen Àr att vi behöver mark för vÄrt jordbruk. SÄ har det varit sedan vi började bruka marken Ànda fram till vÄra dagar.

Trots att vi blivit mÄnga miljarder fler sÄ tar stÀder och byar bara upp en procent av jordens beboeliga yta. Jordbruksmarken Ä andra sida tar upp 46 procent.

Befolkningsökningen i sig gör dÀrmed inte att vi behöver hugga ner mer skog. Det Àr i stÀllet behovet att föda fler mÀnniskor som Àr problemet. Men hÀr kan ny teknik vÀnda trenden. Effektivare odlingsmetoder och möjlighet att ersÀtta mycket av kött- och mejeriproduktion med vÀxtbaserade alternativ och kött som odlas i laboratorier kan drastiskt minska behovet av jordbruksmark.

Vi har sett att den yta som behövs för att föda en person har minskat runt om i vÀrlden de senaste 50 Ären. Den trenden kan bli Ànnu starkare med ny teknik, vilket ger gott hopp om att vi kan stoppa en utveckling som pÄgÄtt i 10 000 Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.